Opt zile perfecte în Antalya

InstagramCapture_24fb3885-c909-4cd5-872b-82eb657cc68cLa începutul lunii mai, am recescoperit Antalya după 9 ani. Prima dată am fost în 2000, apoi în 2001, şi ultima oară în 2007. Am avut timp şi atunci să văd multe transformări. Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani depăşeşte orice imaginaţie. În sensul bun. La invitaţia Paralela 45, am avut ocazia de a vizita, alături de 20 de agenţi de turism, cam toate localităţile şi staţiunile importante ale regiunii Antalya, de la est la vest: Alanya, Side, Belek, Lara, oraşul Antalya şi Kemer.

Am zburat cu o cursă charter TAROM operată de Paralela 45 în parteneriat cu Cocktail Holidays şi Holiday Office. Paralela 45 va opera săptămânal curse charter, pe relaţia Bucureşti – Antalya şi retur, în fiecare luni până pe 10 octombrie, în fiecare joi va opera curse săptămânal în perioada 23 iunie – 15 septembrie, iar în fiecare sâmbătă, săptămânal între 11 iunie şi 17 septembrie. Deci, în plin sezon vor fi trei curse pe săptămână. În total vor fi 53 de curse charter, care vor putea transporta peste 6000 de turişti.

Am vizitat multe resorturi (vreo 40), toate, dar toate de 5 stele ultra all inclusive, şi am înnoptat la şapte. Majoritatea, de nota 10! Serviciile turcilor întrec orice aşteptare. Dai un ban (şi nu neapărat foarte mult) dar ştii că face!WP_20160502_037

Regiunea Antalya atrage 30% dintre turiştii străini care vizitează Turcia, iar Antalya a fost, în 2011, al treilea oraş din lume ca număr de vizitatori străini, surclasând New York-ul.

Antalya rămâne o destinaţie foarte solicitată de către români, cu un raport calitate-preţ bun. Chiar dacă tarifele sunt peste media altor destinaţii, în Antalya vorbim de resorturi de 5 stele ultra all inclusive iar turiţtii români se întorc mereu mulţumiţi. În ultimii ani, în regiunea Antalya merg circa 100.000 de români, chiar dacă tariful mediu este de circa 1500 de euro per familie cu un copil, cu tot cu transport cu avionul, cursă charter. Există şi oferte speciale, în extrasezon, care pornesc de la circa 400 de euro de persoană.

La ora actuală, în Antalya sunt deja mulţi turişti din Germania, Olanda, Danemarca, Ucraina, Belarus, Turcia, România, Suedia, Norvegia, Finlanda, dar şi din Ţările Baltice. Singura piaţă care a căzut total este piaţa rusească, în acest an nemaifiind întâlniţi turişti ruşi. Paradoxal, în Antalya sunt 100.000 de familii mixte turco-ruse, sunt proprietari de resorturi ruşi, dar şi mulţi angajaţi ai hotelurilor sunt ruşi (mai ales rusoaice, de fapt). Dar asta e, lui Putin nu îi pasă, până când nu îi va trece supărarea. Touroperatorii ruşi sunt drastic sancţionaţi dacă vând Antalya, deci nu au ce face. La ora actuală, toţi turiştii vorbitori de rusă provin din alte state ex-sovietice (Ucraina, Belarus etc.).

Unele resorturi de top au un grad de ocupare spre 100%, aceasta şi datorită evenimentelor şi congreselor care se desfăşoară în această perioadă. Alte resorturi sunt oricum ocupate peste 50%.

Alături de Alin Burcea, preşedintele Paralela 45, la resortul Regnum Calya din Belek - Antalya
Alături de Alin Burcea, preşedintele Paralela 45, la resortul Regnum Calya din Belek – Antalya

În pofida crizei ruşilor, şi în acest an sunt în construcţie resorturi noi, marea lor majoritate urmând să se deschidă în jur de 15 mai. Cele mai multe se construiesc acum în zona Alanya, din estul regiunii Antalya, care promite să se dezvolte mult în următorii ani, iar în prezent, hotelurile de aici sunt mai accesibile ca preţ. An de an, în noile hoteluri din regiunea Antalya se investesc miliarde de euro. Şi turcii nu par a se opri!

Regiunea are un grad de siguranţă foarte ridicat la ora actuală. Resorturile sunt păzite, supravegheate, doar clienţii şi invitaţii având dreptul de a intra. Nu am sesizat vreo temere privind eventuale atentate teroriste, turismul desfăşurându-se aici absolut normal.

Doar resorturile care se bazau mult pe turiştii ruşi au fost afectate. Există două variante de redresare: reconcilierea cu Rusia sau, mai precis, dintre Putin şi Erdogan şi, ca atare, readucerea turiştilor ruşi sau, pe de altă parte, identificarea altor pieţe.

O serie de hoteluri ultra all inclusive din Antalya oferă în serviciile lor absolut totul inclus în preţ, pornind de la masă, până la acces spa, 100-150 de tipuri de băuturi locale şi de import, cluburi pentru copii, cluburi de noapte, servicii de bar non stop, late dinner după 12 noaptea, entertainment etc. Fireşte, se plătesc masajele şi tratamentele, parasailing-ul etc.

Maxx Royal Kemer
Maxx Royal Kemer

Cea mai solicitată zonă a Antalyei rămâne Belek, unde se află cele mai multe resorturi de top, precum Regnum Calya (unde a avut loc Summitul G20), Calista (care l-a găzduit pe preşedintele american Barack Obama), Rixos Premium, Maxx Royal, Adam & Eve, Gloria, Papillon etc. Urmează Kemer (cu un cadru natural superb, unde muntele se îmbină cu marea), Side, Lara, dar şi Alanya este în creştere. Am rămas foarte impresionat de Gural Tekirova din Kemer, unde am şi stat o noapte.

Plajă cu nisip alb, artificial, la Maxx Royal Kemer... Ireal...
Plajă cu nisip alb, artificial, la Maxx Royal Kemer… Ireal…

La ora actuală, în Antalya sunt deja sute de turişti români pe săptămână, deşi este doar prima parte a lunii mai. O să revin foarte curând cu amănunte, urmând să vă descriu şi minunăţiile oferite de mai multe resorturi.

Clar, #Antalyaesigura şi este o destinaţie ultra all inclusive ideală pentru familii cu copii, cupluri şi cam pentru oricine doreşte relaxare de 5 stele. Puteţi găsi aici toate ofertele Paralelei 45 pentru Antalya: http://www.paralela45.ro/charter/antalya-din-bucuresti

 

 

 

Plaja albă de la Maxx Royal Tekirova - Kemer
Plaja albă de la Maxx Royal Tekirova – Kemer
Bungalourile cu ieşire la piscină de la Gural Tekirova - Kemer
Bungalourile cu ieşire la piscină de la Gural Tekirova – Kemer

Picture 027Picture 078Picture 051InstagramCapture_996b81e8-ce9a-4a9b-8da7-29a6233a7450

Un restaurant imens la Regnum Calya din Belek. Nu am măsurat sala, dar cred că are mult peste 100 de metri lungime.
Un restaurant imens la Regnum Calya din Belek. Nu am măsurat sala, dar cred că are mult peste 100 de metri lungime.
Bufet sushi la Gural Tekirova din Kemer
Bufet sushi la Gural Tekirova din Kemer
Doar o parte din deserturile de la Gural Tekirova din Kemer
Doar o parte din deserturile de la Gural Tekirova din Kemer
Oraşul vechi al Antalyei, plin de viaţă şi recent restaurat.
Oraşul vechi al Antalyei, plin de viaţă şi recent restaurat.
După 9 ani, iar în Antalya...
După 9 ani, iar în Antalya…

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *