23 octombrie: Depeche Mode anunţă noul album şi noul turneu

• Formaţia a finalizat înregistrările de studio • Se întoarce Alan Wilder? • Este acesta ultimul album şi turneu Depeche Mode? • Aproape sigur va fi şi un concert la Bucureşti • Un single nou şi poate şi alte melodii lansate până la finele anului • Noul album va fi lansat cel mai probabil în aprilie 2013

Potrivit site-urilor oficiale şi site-urilor fanilor, formaţia Depeche Mode va susţine o conferinţă de presă pe 23 octombrie, la Paris, la 13.30 ora locală (deci 14.30 ora României), care va fi transmisă şi pe internet.

Membrii formaţiei au transmis că în timpul conferinţei vor face un „anunţ interesant”.

Elemente ale noului logo Depeche Mode

Fireşte, este evident că vor anunţa noul album, noul logo şi toate amănuntele legate de viitorul turneu, care va fi în perioada 2013-2014. Acest turneu va fi lung şi va cuprinde şi continente unde formaţia nu a mai ajuns de ceva timp, precum Australia. Cu siguranţă că va cuprinde şi sud-estul Europei, inclusiv Bucureşti, deoarece în 2009 formaţia nu a mai reuşit să ajungă la noi, din cauza problemelor de sănătate ale vocalistului Dave Gahan. Depeche Mode a promis că va „repara” acest lucru la următorul turneu. Să sperăm că aşa va fi…

Dar ce alte „anunţuri interesante” ar putea fi? Sunt fan al acestei formaţii din 1990, aşa că le cunosc bine istoria. Părerea mea e că sunt două variante:

1.Acesta va fi ultimul lor album şi ultimul turneu. Membrii Depechei Mode au trecut cu toţii de 50 de ani, formaţia activează de 32 de ani, din 1980. Partea bună ar fi că ne aşteaptă un album şi un turneu de excepţie, mult peste ultimul lor album, „Sounds of the Universe”, care deşi nu a fost slab cotat (sunt câteva melodii care au confirmat), nici nu a „spart” piaţa. Probabil că după 2014, vor urma încă 10 ani în care formaţia va trăi din reeditări de albume, albume de remix-uri şi proiecte ocazionale.

Dave Gahan a fost prezent ca vocal, la începutul anului, pe albumul „The Light the Dead See” al formaţiei Soulsavers, iar Martin Gore s-a reunit cu alt fondator al formaţiei Depeche Mode, Vince Clarke (plecat în 1981 din trupă, pentru a forma grupul Yazoo şi apoi Erasure), pentru a forma proiectul VCMG (muzică instrumentală electronică, house, ambientală). Deci membrii Depeche Mode au rodajul făcut pentru un album şi un turneu-surpriză.

Sincer, deşi unii fani cred asta, nu sunt aşa sigur că acesta ar fi ultimul album Depeche Mode. Rolling Stones cântă încă, şi au cu mult peste 60 de ani, iar AC/DC au cântat până anul trecut. Membrii formaţiei, la cum se prezintă, pot şi ei să mai performeze cel puţin 10 ani, măcar solo.

Alături de Alan Wilder în Bucureşti, 2010

2. Revine Alan Wilder în Depeche Mode? Ei bine, cred că sunt şanse şi acesta este zvonul cel mai aproape de realitate. Da, repet, e un zvon, însă cred că sunt şanse de măcar 25% ca aceasta să devină realitate. Anul acesta, Depeche Mode nu a mai transmis înregistrări din timpul sesiunilor de studio (din Santa Barbara şi din Jungle City Studio New York, SUA), ci doar fotografii. Fireşte, fără Alan, dar nu e aşa de greu să alegi fotografii în care el să nu fie prezent. Nimeni nu a negat, nici nu a confirmat prezenţa lui Alan în noul proiect al formaţiei.

Alan Wilder a fost membru Depeche Mode în perioada 1982 – 2005, şi este cel care a

Alan Wilder şi Dave Gahan

contribuit esenţial, ca interpret şi producător, la sound-ul „dark”, misterios, al formaţiei, fiind specialist în sintetizatoare şi sunete. Compozitorul genial fiind Martin Gore iar vocea unică, Dave Gahan. Plus spiritul de manager şi de liant între ceilalţi membri al lui Andy Fletcher.

Alan a remixat acum un an melodia „In Chains” de pe ultimul album Depeche Mode, aceasta fiind prezentă pe albumul oficial de remixuri „Remixes 2: 81-11”. Este drept, şi fostul membru Vince Clarke are un remix pe acest album.

Un alt indiciu al reapropierii lui Alan Wilder de Depeche Mode este apariţia lui într-un concert de caritate susţinut la „London’s Royal Albert Hall” alături de formaţie, în 2010, când a interpretat la pian melodia „Somebody”, cântată vocal de Martin Gore, care a şi spus: „După 16 ani, din nou alături”.

Alan Wilder acordând autografe în Bucureşti, 2010

În luna iulie, pe pagina oficială de facebook a Depeche Mode a fost pusă o fotografie veche cu Alan Wilder, din timpul „World Violation Tour”, în dreptul căreia sunt scrise versurile din Policy of Truth – „Never again / Is what you swore” (“Niciodată / Este ceea ce ai jurat”). Fanii au interpretat aceasta ca un pont al revenirii lui Alan. Că o fi sau nu, vom afla pe 23 octombrie. Depeche Mode a putut continua foarte bine şi fără Alan, dar totuşi, Alan a dat formaţiei plus-valoare, sunet clar şi dark. Un mare merit al lui Alan este în rearanjarea instrumentală a melodiei “Enjoy the Silence” – una din cele mai cunoscute ale grupului – care, în varianta lui Martin Gore era o baladă lentă. Wilder a transformat-o în melodia ritmată care a cucerit toată lumea.

Cert este că deşi a avut neînţelegeri cu ceilalţi membri (poate cu excepţia lui Dave Gahan), Alan Wilder a început să reia legătura cu foştii lui colegi, fiind adesea văzut cu ei la o cafea. Rămâne de văzut dacă numai atât. Există şi varianta ca Alan să revină temporar, drept colaborator.

Despre noul album Depeche Mode

20 de melodii înregistrate

Va fi lansat, cel mai probabil, în aprilie 2013

Un single şi poate şi alte melodii vor fi lansate până la finele acestui an

Directorul Mute Records, Daniel Miller: „Este un album foarte puternic”. Acesta susţine că este diferit de albumul precedent.

Fotografie din timpul sesiunii de înregistrări a noului album Depeche Mode, 2012

Noul album va fi mixat de Flood, care a mai lucrat cu Depeche Mode pentru „Violator” şi „Songs of Faith and Devotion”. Asta este încă o veste bună, să sperăm că va fi un album de impact, asemeni celor două din anii 90.

Pentru partea vizuală, formaţia lucrează iarăşi cu Anton Corbijn, cel care a asigurat partea vizuală şi multe videoclipuri pentru formaţie, în special în anii 90.

Dave Gahan spune despre noul album că are influenţe blues, deşi nu este un album de blues. Sunt cântece de suflet, directe. Este un album clar şi direct. Unele melodii sunt în stilul „Condemnation”.

Jurnalistul suedez Christoffer Berg, care a petrecut ceva timp alături de trupă în timpul înregistrărilor, susţine: „Tot ce pot spune este că piesele sunt excepţional de bune. Unele au potenţialul de a deveni clasice”.

Fotografie din timpul sesiunii de înregistrări a noului album Depeche Mode, 2012

Alte amănunte vom afla cu siguranţă pe 23 octombrie. Le voi comenta şi eu. Noul turneu Depeche Mode va fi un eveniment şi din punct de vedere turistic: agenţiile de turism vor putea pregăti pachete pentru turneul formaţiei în Europa, iar dacă vom avea şi concert la Bucureşti, cu siguranţă că ne vor vizita şi mii de fani din afară ai trupei.

Fotografie din timpul sesiunii de înregistrări a noului album Depeche Mode, 2012

7 comentarii


 1. ma bucur sa impartasesc asemenea ganduri si vesti. avem arena pentru concert , ne trebuie doar textele si muzica… vor veni
  uau!!!

  Răspunde

 2. Sper ca nu este ultimul album si ca v-or continua inca 10 ani.Cat despre intoarcerea lui Alan Wilder daca se v-a produce ar fi o lovitura de imagine si una de marketing si un interes mai mare pt ai vedea live ( nu ca nu ar fi interes ridicat). Ii asteptam la Bucuresti cu nerabdare. Depeche Mode v-a trai vesnic.

  Răspunde

 3. Sounds of the universe mi se pare un album bun,mult mai inspirat decat Playing the angel chiar si decat Exciter.

  Răspunde

 4. ”Album cu influente blues,”iar unele piese au potential de a deveni clasice ”-imi place ce aud !!

  Răspunde

  1. Svetlana / Wow, Ib4m jealous too :)). I have a 101 DVD (Rose Bowl Pasadena) seignd by Dave Gahan, but rather to have sign from Martin Gore! Please change it! :)) Ib4m just joking.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *