Las Ramblas, Port Vell, pe Mediterana
După două zile de umblat pe vârfuri de munţi, am ajuns la concluzia că ar fi bine să revin puţin cu picioarele pe pământ şi să îmi fac timp să mai merg prin Barcelona, având în vedere că mai sunt nenumărate obiective de vizitat. Aşa că, după cafeaua de dimineaţă, am plecat pe bine-cunoscutul drum spre Barcelona. Din Plaza Espanya am luat metroul până în Plaza Catalunya şi am pornit decis pe Rambla.
La Rambla este, de fapt, o succesiune de străzi mici care fac legătura între Plaza Catalunya şi Port Vell. Cu o lungime de 1,2 km, Rambla de Barcelona cuprinde 5 străzi: Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins, şi Rambla de Santa Mònic. Odată cu construcţia mall-ului Maremàgnu, în anii 1990, a rezultat o continuare a celebrei străzi cu un pod de lemn rabatabil ce se deschide atunci când ies iahturile din port. Această continuare poartă denumirea de Rambla del Mar.
Chiar lângă Rambla, în port, se află Muzeul Maritim, dedicat istoriei navale mediteraneene. Portul vechi mai găzduieşte şi alte atracţii turistice precum restaurante, locuri de recreere, un cinematograf IMAX şi un acvariu, celebru pentru multitudinea de specii de peşti existente aici.
În centrul istoric, foarte aproape de Rambla, pot fi vizitate La Catedral de Barcelona, catedrală gotică recent restaurată şi aşezământ pentru Arhiepiscopul de Barcelona. Tot în vecinătatea Ramblei se afla şi Plaza Sant Jaume, piaţă ce găzduieşte clădirile Primăriei din Barcelona şi clădirile Generalitat de Catalunya (un fel de administraţie a Barcelonei, departament separat de primărie).
Rambla este foarte aglomerată, mai ales în sezon. Stradă cu trafic pietonal, cuprinde în majoritate terase, baruri, florării, chioşcuri cu ziare, artişti, statui umane (alese de Departamentul Comerţului şi Turismului din Barcelona), magazine cu păsări, patiserii şi magazine cu desfacere a produselor tradiţionale spaniole.
Chiar la mijlocul Ramblei se află cea mai veche piaţă (Mercat Sant Josep, La Boqueria) din Barcelona, prima oară menţionată în anul 1217. Actuala piaţă a fost construită de către autorităţi, pe acelaşi loc, în anul 1826 şi găzduia în majoritate măcelării şi pescării. Structura de azi datează din 19 martie 1840 şi a fost ridicată sub îndrumarea arhitectului Mas Vilà. La ora actuală, piaţa găzduieşte magazine de legume şi fructe, măcelării, pescării, magazine specializate pe vânzarea de dulciuri, patiserii, etc.
Chiar la intrarea in Port Vell, o statuie impresionantă a lui Columb scrutează mediterana, aşteptând, parcă, intrarea şi ieşirea vaselor din port.
După o scurtă plimbare pe Rambla del Mar, am decis să fac o plimbare cu vaporaşul pe mediterană şi să încerc să surprind Barcelona de pe mare. Aşa că, m-am îndreptat spre debarcader şi am aşteptat plecarea vaporului, pregătit să filmez şi să fotografiez cât mai mult posibil. Pe lângă priveliştea magnifică a Barcelonei în apusul soarelui, de pe mare se pot admira, Port Vell, cu multitudinea-i de iahturi ancorate la ţărm, statuia lui Columb, ce scrutează imensitatea Mediteranei, Hotel W, cel mai luxos hotel din Barcelona, Aquarium, Montjuic-ul, ce găzduieşte Muzeul de Arta, La Torre de telecomunicaciones de Montjuïc, etc.
La întoarcere m-am decis să mă opresc pe Rambla pentru o cerveza bine-venită. Răceala de gheaţă a berii a fost benefică în aerul cald şi umed al mediteranei. Ca un sfat prietenesc, înainte să vă aşezaţi la o masă pe Rambla şi să consumaţi ceva, asiguraţi-vă că aveţi bani la voi. Preţurile sunt ceva mai mari decât aţi fost obişnuiţi (8 EUR o bere la 330 ml, 2,8 EUR o apă minerală la 330 ml).
Din punctul meu de vedere, Barcelona este oraşul pe care, de câte ori îl vizitezi, de atâtea ori te surprinde prin noutăţile cu care îţi vine în întâmpinare. Deja, vizitez oraşul de 4 zile încheiate şi mă surprind la fiecare pas ba clădirile, ba parcurile sau pieţele, ba porturile sau statuile. Un lucru îl pot afirma cu certitudine, Barcelona ESTE cel mai frumos oraş din Europa.
Ne vedem mâine, tot în Barcelona. Să nu uităm totuşi de Sagrada Familia şi Palau Reial (Palatul Regal).
Text & foto
WHITE WOLF, 2012
http://somewhitewolf.wordpress.com/
Paralela 45 vă propune un Revelion în Barcelona, cu plecare din 29 decembrie, pentru o perioadă de 4 nopţi, la un hotel de 4 stele, cu mic dejun. Transportul este asigurat cu compania TAROM, iar pachetul costă, per persoană, 499 euro, la care se mai adaugă taxa de aeroport de 120 de euro. Cina de Revelion este opţională şi costă între 120 şi 160 de euro de persoană. În cadrul pachetului turistic este inclus şi un tur de jumătate de zi cu autocar şi ghid. Căci este păcat să ajungeţi în Barcelona şi să nu vizitaţi oraşul în mod… profesionist.
Pentru alte amănunte accesaţi: http://paralela45.ro/circuit/revelion-2013-in-barcelona
Legătură permanentă
Definitely Berlin absolutely faulbous city, great shops (designer and department stores), the zoo is fantastic .no cages to be seen (great no matter what age you are), the city is also very historical. We took a train out to one of the concentration camps it was a very moving experience.I live in Ireland also, so I know you can get some great deals on flights. If you do decide to visit Berlin, check out the Swiss Hotel it’s so central to everything, and one the „better” side of the city, in my opinion anyway. I know you asked for 2 suggestions for one week-sorry I can’t be more specific on other cities close by, but for another trip, I would recommend Barcelona. My advice would be to stay away from La Rambla and base yourself nearer the port/beach. A truly wonderful city also.Have a good time, wherever you decide to go.References :