Zile de vis în Barcelona – 5

Santa Maria de Montserrat

După ziua de ieri, unde în vizor a fost Tibidabo, am ales ca astăzi să vizitez Montserrat. Catalanii spun că de pomană ai fost în Barcelona dacă nu ai fost la Montserrat. Când am auzit acest lucru am zâmbit în sinea mea pentru că nu ştiam ce îmi poate oferi Montserrat mai mult decât am văzut până acum, dar am decis, totuşi, să mă deplasez până acolo, să mă conving. Am luat ferrocarrils din Plaza Espanya până la Monistrol de Montserrat. De aici am luat cremallera (un fel de tren) până la Sant Joan. De aici se poate lua funicularul pana la Sant Jeroni, cel mai inalt punct de la Montserrat. Drumul din Plaza Espanya până la Sant Joan este 18,35 EUR dus-întors. Funicularul de la Sant Joan până la Sant Jeroni este 8,15 EUR dus-întors.  Făcând un calcul se ajunge la un preţ de 26,50 EUR de persoana dus-întors. Ceea ce pot spune din proprie experienţă este că merită “cu vârf şi îndesat”. Pe vreme bună, cu cer senin şi atmosferă curată se poate vedea toată Catalunya şi Mallorca. În faţa ochilor se deschide o privelişte ce te lasă fără respiraţie. Mănăstirea benedictină completează peisajul, aproape ireal, ce se deschide de la staţia Sant Joan, punctul terminus al funicularului.

Montserrat, în limba catalana înseamna muntele cu zimţi. Numele se trage datorită crestelor ascuţite de diferite dimensiuni ce se înalţă spre cer. Cel mai inalt vârf este Sant Jeroni şi are o altitudine de 1236 m. Vârful este accesibil şi se poate escalada cu echipament special. Poteca ce duce către vârf începe de la staţia superioară a funicularului.

Mănăstirea de la Montserrat este un simbol al Catalunyei. Abaţie benedictină, găzduieşte Fecioara din Montserrat (fecioara neagră, expusă deasupra altarului) şi Publicacions de l’Abadia de Montserrat, o tipografie cu renumele de a fi una din cele mai vechi tipografii din lume care încă funcţionează, cu prima carte publicată în anul 1499. Pe timpul lui Franco, mănăstirea Santa Maria de Montserrat a fost cel mai important lăcaş de cult şi de refugiu al Barcelonei şi Catalunyei unde erau adăpostiţi învăţăcei, studenţi, oameni politici şi artişti care nu îmbrăţişau regimul respectiv.

Escolania, corul de băieţi al mănăstirii, este unul dintre cele mai vechi şi mai celebre coruri bisericeşti din Europa. Biserica găzduieşte un muzeu ce se poate lăuda cu opere expuse ale unor pictori şi sculptori de talie mondială, cum ar fi El Greco, Dali, Picasso şi alţii.

După un tur de orizont făcut de la baza vârfului Sant Jeroni, am decis să iau un binemeritat prânz la restaurantul de lângă mănăstire, urmând ca apoi, să mă îndrept către Barcelona.

Pe drumul de întoarcere, am zâmbit gândindu-mă că au avut dreptate catalanii cu ce au afirmat. De pomană ai fost la Barcelona dacă nu ai vizitat Santa Maria de Montserrat. 

Text & foto

WHITE WOLF, 2012

http://somewhitewolf.wordpress.com/

Paralela 45 vă propune un Revelion în Barcelona, cu plecare din 29 decembrie, pentru o perioadă de 4 nopţi, la un hotel de 4 stele, cu mic dejun. Transportul este asigurat cu compania TAROM, iar pachetul costă, per persoană, 499 euro, la care se mai adaugă taxa de aeroport de 120 de euro. Cina de Revelion este opţională şi costă între 120 şi 160 de euro de persoană. În cadrul pachetului turistic este inclus şi un tur de jumătate de zi cu autocar şi ghid. Căci este păcat să ajungeţi în Barcelona şi să nu vizitaţi oraşul în mod… profesionist.

Pentru alte amănunte accesaţi: http://paralela45.ro/circuit/revelion-2013-in-barcelona

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *