BIANCA ELENA CONSTANTIN: Turism înseamnă 80% promovare şi suflet

„Noi, tinerele femei ale Universului, avem credinţa că omenirea tinde către pace, toleranţă şi înţelegere. Ne luăm angajamentul să promovăm acest mesaj în fiecare zi, oriunde ne vom afla” (Motto-ul Miss Universe)

Vă redau acum un interviu realizat în mai 2010 şi publicat în revista tour.ist cu Bianca Elena Constantin, Miss Universe România 2009. O fire luptătoare, care a confirmat că poate să îşi urmeze visele. Printre altele, a fost şi coprezentatoare a emisiunii „Întrecerea anilor”, prezentată de Mircea Radu şi difuzată pe TVR.

O româncă frumoasă, fire independentă şi spontană, care a „îndrăznit” să viseze.  Iar visele se împlinesc, dacă îţi proiectezi în minte unde doreşti să ajungi. Cam aceasta ar fi pe scurt povestea Biancăi Elena Constantin, prima Miss Universe România după o pauză de 11 ani. Tânăra de 20 de ani, născută în Piatra Neamţ şi, în prezent, studentă la o facultate de drept în Bucureşti, are o atitudine de  învingătoare. A ştiut mereu că poate să reuşească. Şi reprezintă atât la noi, cât şi peste hotare, o altfel de Românie, sau, poate, mai bine zis, adevărata Românie…
Mike Costache, preşedintele Organizaţiei Miss Universe România, un tânăr om de afaceri, atât visător, cât şi pragmatic, este cel care a oferit o şansă unei fete precum Bianca şi, până la urmă, României. Miss Universe este cel mai prestigios concurs de Miss pe plan mondial, iar criteriile de selecţie nu ţin cont doar de aspectul fizic… Amintim doar că Miss Universe România au mai fost, în anii 90,  actriţa Daniela Nane, actualul lider al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase sau Monica Grosu Tusac, în prezent soţia primarului municipiului Mangalia. Despre Miss Universe armai fi de spus că reprezintă un concurs de frumuseţe, anual, organizat deMiss Universe Organization, firmă deţinută de Donald Trump din 1996 şi în parteneriat cu NBC din 2003, când au câştigat drepturile de difuzare.  Concursul Miss Universe a fost difuzat prima oară în anul 1955 şi a devenit unul dintre cele mai populare şimediatizate competiţii de frumuseţe din lume. În prezent titlul „Miss Universe” este deţinut de Stefania Fernandez, din Venezuela.

În primul rând, Bianca, ai fost reprezentanta României la competiţia internaţională Miss Universe în 2009, după ce acest concurs a luat o pauză de 11 ani. Cum ai aflat despre această provocare şi ce te-a determinat să participi?

Sincer, a fost o întâmplare. Eram prin mall, în Băneasa, şi am văzut expusă o maşină AudiA3 Cabrio, pe care ulterior am şi câştigat-o… Era inscripţionată cu sigla Miss Universe Romania, iar în spatele ei era amplasat un panou pe care scria mare: “Miss Universe poţi fi chiar tu!”. Am ajuns acasă, am intrat pe site-ul oficial al concursului, m-am înscris şi, încet, încet, urmând etapele acestui concurs, am câştigat.

Să înţelegem că ai dorit să ajungi Miss Universe datorită unei maşini?

Recunosc, prima dată m-au atras premiile, dar, după câştigarea acestui titlu, mi-am dat seama că mai importantă este experienţa de un an de zile şi faptul că mergi în toată lumea, cunoşti oameni noi şi viaţa ta se schimbă…

Poţi să ne dezvălui şi nouă câteva dintre aceste vise?

Mi-am dorit foarte mult să călătoresc în toată lumea. Acest vis s-a împlinit. Am vizitat aproape orice colţişor al lumii.Mi-am dorit să-mi fac familia să se mândrească cu mine. Am reuşit şi acest lucru. Mi-am dorit ca numele meu – Bianca Elena Constantin – să devină faimos, să se audă pretutindeni. Şi acest vis mi s-a împlinit.

Pe Google ai vreo 600.000 de referinţe şi mai toate sunt pozitive. Nu eşti subiect de bârfe şi monden, ci eşti menţionată că ţi-ai reprezentat cu brio ţara şi eşti o ambasadoare a frumuseţii româneşti. Ţi-ai creat o imagine pentru care…

…va trebui să lupt în continuare. Această imagine pozitivă trebuie menţinută şi voi face tot ce stă în puterea mea să o menţin.

Cum ai defini tu MissUniverse?

Reprezintă cel mai prestigios concurs de frumuseţe din lume şi este, de asemenea, un produs de turism de lux. Fata care câştigă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial, reprezintă colţişorul de lume din care provine. Iar mie, firesc, în 2009, mi-a revenit onoarea de a reprezenta România.

«ATUNCI CÂND ALEGI O DESTINAŢIE TE INTERESEAZĂ LOCURILE, DAR MAI ALES OAMENII CU CARE INTRI ÎN CONTACT»

Ce le povesteşti tu despre România celor care îţi pun întrebări? Cum îi poţi convinge pe străini să vină în România?

Le vorbesc despre formele de relief frumoase pe care le avem în ţara noastră, şi care nu se regăsesc oriunde. Din acest punct de vedere, chiar avem o ţară bogată. Apoi, le povestesc despre oamenii de aici. Atunci când alegi o destinaţie te interesează locurile, dar mai ales oamenii cu care intri în contact. Dacă aceştia îţi crează o impresie favorabilă, vei reveni întotdeauna cu plăcere în acea zonă. De
exemplu, persoana din Statele Unite, de la casa de modă cu care am contract, a venit în România şi a întâlnit oameni cumsecade, aşa cum sunt în general românii, şi a avut o impresie deosebit de plăcută despre România, per ansamblu.

Dacă ar trebui să oferi câteva recomandări, ce zone le-ai indica să viziteze străinilor care vin pentru prima dată aici? Care îţi suntmai dragi?

Având în vedere că eu sunt din Piatra Neamţ, le-aş recomanda zona aceea: Cheile Bicazului, Lacul Roşu, dar nu numai. Apoi Castelul Bran, Delta Dunării… şi multe-multe altele. Pot să enumăr la nesfârşit.

Vorbeai mai devreme de oamenii locurilor. Ce oameni interesanţi ai cunoscut în călătoriile tale? Vorbeşte-ne un pic despre întâlnirea cu Donald Trump…

Ştiu că eşti puţin invidios pe mine că l-am cunoscut pe Donald Trump. Am avut ocazia să stau de vorbă cu el şi mi s-a părut un personaj remarcabil. În pofida aerului său superior, este un domn de treabă. La un moment dat, trebuia ca noi, fetele, să ne aliniem pe scenă şi să stăm astfel încât să ni se vadă banderola cu ţara de provenienţă. Pentru că eu aveam părul lung, primele două litere erau
acoperite, aşa că Donald Trump a venit la mine şi m-a întrebat din ce ţară sunt. Mi-am dat părul la o parte şi i-am spus că sunt din România, ţara care va găzdui în 2011 concursul Miss Universe. Mi-a răspuns amabil că ştie că România este pe lista de aşteptare, şi aşa a început conversaţia noastră.

„Succesul presupune îndeplinirea a trei condiţii esenţiale: să ai o familie, să ai o afacere profitabilă, să ai linişte sufletească”

Să spunem cititorilor noştri că te-ai întâlnit şi cu Hugh Hefner de la Playboy, cu Snoop Doggy Dog…

Cine ar fi crezut că voi ajunge tocmai la petrecerea Playboy Mansion? Nu mi-aş fi imaginat aşa ceva în viaţa mea. Şi, totuşi, iată că acest lucru s-a întâmplat. Am fost foarte surprinsă de faptul că Hugh Hefner şi-a dorit foarte mult să facă o fotografie cu mine. Eram prezentă la petrecere, mă uitam în stânga şi în dreapta, mă simţeam ca într-un decor de film, şi Hugh Hefner, auzind de la bodyguards-ii lui că Miss Universe Romania era acolo, mi-a cerut să facem o fotografie împreună. A ieşit din cercul celor 11 fete ale lui, şi am schimbat câteva vorbe, apoi am făcut o fotografie împreună.

Poate că aşa suntem şi noi, românii: simpli şi frumoşi. Tu, ca ambasadoare a frumuseţii din România, eşti cel mai bun exemplu. Ai cumva planuri să rămâi în domeniul turismului?

Având titlul de «Ambasadoare a Turismului» anul acesta, am realizat că îmi place ceea ce trebuie să fac. Sigur că fata care va câştiga concursul în 2010 îmi va lua acest titlu, dar mi-ar plăcea să rămân în domeniu. În ceea ce priveşte târgul de la Berlin, trebuie să spun că am stat la masă cu domnul Sorin Munteanu şi cu doamna Carmen Moraru de la Ministerul Turismului, şi mi s-au părut oameni extraordinari. Aproape că am ajuns să mă obişnuiesc cu târgurile. Trebuia să merg şi la Chicago, dar s-a anulat din cauza norului de cenuşă vulcanică. Am participat, însă, la Kings Holiday din Bucureşti…

Observ că eşti o luptătoare şi îţi place Victoria. Care este, după tine, definiţia succesului?

Succesul presupune îndeplinirea a trei condiţii esenţiale: să ai o familie, să ai o afacere profitabilă, să ai linişte sufletească.

«ÎMI IUBESC ŢARA ŞI VREAU SĂ SCHIMB PĂREREA STRĂINILOR DESPRE ŢARA NOASTRĂ»

Cum decurge colaborarea ta cu Organizaţia Miss Universe?

Am devenit şi ambasadoarea Fundaţiei Blue Heron pe care Mike Costache o reprezintă, şi, pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, am organizat un bal de caritate, în timpul căruia am avut şi eu un rol foarte important. Ca reprezentantă a Miss Universe din ţara ta beneficiezi de o serie de titluri pe care le porţi în spate timp de un an de zile. Îmi place să colaborez cu Mike, să mă implic în promovarea ţării. Îmi iubesc ţara şi vreau să schimb, pe cât îmi stă în putinţă, părerea străinilor despre ţara noastră.

Pentru că ştiu că eşti studentă la drept, te-aş ruga să facem un exerciţiu de simulare şi să fii avocatul turismului. Prin ce crezi tu că s-ar putea evidenţia o ţară?

Cum îţi spuneam mai devreme, cred că oamenii contează cel mai mult. Degeaba am avea peisaje frumoase, obiective turistice interesante de vizitat, dacă oamenii locurilor nu ar fi sociabili, ospitalieri. Niciun turist nu vine să se plimbe de unul singur. Automat are contact cu oamenii din zona vizitată. Şi dacă aceştia nu sunt drăguţi sau amabili… peisajele nu mai produc impresia scontată.

Ce mesaj ai pentru cititorii revistei tour.ist, care sunt persoane educate, sociabile…?

Sunt sigură că mulţi lucrează în domeniul turismului doar ca să facă bani. Nu-mi face plăcere să spun acest lucru. Ca să progresăm, ca turismul să avanseze şi în România, ar trebui să se lucreze puţin şi cu sufletul. Doar punând puţin suflet am putea face din România un loc mai bun de trăit şi o destinaţie atractivă pentru turiştii străini.

 

 

 

 

Interviu de Traian Bădulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *