Licoarea-poezie: Vinul lui Dinescu

dinescuÎn România, industria vitivinicolă s-a dezvoltat mult în ultimii 10-15 ani. Avem vinuri competitive la nivel internaţional, somelieri de marcă şi producători de prestigiu.

Însă, cum poate fi un vin dacă este produs şi de un artist, de un mare poet? Răspunsul e evident… Poezie 🙂 Recent, am degustat o serie de vinuri din gama Vinul lui Dinescu. Pentru că despre poetul Mircea Dinescu este vorba. Vinuri de calitate, echilibrate, care poartă cu siguranţă spiritul lui Dinescu.

„Povestea începe cu un deal împădurit cu viţă de vie, deasupra căruia soarele se plimbă de mînă cu briza Dunării şi se încheie cu mărturia acelui prieten care, după ce a băut seara două pahare, s-a trezit dimineaţa mai frumos şi mai deştept”, spune Mircea Dinescu.

Marele nostru poet, dar şi vinurile sale de excepţie gonesc între BucureștiCraiova și Port Cetate cu ocazionale popasuri peste hotare. Licorile magice şi poetice se îmbină foarte bine cu specialitățile servite la restaurantul Lacrimi și Sfinți, și cu finețurile de la Barză, Viezure, Mînz. Deasemenea puteți afla amănunte despre ultimele varietăți de vinuri și despre evenimentele culturale de la Port Copy of 3Cetate.

Vinul lui Dinescu este produs în sud-vestul Olteniei, la crama aflată între comuna Giubega și Galicea Mare. Strugurii folosiți pentru producerea vinului provin din cele două vii de cîte 50 de ha, una aflându-se chiar sub aripa cramei, cealaltă la un cot al Dunării, pe dealurile Mehedinților, unde se termină comuna Cetate.

Plantațiile sunt destul de tinere (în afara câtorva hectare cu Tămîioasă Românească și Fetească Neagră de la Galicea Mare) și s-au născut datorită unui proiect european de reînnobilare a viilor din România. Viile noastre se deosebesc de colegele lor de generație prin diversitatea soiurilor pentru care am optat: șapte albe (Sauvignon Blanc, Fetească AlbăChardonnayTămîioasă RomâneascăMuscat OttonelPinot GrisRiesling Italian) și cinci roșii (Fetească NeagrăMerlot, CabernetShirazPinot Noir). Finisate cu mare talent de tînărul oenolog Vasile Grecu, vinurile noastre ilustrează o filosofie de viață mai cuprinzătoare, conform căreia natura, cu frumusețea, savoarea și aromele ei, trebuie ascultată cu atenție. Și respectată.

Construită în 1915 după un proiect francez – iniţiat în anul anterior cu plantarea unei vii de 15ha cu soiuri predominant autohtone, altoite în pepinierele casei Ştirbeicrama Galicea Mare a aparţinut boierilor Bibescu-Ştirbei, alimentînd cu vinuri nobile olteneşti vestitele pivniţe bucureştene ale vechii familii. După naţionalizare, crama a făcut parte din patriomiul IAS Giubega, intrînd apoi, după anii 90, într-un proces rapid de degradare tipic perioadei post-comuniste. Retehnologizarea a început în 2004 cu achiziţionarea unei prese pneumatice Vaslin-Bucher şi a unui filtru aluvionar, iar în 2009 crama a fost dotată cu primele cisterne de inox, precum şi cu întreaga instalaţie de răcire necesară prelucrării la temperatură controlată a vinurilor.

Copy of 2Vechea clădire a cramei, de un farmec aparte însă purtînd însemnele vitregiilor istoriei noastre recente, urmează să fie recondiţionată în perioada imediat următoare pentru a putea fi reintrodusă, aşa cum merită cu prisosinţă, în circuitul turistic al vinurilor şi podgoriilor de renume ale Olteniei.

Strugurii care aprovizioneazǎ crama provin de la Cetate şi Galicea Mare, din două vii tinere de cîte 50ha fiecare, plantate între anii 2006-2008 în contextul unui proiect european. Aparţinând regiunii viticole Dealurile Olteniei şi podgoriilor Plaiurile Drâncei, cele două plantaţii se bucură de un cadru ecologic cu vocaţie oenopedoclimatică ideală pentru obţinerea vinurilor de înaltă clasă. Situat între paralelele 44 – 45° în vestita „centură însorită a viilor”, ecosistemul viticol se caracterizează printr-un climat continental cu nuanţe mediteraneene şi un cadru litologic şi pedologic foarte favorabil atît soiurilor roşii cît şi celor aromate albe, solurile predominante fiind cernoziomurile (cambic, pe depozite loessoide la Galicea Mare, calcaric şi levigat nisipos la Cetate).Print

Plantaţiile includ atît soiuri autohtone, cu o tradiţie veche de propăşire în regiune, precum Tămîioasă românească, Fetească albă şi Fetească neagră, cât şi soiuri nobile europene precum Chardonnay, Riesling italian, Sauvignon blanc, Pinot gris, Muscat ottonel, Pinot noir, Merlot şi Cabernet sauvignon. Plantaţia de la Galicea Mare mai include şi o parcelă de Shiraz, precum şi aproximativ 3ha păstrate din vechea vie (plantată în anii 1950), cu butuci de Tămîioasă românească şi Fetească neagră.

Aşa că vă poftesc pe toţi la un pahar din Vinul lui Dinescu, fie el alb, rose sau roşu!

# Photos by George Ignat aka George Wine

varianta1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *