Lacul Bâlea (România – o fotografie şi o poveste / 43)

Lacul şi Cabana Bâlea. Foto: Traian BĂDULESCU

Lacul Bâlea este un lac glaciar (format în circ glaciar) situat la o altitudine de 2040 m, în Munţii Făgăraş, Judeţul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafaţa de 46508 m2 şi adâncimea de 11,35 m. În anul 1932 lacul Bâlea şi o suprafaţă de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervaţie ştiinţifică.

Lacul Bâlea se află la circa 77 km de la oraşele Sibiu, 68 km Făgăraş şi 85 km de la Curtea de Argeş. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărăşan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă” din apropierea cascadei Bâlea. În Munţii Făgăraş se mai află şi lacurile Capra, Podragu mic, Podragu Mare, Avrig, Urlea, etc.

Prima Cabană la Lacul Bâlea a fost ridicată în 1904 de către Societatea Carpatină Transilvăneană (Siebenburgischer Karpaten Verein, „S.K.V.”) şi inaugurată la 29 august 1905. În 2006 a fost construit în apropierea lacului Bâlea primul hotel de gheaţă din Europa de Est în forma unui iglu de 16 locuri.

Un comentariu


  1. ce poveste ce regie nu ma gandaem sa vad un film cu asa poveste senzational ..cum ai dao,tot acolo ajungem..printre cele mai impresionante filme sincer .bv

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *