Sunt bucureştean, născut în Bucureşti, şi îmi iubesc oraşul. Am copilărit chiar într-o zonă din păcate dispărută a Capitalei noastre – cartierul Uranus. În locul sutelor de case demolate s-a ridicat Palatul Parlamentului. Poate că şi acest aspect m-a determinat să fiu pasionat atât de istoria Bucureştiului, cât şi de prezentul şi de viitorul metropolei.
Strada pe care am copilărit până la şapte ani şi jumătate se numea Strada Meteorilor. M-am născut la maternitatea Spitalului Brâncovenesc, de asemenea demolat. Am fost botezat la Biserica Spirea Veche, demolată (interesant, nu departe de locul în care era amplasată se ridică în prezent Catedrala Mântuirii Neamului). Nu pot spune că mi s-au tăiat rădăcinile, pentru ca aparţin, până la urmă, Bucureştiului ca întreg, cu bune şi cu rele.
Tatăl meu, pe care îl chema tot Traian Bădulescu, a fost pictor şi artist plastic. Din păcate, nu mai este printre noi de aproape zece ani. Printre multe activităţi, a pictat, desenat şi fotografiat cam toate clădirile din cartierul dispărut. Încerc, cât mai repede, să popularizez ceea ce a făcut, de o inestimabilă valoare.
Revenind la Bucureştiul prezentului, acum un an, la o cafea cu prietenul Dan Anghelescu, care deţine agenţia de turism „La Piovra Turista” şi apartamente în regim hotelier, ne-am hotărât să lansăm un ghid online al Bucureştiului, precum şi un „hub” de promovare şi de consultanţă. Ceea ce reprezintă acum site-ul www.BookingBucharest.ro.
Bucureştiul merită să fie promovat. În prezent mai există două proiecte care se dezvoltă şi pe care le voi susţine cu fiecare prilej: Bucharest Tourism Board – asociaţia de promovare turistică a municipiului Bucureşti şi ghidul interactiv lansat de Alex Filip – Travelers of Bucharest.
Vă voi prezenta acest proiect, precum şi un studiu realizat de noi, privind dezvoltarea turistică a Capitalei. Booking Bucharest reprezintă un ghid turistic complet al Bucureştiului, ce oferă atât toate informaţiile necesare, cât şi oportunităţi de cazare, masă, excursii, divertisment foarte avantajoase ca preţ. De asemenea, site-ul oferă şi specialiştilor informaţii utile, analize şi estimări.
Booking Bucharest este realizat de o echipă formată din jurnalişti şi bloggeri de turism, specialişti în marketing turistic, agenţi de turism şi consultanţi cu experienţă în domeniu. Coordonatorii proiectului sunt Dan Anghelescu, director general al touroperatorului La Piovra Turista şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Traian Bădulescu, consultant în turism.
Toţi membrii echipei Booking Bucharest sunt locuitori ai Bucureştiului şi, întâmplător sau nu, sunt născuţi în Bucureşti! O parte dintre ei au realizat primele ghiduri moderne ale Bucureştiului, apărute în ultimii 20 de ani, iar o parte au experienţă de peste 20 de ani în turism.
Site-ul este interactiv şi se dezvoltă zi de zi. Scopul echipei Booking Bucharest este acela de a vă convinge că Bucureştiul este una dintre cele mai frumoase capitale din lume, o metropolă cu viaţă non stop, cu artă, arhitectură (de la medievală până la comunistă), cultură, entertainment, viaţă de noapte, evenimente…
Site-ul Booking Bucharest oferă şi variante de tururi ale Bucureştiului şi ale împrejurimilor Capitalei. Pe lângă toate obiectivele turistice importante, ghidul prezintă şi cele mai de calitate restaurante şi baruri, săli de spectacole, teatre, precum şi un calendar de evenimente interactiv. De asemenea, există şi o rubrică de sfaturi de călătorie, în special dedicată celor care se află prima dată în Bucureşti.
Printre oportunităţile de cazare oferite de acest ghid se numără cea mai avantajoasă formă de cazare din Bucureşti: apartamentele în regim hotelier. Toate sunt situate ultracentral şi central.
Booking Bucharest are şi o galerie foto de excepţie, cu imagini realizate de către fotografi profesionişti. Însă nu lipsesc nici imaginile interesante realizate de către amatori, fotografii care au reuşit să surprindă din atmosfera metropolei.
Ghidul în format pdf este generat gratuit în limba română sau engleză prin înscrierea la newsletter-ul nostru, putând fi, astfel, oricând tipărită cea mai recentă versiune. Faţă de un ghid clasic, avantajul este că Booking Bucharest se modifică foarte des, uneori de la zi la zi.
Booking Bucharest dezvoltă şi o rubrică interactivă dedicată opiniilor, atât ale turiştilor, fie ei români ori străini, cât şi ale rezidenţilor, cu texte şi fotografii.
Bucureşti devine pas cu pas oraş turistic
Capacitatea de cazare a Bucureştiului aproape că s-a triplat în ultimii 15 ani. Dacă în anul 2000 erau 7422 de locuri de cazare, în prezent sunt 19.784 de locuri de cazare. Au apărut atât hoteluri noi, dintre care o parte sunt operate în management sau sub franciză de către lanţuri internaţionale, precum şi multe apartamente în regim hotelier clasificate oficial şi hosteluri, dedicate în special tinerilor.
La ora actuală, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă operează 32 de companii aeriene, dintre care 8 sunt low cost. Principalele destinaţii ca număr de zboruri sunt Londra, Viena, Frankfurt, Roma, Istanbul, Amsterdam şi Paris iar în total sunt operate 66 de destinaţii directe. De asemenea, în Bucureşti sunt prezente 16 branduri hoteliere internaţionale.
„În ultimii ani, infrastructura Bucureştiului s-a îmbunătăţit considerabil, iar oraşul a devenit destul de curat şi îngrijit. Turiştii străini sunt atraşi atât de către oportunităţile de distracţie, de viaţa non stop a Capitalei, precum şi de preţurile foarte accesibile. O formă de cazare din ce în ce mai căutată o reprezintă apartamentele în regim hotelier. Amplasate ultracentral şi central, acestea oferă un raport calitate-preţ excelent. Pe de altă parte, în Bucureşti au loc foarte multe evenimente, de orice natură, iar oraşul este recunoscut ca fiind foarte sigur”, declară Dan Anghelescu, consultant în turism şi iniţiator al proiectului BookingBucharest.ro – un ghid complet al Bucureştiului care reuneşte o echipă de consultanţi în turism care se vor dedica promovării Capitalei precum şi studiilor privind turismul bucureştean.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2014, Bucureştiul a primit 1.510.222 de turişti care au înregistrat 2497182 de înnoptări. Dintre aceştia, 645.718 au fost turişti români iar 864.504, turişti străini. Cifra turiştilor a crescut de la an la an, în 2013 fiind înregistraţi 1.328.190 de turişti, iar în 2012, 1.245.425 de turişti. Ca să vă faceţi o idee, în 2001 Bucureştiul primea doar 471.126 de turişti.
La ora actuală, Bucureştiul are aproape 400 de structuri de cazare clasificate si 11.548 spatii de cazare, de la hoteluri de 5 stele până la hosteluri, vile şi reţele de apartamente în regim hotelier. Referitor la hoteluri, Bucureşti are 11 hoteluri de 5 stele, 77 de hoteluri de 4 stele, 64 de hoteluri de 3 stele, 20 hoteluri de 2 stele, 5 hoteluri de o stea. După cum se vede, majoritatea hotelurilor sunt dedicate oamenilor de afaceri şi orientate, deci, pe segmentul business.
Însă în ultimii ani s-au dezvoltat şi structurile de cazare dedicate tinerilor, Bucureşti având 42 de hosteluri autorizate. De asemenea, există 483 apartamente in regim hotelier clasificate la 3*, care totalizează peste 1100 de locuri de cazare.
Iată care este structura turiştilor care sosesc în Bucureşti:
- Turişti de afaceri şi de evenimente (MICE) – pondere de 60%
- Turişti de city break – pondere de 20%
- Turişti care iau parte la circuite ale României şi aleg 1-2 nopţi de cazare în Bucureşti – 10%
- Alte categorii de turişti: concerte, vizite la prieteni etc.
Media de sub 2 nopţi de cazare per turist este normală în cazul unui oraş mare, unde majoritatea vizitatorilor participă la un eveniment sau aleg petrecerea unui week-end (city break).