Începând de azi, doresc să împărtăşesc cu voi câte un pic din gusturile mele muzicale, literare şi cinefile (deşi, recunosc, mă uit mai rar la filme). Unul dintre compozitorii mei preferaţi este Vangelis, maestrul muzicii electronice, de film şi ambientale.
Pe numele său Evangelos Odysseas Papathanassiou (născut pe 29 martie, 1943) – este un compozitor grec de muzică electronică, progresivă, ambient şi neo-clasică, recunoscut în întreaga lume sub numele scenic de Vangelis. Îmi amintesc de muzica lui din genericele anilor ’80, când eram copil, în special de tema principală din filmul de Oscar „Chariots of Fire” (un Premiu al Academiei de Film a fost obţinut şi de Vangelis, pentru coloana sonoră). De asemenea, cei care au prins anii ’80 îşi amintesc de serialul lui Carl Sagan – Cosmos – al cărui coloană sonoră era o melodie compusă de Vangelis în… 1975.
Vangelis a mai compus pentru filme gen Blade Runner, Bitter Moon, 1492: Conquest of Paradise, documentare (Jacques-Yves Cousteau), precum şi imnul Campionatului Mondial de Fotbal din Coreea-Japonia, din 2002. În 2001 scoate albumul predominant clasic Mythodea care a fost folosit de NASA ca temă pentru misiunile pe planeta Marte. Albumul este înregistrat live la concertul susţinut în Templul lui Zeus din Atena, şi a fost scos atât în variantă audio (CD) cât şi video (DVD). În anul 2004 compune coloana sonoră a filmului regizat de Oliver Stone, Alexander. Paradoxal, muzica lui Vangelis s-a bucurat, în timp, de succes, mai mult decât filmele cărora le-a fost coloană sonoră, şi aici amintesc de „Chariots of Fire” şi „1492: Conquest of Paradise”.
În timpul revoluţiei studenţilor de la 1968 din Franţa, Vangelis s-a mutat în Paris unde împreună cu Demis Roussos şi Loukas Sideras a format grupul de rock progresiv Aphrodite’s Child. În această formulă au cunoscut succesul la nivel european cu piesa „Rain and Tears”. Deşi grupul s-a destrămat în 1972, Vangelis a mai colaborat pe parcurs cu Demis Roussos.
Muzica lui Vangelis este cosmică, Science Fiction, înălţătoare şi simfonică în acelaşi timp. Nu te oboseşte niciodată, cât de mult ai asculta. Şi, fireşte, te trimite cu gândul la Grecia, ţara lui natală, din antichitate până în prezent. Chiar dacă nu aţi auzit de Vangelis, nu se poate ca dintre sutele lui de compoziţii să nu recunoaşteţi măcar una, pe care să o fi auzit vreodată şi să vă fi rămas în minte. Muzica lui a ilustrat filme istorice, filme SF etc. iar muzica lui (căci nu a compus doar pentru filme şi documentare, ci mult mai mult) va rămâne cu siguranţă în istorie.
Vă urez vizionare şi audiţie plăcută la un concert Vangelis (o raritate, pentru că maestrul nu a avut decât câteva mari concerte, faţă de confratele său de breaslă, Jean Michel Jarre, care s-a axat foarte mult pe partea de show). Este înregistrat în Rotterdam (Olanda), în 1991 şi mai jos aveţi link-ul. Pe când Vangelis în România?
http://youtu.be/57LOkNC0yxY