DELI – un proiect dedicat integrării oamenilor de afaceri cu trecut migrant

Group BusinessProiectul DELI, finanțat de Fondul European pentru Integrare și coordonat de Consiliul Europei, şi care presupune promovarea integrării în economia locală a oamenilor de afaceri cu trecut migrant, se încheie, în această lună, cu succes.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, doreşte să implementeze un sistem de consiliere pentru imigranţi, la Ghişeul Unic, potrivit unui comunicat remis de PMB.  ‘Atunci când am devenit parteneri în cadrul acestui proiect, am realizat că nu există la nivelul Municipiului București nici o structură unitară care să se ocupe de imigranți, iar acest proiect, realizat pe baza legislației europene, este absolut necesar. Avem în plan implementarea unui sistem de consiliere pentru imigranți, la Ghișeul Unic dar, mai întâi, trebuie să pregătim oameni care să poată consilia persoanele imigrante’, a declara primarul general.

Alături de București, orașele partenere ale proiectului sunt: Dublin (Irlanda), Munchen (Germania), Cartagina și Getxo (Spania), Lisabona (Portugalia), Londra (UK), Reggio Emilia (Italia), Rotterdam (Olanda), Viena (Austria).Oprescu-DELI

Durata de implementare a proiectului a fost de 18 luni.

Proiectul ‘Diversitate în economie și integrare locală’, implementat în fiecare oraș partener, este o platformă ce își propune să aducă schimbări în ceea ce privește politicile privind diversitatea și integrarea imigranților prin următoarele mijloace:

— Identificarea problemelor locale cu care se confrunta antreprenorii cu trecut migrant,

— Creșterea interesului autorității locale pentru adoptarea de practici și politici publice care să îi susțină pe antreprenori,

— Promovarea incluziunii antreprenorilor cu trecut migrant în aria furnizorilor curenți și identificarea stimulentelor posibile la nivelul cadrului legislativ general și local,

— Evaluarea posibilității includerii unor clauze sociale și de egalitate în contractele publice.DELI

În urma conferinţelor dedicate proiectului am reţinut ideea că “Imigrantul nu este o problemă pentru economia locală, ci o oportunitate”.
20,4 milioane de cetăţeni din ţările de categoria a III-a trăiau în UE în 2013, adică 4% din populaţia UE. O mare parte sunt turci, marocani, chinezi, indieni şi ucraineni. În 2014, creşterea imigranţilor a fost de 159% faţă de 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *