Portugalia – paradisul atlantic european

Începând de anul trecut, Portugalia este mult mai accesibilă românilor datorită introducerii curselor directe TAP Portugal (compania aeriană naţională portugheză) pe ruta Bucureşti – Lisabona. Compania aeriană a dublat de la 1 iunie frecvenţa zborurilor pe ruta Lisabona-Bucuresti-Lisabona. Dacă în orarul de iarnă cursa era efectuată de trei ori pe săptămână, în primăvară frecvenţa a crescut la 4 curse iar de la 1 iunie, zborul este operat de 6 ori săptămânal. Singura zi în care nu se operează este sâmbăta, pentru cursa cu plecare din Lisabona şi duminica pentru zborul retur de la Bucureşti.

Portugalia a devenit o destinaţie din ce în ce mai solicitată şi promovată pe piaţa românească. La ora actuală, merg anual în Portugalia zeci de mii de turişti români. Iar unul dintre principalii touroperatori care promovează această destinaţie este Paralela 45.

Majoritatea românilor aleg, la ora actuală, city break-uri Lisabona, combinate cu vizitarea împrejurimilor: Sintra, Cascais, Estoril, Fatima (vestita mănăstire unde se spune că s-a produs o minune: apariţia Fecioarei Maria în faţa unor copile). De asemenea, pe partea de litoral, sunt oferte turistice pentru Algarve (sudul Portugaliei), iar insulela Madeira se numără şi ea printre preferinţele românilor.

Însă Portugalia are mult mai multe de oferit. În nordul ţării se află vestita regiune Porto, cu ale ei vinuri, apreciate pe plan internaţional. Potrivit reprezentanţilor regiunii, anul trecut, această zonă a primit între 2000 şi 3000 de români, amatori de turism cultural şi de turism vitivinicol. Majoritatea turiştilor care aleg Portugalia provin din Franţa, Spania, Italia, Brazilia, Japonia, însă suntem siguri că şi România va înregistra creşteri de la an la an.

O destinaţie care va fi mai mult promovată pe piaţa românească este reprezentată de arhipelagul Azore – nouă insule vulcanice, situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la 1500 de kilometri de Lisabona. Am participat la un post-tur ce a urmat BTL Lisabona pe două dintre insulele Azore: Terceira şi Sao Miguel. Am zburat cu SATA, compania aeriană a Azorelor, partener TAP. Azorele sunt insule vulcanice şi se întind pe o arie de… 1000 de kilometri. Suprafaţa totală a regiunii economice Azore, cu tot cu apele oceanice, este de 420.000 de kilometri pătraţi, deci mai mare decât cea a României. Destul de mult, dacă nu chiar… enorm. Populaţia este de aproape 250.000 de locuitori. Pline de vegetaţie, flori, locuite de oameni modeşti şi prietenoşi, care ştiu să păstreze foarte bine tradiţiile. Sunt împărţite în trei grupe de insule: grupa vestică (Flores şi Corvo), grupa centrală (Graciosa, Terceira, Sao Jorge, Pico, Faial) şi grupa estică (Sao Miguel, Santa Maria şi Formigas). Nu trebuie ratate grădinile şi parcurile găzduite de aceste insule, care abundă în vegetaţie luxuriantă. Pe insula Terceira am vizitat o proprietate rurală – Quinta do Martelo – unde m-am simţit ca la noi la ţară, în… Ardeal. Nu am găsit nimic modern pe teritoriul acestei quinte, în afara automobilelor turiştilor. Azorele au şi o asociaţie de turism rural, cu 58 de membri care deţin peste 100 de proprietăţi pe 8 insule, cu 700 de locuri de cazare.

O altă destinaţie importantă a Portugaliei, după cum spuneam, ceva mai cunoscută de către români, o constituie arhipelagul Madeira, care a primit anul trecut un milion de turişti şi 600.000 de turişti de croazieră, care au debarcat aici, mai mulţi decât în Lisabona. Insula principală este o destinaţie de MICE (Meetings, Incentive, Congresses & Events) solicitată, găzduind, anul trecut, 8 congrese internaţionale, iar în 2011, 14 congrese internaţionale.  Capacitatea maximă pentru evenimente a Madeirei este de 2400 de locuri.

Nu degeaba, TAP şi Biroul de turism al acestei ţări au decis să declare 2013, pentru România, drept „Anul Portugaliei”. Ţinând cont atât de dezvoltarea zborurilor, cât şi de ofertele agenţiilor de turism, este posibil să fie aşa…

Iată câteva oferte tentante ale Paralela 45, pentru destinaţia Portugalia. Renumitul touroperator propune un circuit de 8 zile, cu zbor cu compania aeriană TAP, cu plecări pe 26 iunie, 23 iulie, 14 august, 3 septembrie şi 27 septembrie. Preţul este de 660 de euro de persoană, loc în cameră dublă. Nu sunt incluse în preţ taxa de aeroport, de 175 de euro, excursiile opţionale şi intrările la obiectivele turistice şi asigurările medical şi storno, care nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate. Circuitul include Lisabona, Porto, Coimbra, Fatima, Evora etc. Aici aveţi toate amănuntele: http://www.paralela45.ro/circuit/portugalia-vara

Tot Paralela 45 oferă sejururi în Esturil şi Cascais, care se numără printre cele mai frumoase staţiuni din Portugalia. Plecările sunt în fiecare zi de miercuri, în perioada 19 iunie – 11 septembrie. Cazările sunt la hoteluri de 2, 3, 4 şi 5 stele, preţurile începând de la 435 de euro de persoană, plus taxă de aeroport de 170 de euro. Puteţi afla toate amănuntele accesând http://www.paralela45.ro/charter/sejur-portugalia-vara-2012/

Una dintre destinaţiile portugheze ale anului, asupra căreia voi insista într-un viitor articol, este reprezentată de arhipelagul Azore, unde am fost şi eu, la începutul lunii martie.

Text & foto: Traian Bădulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *