Florentin Mocanu este un om de turism curajos, perseverent şi creativ. Curajos, pentru că a ales să se axeze pe o nişă, relativ nouă la vremea respectivă – Austria. Perseverent, pentru că nu a renunţat niciodată să promoveze această destinaţie. Creativ, pentru că a ştiut cum să prezinte Austria în faţa
turiştilor români. Şi, completez eu acum, este şi un om de succes, care a ştiut să se impună promovând doar destinaţia Austria, oferind servicii de calitate şi consultanţă specializată. Şi nu este deloc uşor, ţinând cont că această ţară constituie o piaţă fragmentată, aleasă de mulţi turişti pe cont propriu. Pe de altă parte, merită menţionat că Edelweiss Travel a pornit în Alexandria şi s-a dezvoltat ulterior, cu succes, în Bucureşti, o piaţă concurenţială mare – ceea ce nu este deloc uşor. Încununarea carierei de turism a lui Florentin Mocanu a fost reprezentată de obţinerea unei înalte distincţii din partea Ambasadei Austriei – „Ordinul de onoare în argint pentru merite deosebite aduse Republicii Austria”. Acordată pentru prima dată unui profesionist din turismul românesc, această distincţie încununează ani de efort susţinut în promovarea Austriei ca destinaţie turistică.
Rudolf Lukavsky, atasatul economic al Ambasadei Austriei, a arătat că agenţia de turism Edelweiss Travel este considerată cel mai important operator de turism pe ruta România-Austria.
Interviu cu Florentin Mocanu, director general Edelweiss Travel
– Sunteţi ultimul candidat înscris pe lista pentru Consiliul Director al ANAT. Ce v-a determinat să candidaţi?
– Am luat această decizie pentru a participa activ la soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm noi, cei care activăm în acest domeniu.
– Cum credeţi că puteţi schimba ceva? De fapt, de ce schimbări credeţi că are nevoie ANAT la ora actuală?
– Voi putea schimba ceva numai împreună cu toti ceilalţi membri ai Consiliului Director şi a membrilor ANAT, singur cu siguranta nu, şi nici altcineva singur. Toată “lumea turismului” din România are nevoie de modernizare, de o schimbare de mentalitate şi de implementarea a ceea ce s-a dovedit bun din experienţa colegilor din ţările cu turism dezvoltat. Dacă noi, cei care lucrăm în turism, ne modernizăm practicile şi în ANAT atmosfera va fi alta, practic, după părerea mea, ANAT va arăta din ce în ce mai bine. Ştii că visul meu este ca ANAT să fie un club de elită al turismului mondial.
– Ce a făcut bine conducerea ANAT în ultimii ani şi ce nu a făcut bine?
– Tot ce a reuşit să realizeze conducerea ANAT în ultimii ani a fost bine. Poate faptul că nu toţi membrii ANAT şi nici toţi membrii Consiliului Director nu s-au implicat la fel de mult în soluţionarea problemelor, deja istorice, ale agenţiilor de turism, a dus la unele întârzieri sau neabordări ale problemelor.
– Ce aşteptări aveţi de la noul preşedinte ANAT? Dar de la noul Consiliu Director?
– De la noul preşedinte aştept în primul rând cel puţin tot atât echilibru, profesionalism şi bune intenţii cât au avut predecesorii săi. De la noul Consiliu Director aştept mai multă implicare şi mai multă constructivitate, mai multă responsabilitate faţă de cei care i-au trimis în acest consiliu.
– Conduceţi o agenţie nişată, Edelweiss Travel, recunoscută mai ales pentru specializarea pe Austria. Aţi obţinut, în 2013, o înaltă distincţie din partea Guvernului şi Preşedinţiei Austriei – „Ordinul de onoare în argint pentru merite deosebite aduse Republicii Austria”. Ce v-a determinat să alegeţi turismul şi, ulterior, de ce v-aţi îndreptat către destinaţia Austria?
– Povestea a început în 2002, când am făcut prima scurta vizită în Austria, vara, fără vreun aranjament prealabil, la întoarcerea din Olanda. În 2003, am vrut să merg din nou şi am rămas surprins că nu am găsit nicio ofertă pe piaţa românească. Erau oferte numai în Viena, Salzburg şi ceva Innsbruck. Pe landuri, în case de oaspeţi şi pensiuni, nimic. Conduceam o firmă din 1993 şi am decis să deschid un departament de travel.
Deci nu ne-am îndreptat ulterior spre Austria ci Austria m-a îndreptat spre turism.
Referitor la distincţia conferită de Guvernul şi Preşedinţia Austriei, este cea mai mare realizare a mea pe plan profesional şi are în spate 10 ani de muncă serioasă atât în promovarea Austriei ca destinaţie de vacanţă, cât şi în adaptarea ofertei Austriei la turistul român din toate clasele.
– Cum vedeţi la ora actuală piaţa locală a agenţiilor de turism?
– O piaţă necoaptă, neomogenă, un adevărat teatru de război. Trebuie să înţelegem că există destul loc sub soare pentru toţi, că nu putem obţine respectul turiştilor dacă nu ne respectăm noi între noi.
Voi lupta pentru schimbarea mediului de afaceri în turism şi voi milita pentru respectul de sine, pentru respectul fiecăruia pentru colegii săi şi angajaţii săi.
A consemnat,
Traian BĂDULESCU