Unde puteţi ajunge cu automobilul la mare

Mulţi români preferă, în mod tradiţional, să meargă cu automobilul la mare. Înainte de Revoluţie, alături de tren, era cam singurul mijloc de deplasare, cu care turiştii ajungeau doar pe Litoralul românesc. În prezent, s-au diversificat şi destinaţiile, românii putând circula liber oriunde, dar şi mijloacele de transport: zborul cu avionul este din ce în ce mai accesibil ca tarif, avem din ce în ce mai multe curse, unele în sistem charter şi avem, de asemenea, multe rute cu autocarele.

Însă mulţi turişti preferă încă flexibilitatea oferită de transportul cu automobilul personal, nedorind să depindă de un orar fix de transport. Fireşte, pentru deplasarea cu automobilul, unicul criteriu important este cel al proximităţii.

Agenţia La Piovra Turista a realizat, în acest sens, un studiu care redă topul destinaţiilor de litoral unde românii aleg, în marea lor majoritate, să se deplaseze cu automobilul.

Vorbim, fireşte, de trei ţări: România, Bulgaria şi Grecia. Este drept, ca o paranteză, românii din Banat şi din vestul ţării merg cu automobilul şi în Croaţia şi Muntenegru.

Litoralul românesc este cel mai apropiat, timpul în care un turist poate ajunge la hotel fiind de maxim 3 ore. Avantajul este că avem şi Autostrada Soarelui, care leagă Bucureştiul direct de Constanţa. Staţiunile sunt Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Jupiter, Neptun, Olimp, Cap Aurora, Venus, Mangalia, alături de 2 Mai şi Vama Veche.

Al doilea litoral apropiat este cel bulgăresc, timpul de ajungere fiind între 3 şi 5 ore, în funcţie de poziţionarea staţiunii. Cele mai solicitate staţiuni, de către români, sunt Nisipurile de Aur, Albena, Sf. Constantin şi Elena, Balcic, Sunny Beach, Duni, Sveti Vlas, Elenite, Sozopol şi Nessebar. Punctele de trecere sunt Giurgiu – Ruse, unde avem podul, Călăraşi – Silistra, unde avem bacul, respectiv Vama Veche. De la Vama Veche există o şosea de coastă, care parcurge tot litoralul bulgăresc, iar din Ruse veşi merge pe o şosea, din Shumen începând o autostradă care duce către Varna.

Iar al treilea litoral, ca drum de parcurs, este, fireşte, cel grecesc. Pentru a ajunge în nordul Greciei trebuie să traversaţi Bulgaria iar timpul parcurs este cuprins între 7 şi 12 ore maxim, cu opriri cu tot, dar merită. În Grecia reţeaua de autostrăzi şi drumuri este foarte bună, dar şi în Bulgaria sunt porţiuni de autostradă.

Destinaţiile elene unde se poate ajunge lejer cu automobilul sunt Halkidiki, insula Thassos, Paralia Katerini, respectiv insulele Corfu şi Lefkada.

Drum bun şi concediu plăcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *