Turismul este o industrie sensibilă. O industrie legată mult de percepţiile călătorului asupra unei destinaţii. Dacă de cele mai multe ori, preţurile, confortul ori serviciile oferite dictau asupra turistului român, iată că în prezent şi siguranţa contează din ce în ce mai mult. Lăsând la o parte dezordinea internaţională din ultimii ani, atentatele precum şi cadrul general de siguranţă al anumitor destinaţii au început să-şi spună cuvântul din ce în ce mai mult.
2015 a fost, din acest punct de vedere, dramatic. A început cu tragicul atentat de la Paris, asupra redacţiei Charlie Hebdo, iar spre final am avut parte de un atentat şi mai de proporţii, tot la Paris, în noiembrie. Au urmat alte atentate, din păcate repetate la Istanbul şi în Egipt. Din păcate, statele din nordul Africii, care atrăgeau până prin 2008 zeci de mii de turişti – şi aici mă refer în special la Egipt şi Tunisia, au ieşit, cel puţin pentru următorul sezon, de pe harta destinaţiilor turistice ale românilor. Nici Istanbulul nu se simte prea bine. Şi în privinţa Parisului şi a altor capitale şi mari oraşe vest europene există în prezent reţineri ale turiştilor. Plus actele de vandalism făcute de unii emigranţi din ţări arabe sau nord africane în Koln şi în alte oraşe germane. Este drept, teoretic, un atentat sau o tragedie se poate întâmpla, mai mult sau mai puţin, oricând. Asta nu înseamnă să nu mai ieşim din casă deloc. Sunt sigur că la Euro 2016, în Franţa, nu vor fi probleme majore, deoarece vor fi luate măsuri de securitate extreme. Doar că atentatele nu vizează neapărat zonele unde ele sunt din start prevenite.
Probabil că turiştii români vor continua să meargă în oraşele din vestul Europei. Nu vor mai merge o perioadă în Tunisia şi mai ales Egipt, unde cam sunt butoaie cu pulbere. Românii vor cam ocoli statele arabe, cu excepţia Emiratelor Arabe Unite şi în special a Dubaiului. Incendiul petrecut în seara de Revelion la hotelul Address Downtown nu cred că va afecta fluxul turistic către această destinaţie. Incendii, din păcate, se pot întâmpla oricând, oriunde. Turiştii noştri vor ocoli o perioadă (vom vedea cât de scurtă sau nu va fi) Istanbulul, deşi această metropolă este o destinaţie consacrată pentru români. Oricum, sunt sigur că românii vor merge în continuare în Antalya, unde sunt resorturi cu acces permis doar turiştilor şi personalului. Mai ales că turcii vor scădea cu siguranţă preţurile, mai ales din cauza pierderii pieţei ruse.
Recomand turiştilor ca înaintea vizitării unei destinaţii să se documenteze şi în privinţa siguranţei şi să verifice recomandările Ministerului Afacerilor Externe. Nu înseamnă că gata, nu mai călătorim. Însă majoritatea turiştilor vor alege pentru acest an cele mai sigure destinaţii. Este normal aşa, mai ales că de multe ori este vorba de familii cu copii.
Am ales cele mai sigure destinaţii importante pentru turiştii români în 2016, alături de experţii Paralela 45, un touroperator consacrat şi cu mare experienţă pe piaţa românească, ce a intrat în al 26-lea an de existenţă.
ROMÂNIA – plaje mai late, balneo & spa, munte, city break-uri şi altele
Este în continuare o ţară sigură. Dumnezeu ne-a ferit de atentate şi asta poate şi datorită faptului că suntem un popor încă primitor şi nu am deranjat prea mult pe nimeni. Litoralul românesc va fi, cu siguranţă, arhiplin. Ofertele early booking pentru sezonul de vară http://paralela45.ro/sejur/litoral-2012-romania sunt în plină desfăşurare, iar reducerile sunt de până la 30%.
Un mare atu este reprezentat de lăţirea plajelor din partea nordică a litoralului, finalizată deja. http://paralela45.ro/pagina/litoral-romania–statiuni Plajele din cele mai vizitate statiuni de pe litoral – Constanţa, Mamaia Sud şi Eforie Nord sunt deja mai late cu aproximativ 100 de metri. Aşa că de acum înainte nu vom mai auzi la televizor stiri de genul – “Plajele la orele prânzului au devenit neîncăpătoare” sau declaraţii gen “Ne-am plimbat pe plajă cam jumătate de oră până am găsit un loc”. Proiectul de lărgire a plajelor, în valoare de 170 de milioane de euro, cu fonduri europene, a ajuns la final în partea de nord a litoralului. Plajele sunt cu aproape 100 de metri mai late, pe o suprafaţă totală de 33 de hectare, 15 diguri de suprafaţă şi 7 diguri scufundate. S-au folosit peste 3 milioane de tone de nisip aduse din largul Mării Negre şi 1 milion de tone de piatră, s-au refăcut digurile existente şi s-au construit şi altele noi cu alei pietonale pentru plimbare cu o lungime totală de 12 kilometri. Cele cinci zone grav afectate de eroziune – Mamaia Sud, Constanţa – zonele Tomis Sud, Tomis Centru şi Tomis Nord şi Eforie Nord sunt protejate pentru cel puţin 50 de ani.
