Invitatul meu, Daniel Osmanovici: Albena… pur și simplu minunată

de Daniel OSMANOVICI

 

Nu încerc prin acest titlu să acord laude sau credite nemeritate nimănui. NU câștig nimic prin această afirmație… vă vine să credeți sau nu, titlu este o informație!

Daniel Osmanovici

Buuun… am scris până acum câteva articole despre Albena, Bulgaria, dar nici o dată din postura de părinte, pentru că aceasta este perspectiva din care scriu acum aceste rânduri. Nu spun că Bulgaria este minunată sau că este cea mai bună alegere pentru concediile noastre, pentru că nu mai este… Ați citit bine, nu mai este cea mai bună alegere. Criza a facut multe locuri accesibile.

Să le luăm pe rând. Vă spun de ce am ales Albena, Bulgaria, iar la final de ce am să fac în continuare aceeași alegere pe viitor.

Prima săptămână de septembrie a coincis cu prima ieșire la mare cu fetița mea, în vârta de numai 10 luni. Am avut de ales între litoralul românesc și litoralul bulgăresc. Am luat ofertele la puricat și am descoperit că ceea ce doream eu (condiții ca acasă – bucătărie sau chicinetă, eventual un grup sanitar de serviciu și pătuț oferit de hotel) se obține mai greu sau cu bani mulți, așa că mi-am îndreptat atenția către oferta vecinilor de la sud de Dunăre. Dintre toate variantele: Primorsko, Nisipurile de Aur și Albena, am ales Albena. Prima variantă a căzut pentru că era prea departe, ce-a de-a doua pentru că nu consider că stațiunea are caracteristicile uneia pentru familii (la care adaug gălăgia, lățimea plajei sau locurile de plimbare și distracție pentru copil), iar ce-a de-a treia a rămas în picioare pentru că Albena (aici urmează recomandări pentru cei care vor să meargă la mare cu copii și să simtă că merg la mare, deși sunt cu copii):

–          este o stațiune închisă (arată ca o mare grădină verde unde intră doar cine trebuie)

–          plaja este curată, lată, nisipul este fin și nu este aglomerație

–          șezlongul nu se plătește, face parte din oferta hotelului la care ești cazat (de fapt este vorba de două șezlonguri plus umbrela de soare)

–          este plină de locuri de joacă și jocuri pentru cei mici, indiferent de vârstă

–          ‘gălăgia’ se oprește la ora 22.30-23.00

–          ai parte și de pădure, căci în spatele hotelurilor este o rezervație naturală (o pădure asemănătoare într-o oarecare măsură cu Pădurea Letea)

–          o stațiune aleasă de foarte mulți părinți din motivele enumerate mai sus

–          mâncarea este bine gătită

După cum băgați singuri de seamă, alegerea nu este de lepădat și ca să fiu ignorat (din ciclu totul se raportează la București), Albena se află la mai puțin de 4 ore de mers cu mașina.

De acum aș putea să închei liniștit pentru că am spus tot ce era de spus. Poate ar fi bine să vă orientați spre hotelurile deja consacrate (oricare dintre cele trei Lagune, Kaliakra, Gergana sau Flamingo), eu unul am ales Flamingo Grand. Condiții excelente recomandate și de cele 5 stele de pe frontispiciu.

Aștept cu interes anul viitor pentru a-mi vedea fetița cum dansează în fiecare seară la mini-disco.

 

P.S. Doi colegi care au fost în aceeași perioadă în Bulgaria, dar la Nisipurile de Aur, ficare cu copii puțin peste 1 an, au spus că nu vor să mai meargă NICIODATĂ în Bulgaria… de aici trageți singuri concluzia în legătură cu importanța tuturor criteriilor de luat în seamă în luarea unei decizii. Eu unul voi fi din nou la Albena, anul viitor, la începutul verii și din nou în septembrie.

6 comentarii


  1. Deci sa intelegem ca daca promovam, sincer, alte tari, alte destinatii, suntem tradatori de neam si tara? Ne intoarcem la Ceausescu? Eu iubesc mult Romania si cred ca am facut ceva, din punct de vedere turistic, pentru tara asta… Dar parerea mea sincera e ca te dezvolti personal daca ai sansa de a calatori cat mai mult in lume, de a cunoaste cat mai multe locuri…

   Răspunde

   1. atunci sa inventam un aparat de ubicuizare. peste tot deodata in acelasi timp si regrupare la baza dupa o anumita perioada 🙂
    na, poate imi ia urma vreun fanatic religios din motive… usor rascracarate.
    pe mine gagiul nu m-a convins, pentru ca nu a descris o experienta personala. sa-mi fi zis ca era pe plaja, a cerut un peste si a fost servit in 7 minute (cronometrat dupa ceas) si ca i l-a adus cu 4 sosuri diferite, unul mai innebunitor decat altul, ca a mai comandat doua portii si din cauza asta i-au adus bonus un pahar de vin teribil, ca, absolut intamplator, chelnerita bronzata arata intr-un fel in care ii era teama sa ridice privirea la ea de frica ca-si primea o palma dupa ceafa de la nevasta, ca intrand in cartea de aur a restaurantului respectiv (pentru ca a mancat 3 portii) a castigat un masaj tailandez fabulos dupa o sauna finlandeza nemaipomenita, si ca la sfarsitul masajului, asiatica i-a oferit pentru fetita lui un origami splendid.
    ca sa lasam dracului orice faceam (sau aveam planuit sa facem) in vremea in care citeam toate astea (si dupa aia 3 zile), sa ne sunam medicul de familie, sa-i promitem spagi sa sune a doua zi la locul de munca sa anunte ca am avut o criza acuta de indiferent-ce-mama-dracului… in timp ce noi gonim de nebuni pe autostrada ca sa ajungem la Albena.
    cred ca s-a inteles ideea, nu?

    Răspunde

    1. Albena e in general o statiune all-inclusive, nu are multe hoteluri cu servicii „a la carte”. Si nici nu e o statiune de lux, ci una normala, cu servicii decente. Serviciile de care spui tu sunt de intalnit in Antalya, Dubai, in anumite resorturi din Thailanda, Dominicana, etc.
     Nu trebuie sa cautam neaparat neobisnuitul si luxul. E drept, noi, romanii, am descoperit peste hotare ce inseamna normalitatea. In cazul Albenei, cei care i-au invatat pe bulgari ce inseamna servicii de calitate, normale, au fost marii touroperatori germani.
     Daca tot esti pus pe critica (neliterara de data asta), iata si ce am scris eu mai demult despre Albena: http://www.traianbadulescu.ro/2011/06/05/de-ce-imi-place-albena/

     Răspunde

    2. stimate domn… nu inteleg ce intelegeti prin experienta personala, caci mai personal decat faptul ca am vrut sa merg la mare cu un bebe de 11 luni si am cautat conditii cat mai bune… nu stiu ce este. Ce spuneti dumneavaostra cu masajul si pestele …nu facea parte din ceea ce doream si, in concluzie, nu aveam cum sa descriu aici, dar pentru astfel de experiente v[ recomand Tenerife. Din randurile pe care le-ati scris deduc doar ca … nu aveti copii si atunci este destul de dificil sa cuprindeti cu intelegerea o astfel de experienta si ce presupune ea …dar va respect opinia

     Răspunde

  2. istoria este plina de tradari… mi-ar placea sa imi spuneti daca pe litoral pot gasi similar cu ce am gasit in Albena… poate nu am cautat destul de bine… poate
   Va multumesc anticipat pentru sugestii

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *