10 motive pentru a vizita Bucureştiul

Pariul cu Bucureşti (2)

Aşa cum am început în ianuarie, continui campania de conştientizare a faptului că Bucureşti poate fi un oraş turistic. Astăzi vă voi prezenta zece motive pentru a vizita Bucureştiul. Motive dedicate turiştilor, fie ei străini sau români. Aproape întotdeauna, locuitorii unui oraş percep „locul de baştină” mai critic decât un turist care vine pentru câteva zile.

1. Cultura. Bucureşti are multe muzee, case memoriale şi teatre interesante. Amintesc de Muzeul Satului, unic în Europa, Muzeul de artă, unde pot fi văzute capodopere internaţionale, Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţe Naturale „Grigore Antipa”, recent modernizat etc. Viaţa culturală a Bucureştiului îşi revine şi se dezvoltă, după o perioadă de regres.
2. Evenimente şi concerte. Din ce în ce mai mulţi artişti, atât români, cât şi internaţionali, au aici concerte. De asemenea, avem festivaluri internaţionale importante, pornind de la Festivalul Internaţional „George Enescu” până la festivaluri de rock, pop, film etc. Şi să nu uităm de competiţii sportive internaţionale, meciuri de fotbal, Noaptea Muzeelor etc.
3. Palatul Parlamentului. Bucureştiul se poate mândri cu cea mai mare clădire administrativă din Europa şi a doua din lume, după cea a Pentagonului. Chiar şi un new yorkez va exclama „wow” la vederea acestui colos care, pas cu pas, va deveni, vrem, nu vrem, un adevărat Turn Eiffel al Bucureştiului, ca simbol.
4. Viaţa de noapte. În Bucureşti găseşti deschise baruri, cluburi, restaurante, până la ore târzii din noapte, şi nu doar în week-end.
5. Oportunităţi permanente de shopping. Faţă de oraşele occidentale, în Bucureşti nu există reglementări privind orele de funcţionare a market-urilor, magazinelor etc. Astfel că veţi găsi deschise multe magazine până la ore târzii, în week-end, unele chiar non stop, ceea ce în vest este aproape imposibil. În concluzie, puteţi cumpăra cele necesare, diverse produse etc. oricând, la orice oră.
6. Centrul istoric. În sfârşit, Bucureştiul are un centru istoric restaurat aproape în totalitate (e drept, mai e ceva de lucru la faţadele clădirilor). Este o zonă boemă, pietonală, cu clădiri vechi de minim 150-200 de ani, cu multe restaurante, baruri, hoteluri tip boutique şi câteva magazine de suveniruri. Aici se află şi Curtea Domnească, unde a stat, mult timp, legendarul voievod Vlad Ţepeş. Acesta chiar a avut reşedinţă aici, faţă de Castelul Bran, unde se spune că ar fi stat doar o noapte. În centrul istoric sunt şi localuri unde puteţi viziona spectacole de teatru.
7. Oportunităţi de cazare şi transport. Bucureştiul are în prezent peste 200 de hoteluri, vile, pensiuni, hosteluri, plus multe sute de apartamente în regim hotelier. Tarifele au scăzut mult în ultimii ani, din cauza crizei dar şi a concurenţei, astfel că în prezent poţi găsi, ca turist, cazare la 30-50 de euro per noapte, pe cameră, la condiţii destul de bune. Numărul de spaţii de cazare este, cu tot cu apartamente, undeva la 15.000.  Pe de altă parte, în Bucureşti se ajunge uşor pe calea aerului, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” aterizează majoritatea companiilor aeriene de linie. De asemenea, atât pe Aeroportul Otopeni, cât şi pe Băneasa (până pe 25 martie, după care se vor muta pe Otopeni), aterizează multe companii aeriene low cost. Şi cu trenul sau autocarul se poate ajunge uşor. Transportul în comun din Bucureşti este ok, în special metroul. Transportul de suprafaţă beneficiază de o flotă modernă, majoritatea autobuzelor fiind noi, marca Mercedes. Singura problemă ar fi aglomeraţia. De anul trecut, Bucureştiul are şi autobuze turistice.
8. Oraş al contrastelor. Din cauza celor 50 de ani de comunism, în Bucureşti puteţi vedea străzi vechi, cu aer boem, care se înfundă într-un cartier de blocuri, sau cartiere de case şi vile învecinate cu clădiri-mamut reprezentând diverse instituţii. De asemenea, puteţi întâlni clădiri moderne de birouri, alături de monumente istorice, biserici etc. Bucureşti reprezintă o îmbinare între Orient şi Occident, un oraş cosmopolit. Anumite porţiuni seamănă cu Istanbulul, altele, cu Paris ori Viena…
9. Micul Paris. Acest oraş era astfel denumit în perioada interbelică. Din păcate, o parte din oraşul vechi a fost demolat în perioada comunistă. Din fericire, s-a mai păstrat ceva din vechiul oraş, Micul Artera Calea Victoriei ducându-te cu gândul, în prezent, la ideea de „Mic Paris”.
10. Parcuri şi spaţii verzi. În pofida aparenţelor, Bucureştiul chiar are multe parcuri şi spaţii verzi, care totalizează 1600 de hectare. Cel mai mare este Herăstrau, cel mai elegant şi istoric, Cişmigiu, cel mai boem, Carol… Pe de altă parte, aproape fiecare cartier are propriul parc. E drept, există o insuficienţă de spaţii verzi în zonele locuibile, în special cele cu blocuri, iar multe asemenea spaţii au lăsat loc, în ultimii 20 de ani, diverselor proiecte imobiliare.

Data viitoare vă voi prezenta… recordurile Bucureştiului.

Traian Bădulescu, 2012

4 comentarii


    1. Palatul Parlamentului este in continuare a doua cladire administrativa din lume ca dimensiune, dupa cea a Pentagonului. Intre timp a aparut un Burj Khalifa in Dubai, care are peste 800 m inaltime, dar aici e vorba de volum, nu de inaltime sau de spectaculozitate. Puteti contrargumenta cu un alt exemplu de cladire administrativa, mai mare decat cele doua?
      Desi, daca ne luam dupa wikipedia in lb. engleza, este chiar cea mai mare cladire civila din lume ca dimensiune (The Palace of the Parliament (Romanian: Palatul Parlamentului) in Bucharest, Romania is a multi-purpose building containing both chambers of the Romanian Parliament. According to the World Records Academy, the Palace is the world’s largest civilian building, most expensive administrative building, and heaviest building.[2]), link: http://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_the_Parliament.
      Tind sa cred ca ramane o cladire record ca volum, tinand cont ca are tot atatea etaje si in subteran. Astept sa veniti cu alte exemple, poate sunteti primul care descopera asta. De ce sa incercam sa ne auto-sabotam, incercand sa minimizam locul ei, atunci cand avem un asemenea monument? Eu am locuit in cartierul Uranus, am fost demolat cand aveam 7 ani si ceva, dar, desi am trait drama mutarii la bloc, nu urasc aceasta cladire. Incerc sa invat sa o iubesc, pentru ca este ceva unic in lume si… va deveni pas cu pas simbol al Bucurestiului, asa cum este acum celebrul turn Eiffel din Paris. Nici acolo nu era dorit sau iubit initial…

      Răspunde

  1. Este lăudabil efortul autorului de a scrie un articol favorabil capitalei României, în condiţiile în care este plină blogosfera de limbă română de lucruri urâte despre ‘Bucale’, destule justificate, dar multe exagerate.

    Totuşi – pentru că ar fi mai interesant pe un blog să ne exprimăm dezaprobările decât să ne lăudăm unii pe alţii – voi comenta mai degrabă lucrurile cu care nu sunt chiar de acord sau care merită nuanţate.

    [1] „Muzeul Satului, unic în Europa” – poate ‘unic’ în capitalele europene, dar mai avem un astfel de muzeu la Sibiu, nu-i aşa?

    [2] Sunt de acord că în Bucureşti există o ‘ofertă culturală’ generoasă, dar nu ştiu în ce măsură ar fi atractivă pentru turişti, nu pentru locuitori. În afară de ‘Festivalul Enescu’ (care rămâne, totuşi, pour les connaisseurs), nu avem un eveniment de mare amploare care să atragă mulţi turişti, de genul ‘Edinburgh International Festival’ din Scoţia.

    [3] + [4] De acord.

    [5] De acord că la noi nu-s niciun fel de restricţii şi că, în magazine, se lucrează enorm până seara şi în weekend, plus în sărbători legale (nimeni nu s-ar lăsa astfel exploatat în Viena sau Bruxelles), însă am mari îndoieli faţă de oferta de marfă expusă.

    Produse sunt mai scumpe şi mai proaste decât în ţările vest-europene. De-aş putea, eu unul nu aş mai cumpăra nimic de la noi, ci doar din Londra sau Roma. Şi nici măcar nu sunt un cunoscător în materie, dar cred că cei versaţi într-ale shoppingului se vor prinde repede că în Bucureşti găseşti multe de vizitat, puţine (de calitate) de cumpărat!

    [6] Restaurat?! Mă tem că sunt doar faţade vopsite, dar n-aş garanta că zona respectivă poate rezista unui cutremur măricel (ca cele din 1986, 1990), darămite unul precum în 1977.

    [7] Aeroporturi apropiate – da, transport urban – destul de bun (respectivele Mercedes Citaro sunt mai incomode decât precedentele DAF-uri), despre cazare – nu ştiu să mă proununţ.

    [8] + [9] În afara unor studenţi la antropologie, istorie sau alţi oameni ciudaţi, nu cred că cineva este interesat de „contraste”, mai ales de câinii vagabonzi :-(. Din păcate, anumite contraste (gunoaie, lipsă de politeţe în trafic şi pe trotuare, manele prea tare), sunt prea mari pentru a fi atractive.

    [10] Într-adevăr, tot ceea ce are potenţial turistic în Bucureşti dispune de suficiente spaţii verzi. Lipsa acestora se resimte mai ales în cartierele de blocuri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *