Articol publicat in noiembrie 2007
In ultimii ani, luna octombrie este asociata in Republica Moldova cu o sarbatoare. Festivalul Vinurilor a devenit unul din cele mai importante evenimente ale statului vecin si cel mai simpatizat de catre moldoveni, dar si de catre turistii straini.
Vinurile Moldovei atrag turisti
Anul trecut, pe parcursul unei saptamani, in Moldova au sosit peste 30.000 de turisti si oameni de afaceri din aproape 70 de tari ale lumii. Si in acest an, doar in weekend-ul cu pricina – 12-14 octombrie -, au fost peste 20.000 de turisti din Olanda, Marea Britanie, Franta, Cipru, Italia, Grecia etc. Realizati – este vorba de turisti adevarati, care au venit pentru a se distra, nu pentru afaceri! Din pacate, nu stim cand Bucurestiul a avut vreodata atatia turisti. Festivalul Vinului s-a desfasurat acum pentru a sasea oara. Au fost peste 50 de participanti, care si-au expus magicele licori in standuri amenajate. Atentie, vinurile moldovenesti rosii sunt parca mai bune decat ale noastre. Iar in tara vecina poti cumpara vinuri de colectie, vechi de 20 de ani, de marca, pentru doar 10 euro! Nu ratati marcile Milestii Mici (castigatorul Festivalului de anul acesta), Purcari sau Cricova.
Milestii Mici, in Guiness Book!
Cati dintre noi stiu ca producatorul Milestii Mici este in Guiness Book, cu cea mai mare colectie de vinuri vechi din lume – peste 1,5 milioane! Sau cati stiu ca vestitul Cricova are cele mai mari galerii subterane din Europa, prin care se poate merge si cu automobilele sau camioanele! Ele sunt asemeni unor strazi subterane si poarta nume de soiuri de vin. Este clar ca Moldova poate deveni o mare destinatie turistica prin… vin. Asa cum Dracula va atrage mereu turisti in Romania, ca vrem sau nu vrem!
Lacrima lui Ovidiu, varianta basarabeana – Cahor
Am descoperit un tip de vin licoros rosu, dulce si aromat, de care aici nu se stie prea multe – Cahor. Un fel de „Lacrima lui Ovidiu” basarabeana. Pentru cheltuielile evenimentului au fost alocati peste un milion de lei moldovenesti, ceea ce inseamna cam 200.000 de RON, respectiv peste 60.000 de euro. In cadrul festivalului au avut loc petreceri de masa si au fost facute totalurile diferitor concursuri printre vinificatori – atat printre cei profesionisti, precum si printre cei mai buni producatori de vin de casa.
Zecile de mii de participanti au cantat si au dansat pe muzica populara moldoveneasca – logic, identica muzicii populare moldovenesti de dincoace de Prut, dar parca ceva mai vioaie.
Hramul Chisinaului si Festivalul Vinului, la concurenta
Din pacate, in acest an aproape ca s-au suprapus Festivalul Vinului, patronat de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin – 13 octombrie, cu Hramul orasului Chisinau, in organizarea Primariei conduse de tanarul liberal de numai 29 de ani, Dorin Chirtoaca – 14 octombrie. Cele doua evenimente au fost duse aproape unul de altul din cauza unui conflict politic despre care nu vom comenta acum. Pacat totusi ca victima a acestui conflict au cazut delegatii romanesti, invitate de primarul Chirtoaca si oprite la granita cu Moldova.
In ziua Hramului Chisinaului a continuat si Festivalul Vinului. Primarul Chirtoaca merita felicitat pentru frumosul spectacol de muzica folclorica, in regia maestrului basarabean Nicolae Botgros. Unul dintre invitatii speciali a fost Ionut Dolanescu. Care nu s-a sfiit sa cante despre romanii de pretutindeni si chiar despre… Romania Mare.
Pe cand un drum al vinului comun pentru Romania si Republica Moldova?
Americanii promoveaza vinurile moldovenesti
Ambasada Statelor Unite ale Americii din Chisinau a gazduit chiar o degustare a vinurilor pentru vizitatori straini, prin care a dorit sa evidentieze calitatea vinurilor moldovenesti si sa marcheze traditiile de vinificatie ale Moldovei in ajunul festivalului national de vin. Ambasada SUA a prezentat vinuri de la membrii Ghildei Vinurilor Moldovenesti, recent creata printr-o initiativa a sectorului privat, sustinuta de Guvernul SUA. Ghilda comercializeaza vinurile moldovenesti de calitate superioara si promoveaza imaginea Moldovei pe pietele de export ca tara in care se produc vinuri de calitate. Statele Unite ajuta sectorul vinicol al Moldovei inca din 2002. Intr-o prima etapa, taranii si vinificatorii locali au primit ajutor pentru a creste vii devirozate. Aceste vii au o viata mai lunga, produc o recolta de struguri cu 50% mai mare, rodesc strugurii de calitate superioara care aduc castiguri peste media de piata. Ca rezultat, vinificatorii si-au marit vanzarile, iar taranii si-au marit veniturile. Astazi Statele Unite lucreaza sa ajute industria vinurilor din Moldova sa-si gaseasca locul printre vestitele vinuri ale Frantei, Californiei, Italiei, Australiei si Spaniei si altor state.
Text & foto – Traian Bădulescu