GRECIA – insule, ospitalitate, mare, plaje, istorie şi cultură
În pofida crizei financiare de anul trecut, Grecia a fost şi rămâne o destinaţie sigură, ocolită de atentate. Până şi grevele sunt programate fin, pentru a nu deranja mult turiştii, iar demonstraţiile nu au avut de-a face cu oaspeţii Greciei. După cum ştiţi, în vara anului trecut am fost, alături de Paralela 45 şi de ANAT, în insulele Rhodos şi Kos şi am constatat că viaţa turistică îşi urma ritmul normal. Au mai fost ceva perturbări mai ales în Kos, din cauza emigranţilor sosiţi din Siria, dar nu am auzit să fi fost afectat vreun turist.
Grecul, se ştie, este un om primitor şi paşnic. Aşa cum suntem şi noi românii. Da, poate că grecul este mai virulent atunci când îşi cere drepturile, dar nu e nimic anormal în asta. Şi în acest an, sunt reduceri early booking cuprinse între 10 şi 35%, în funcţie de hotel şi de destinaţie. Paralela 45 va opera curse charter către insule precum Rhodos, Creta (Heraklion şi Chania), Corfu, Santorini, Mykonos, Zakynthos şi Lefkada. Preţurile, pentru toate buzunarele.
Vestea bună ca imagine este că Grecia începe să-şi revină miraculos, din punct de vedere economic. Pentru că turistic nu căzuse, oricum, în pofida tuturor crizelor. Noi, balcanicii, avem o rezistenţă la crize, se pare, însă turiştii se simt bine.
BULGARIA – plaje late şi all inclusive
Bulgaria rămâne cea mai apropiată destinaţie externă de litoral, precum şi cea mai accesibilă destinaţie cu multe hoteluri all inclusive (care sunt cu sutele). Se pare că datorită evenimentelor din ţările arabe, cererea către ţara vecină este în creştere. Reducerile early booking ajung în această perioadă până la 30%.
Este interesant că românii caută să-şi petreacă vacanţele cât mai aproape de ţară, pe litoralul bulgăresc favoritele redevenind Albena – staţiunea familiilor şi Nisipurile de Aur. Până la urmă, până în staţiunile din nordul Bulgariei faci cu automobilul sau autocarul aproape la fel cât faci şi pentru litoralul nostru.
SPANIA – plaje la Mediterană şi Atlantic, flamenco, sangria, Barcelona, Tenerife
Interesul pentru Spania este tot mai ridicat în 2016, în condițiile în care destinațiile de soare și mare din această țară se regăsesc în mai toate cataloagele agențiilor. Astfel, și în vara acestui an vor fi chartere spre Mallorca, Tenerife, Costa Brava, Costa Blanca sau Costa del Sol. Spania este o ţară sigură, îndrăgită de români şi latină, ca şi noi. Reducerile early booking sunt în această perioadă cuprinse între 10 şi 25%. Spania are avantajul unei clime perfecte, pe coasta Mediteranei putându-se face plajă din aprilie până în octombrie, iar în Tenerife, o insulă a primăverii eterne, chiar pe tot parcursul anului.
Spania este un pic mai scumpă decât destinaţiile prezentate mai sus, dar nu cu mult. Este vorba şi de un zbor mai lung, dar şi de o destinaţie de top, căutată permanent, de zeci de ani, de către turiştii occidentali, şi care nu a avut niciodată probleme de percepţie. Tarifele încep undeva de la 450-500 de euro de persoană, cu zbor cu tot, pentru condiţii de 3 stele şi pot depăşi 800-900 de euro de persoană de la 4 stele în sus, dar merită.
PORTUGALIA – fado, atmosferă boemă, linişte, ocean
Deşi este vecina Spaniei, Portugalia diferă. Portughezii sunt mai melancolici ca fire, mai puţini impulsive decât spaniolii. Toată ţara, dacă include şi insulele Madeira şi Azore, reprezintă o grădină frumoasă şi liniştită. Paralela 45 a deschis, pentru sezonul estival 2016, o serie de zboruri charter către Algarve (Faro), una dintre cele mai renumite zone de litoral aflate în sudul Portugaliei, la Oceanul Atlantic.
Fireşte, mai sunt şi alte destinaţii liniştite, precum Croaţia (Paralela 45 a introdus pentru acest an o serie de curse charter pe Split), Muntenegru, Italia (Sicilia, Sardinia, Rimini etc.) sau Malta. Şi să nu uităm de Austria, preferată de amatorii de munte, dar şi de turism cultural. Voi continua, în acest an, să analizez siguranţa destinaţiilor, cu speranţa că numărul celor sigure va creşte!