Institutul Cervantes, din incinta hotelulului Cişmigiu (care va fi redeschis în curând), a găzduit azi lansarea site-ului Hotnews.es, varianta în limba spaniolă a site-ului de ştiri Hotnews.ro. Noul portal se adresează vorbitorilor de spaniolă din toată lumea, în special mediului de afaceri din Spania şi America Latină. La eveniment au participat şi Excelenţele Sale, ambasadorii Spaniei, Argentinei şi Mexicului.
Hotnews.es va reprezenta o importantă punte de comunicare între România şi lumea hispanică. Dacă Spania este un partener tradiţional al României, în ţările din America Latină – zonă care înregistrează o creştere economică – se ştie mai puţin despre noi.
Potrivit redactorului şef Hotnews.ro, Cristian Pantazi, proiectul Hotnews a pornit în 2000,
cu cinci acţionari independenţi, de profesie jurnalişti, sub denumirea Revistapresei.ro. Primele ştiri originale au fost publicate în septembrie 2011, în timpul atentatelor teroriste din SUA. În 2005, site-ul s-a rebrănduit cu numele actual, iar din 2008, are variantă pentru telefoane mobile şi smart phone-uri. 25% dintre cititori accesează Hotnews de pe telefoanele mobile. La ora actual, site-ul are 1,4 milioane de vizitatori unici lunar.
Responsabil pentru noul proiect Hotnews.es este jurnalistul spaniol Raul Sanchez, stabilit în România şi bun cunoscător al limbii noastre. Potrivit acestuia, ştirile sunt ori originale, ori preluate de la agenţii de presă de prestigiu, precum France Press sau Reuters. De asemenea, există o secţiune de blog-uri ale expaţilor de origine spaniolă. Hotnews.es este primul site important românesc de ştiri în limba spaniolă. Pe lângă faptul că va fi un adevărat „ambasador virtual” al României, acesta va facilita comunicarea din mediul de afaceri. Printre invitaţii din comunitatea spaniolă din România s-a numărat şi Javier Garcia del Valle, liderul grupului de travel Happy Tour, deţinut de fondul spaniol de investiţii GED.
Mediul de informare online nu are, practice, limite. Dacă Hotnews.es va genera interactivitate, succesul va fi, cu siguranţă, garantat. Aşa că dacă vizaţi pieţele hispanice, “atacaţi” acest nou site.
Relaţia Spania – România în fapte şi cifre
– Spania este un important partener al României, inclusiv pe partea de turism. An de an, peste 50.000 de turişti români aleg Spania, inclusiv în extrasezon, datorită city break-urilor pe Barcelona şi a programelor tip Senior – introduse prima dată de această ţară. De asemenea, zeci de mii de turişti spanioli vin an de an în ţara noastră, cei mai mulţi care s-au aflat în acelaşi timp – peste 20.000 – fiind înregistraţi o dată cu finala UEFA, găzduită de Bucureşti în mai 2012. În 2011, Spania a fost destinaţia turistică numărul 4 din lume, cu 56,7 milioane de turişti, în creştere cu 7,6% faţă de 2011. Pe de altă parte, Spania stă şi mai bine la capitolul încasări din turism, cu 59,9 miliarde de dolari, după Statele Unite. Referitor la ţările hispanice, alte destinaţii turistice importante sunt Mexic (locul 10 în lume în 2011, cu 23,4 milioane de turişti) şi Argentina (locul 4 pe continentul american, cu 5,66 milioane de turişti).
– Schimburile comerciale cu Spania (sursă: wikipedia): La finalul anului 2009, în România activau 3.718 companii cu participare spaniolă în capitalul social, față de 3.451 de companii active în decembrie 2008. Aproape jumătate din aceste companii activează în domeniul construcțiilor și cel imobiliar. În anul 2006 volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Spania a fost de 1,5 miliarde de euro, exporturile ridicându-se la 605,8 milioane euro, iar importurile la 953 milioane euro. În anul 2007, schimburile comerciale s-au situat tot la 1,5 miliarde euro. În anul 2010 valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de peste 1,9 miliarde euro. România a exportat în Spania produse în valoare de circa 1,042 miliarde euro, în timp ce valoarea importurilor a fost de aproape 873,4 milioane euro
În final, iată un istoric al relaţiilor dintre România şi Spania, preluat de pe site-ul Ambasadei României la Madrid (http://madrid.mae.ro/node/221):
Relaţii bilaterale – Scurt istoric
România şi Spania, deşi situate la extremităţile geografice ale Europei, au avut numeroase apropieri şi conexiuni de-a lungul istoriei. Împăratul Traian, una din figurile centrale ale istoriei noastre antice, s-a născut în Bética, Andaluzia de astăzi. Curtea Castiliei a trimis ambasadori la Curtea Moldovei lui Ştefan cel Mare. Dar primele relaţii politice directe hispano-române datează din secolul al XV-lea, când voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, şi regele Alfons al IV-lea de Aragon au încheiat un tratat de colaborare.
În secolul al XVI-lea, contactele româno-spaniole se intensifică, în special în domeniul cultural, iar în veacul al XVII-lea, cronicarii Grigore Ureche şi Miron Costin, istoricii şi cronicarii ardeleni, stolnicul Constantin Cantacuzino, precum şi ilustrul domn cărturar de formaţie enciclopedică al Moldovei, Dimitrie Cantemir, furnizează ştiri despre Spania şi spanioli.
Spania a recunoscut independenţa de stat a României la 12 aprilie 1880, bravura şi curajul armatei române fiind excelent redate de corespondenţii de presă spanioli.
Începutul relaţiilor diplomatice româno-spaniole datează de la 23 iunie 1881, când a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri. După încheierea primei convenţii comerciale între cele două ţări, în 1908, România a iniţiat, în 1911, demersurile pentru înfiinţarea Legaţiei României în Spania, eveniment produs la 15 iunie 1913, sub conducerea lui George Cretzianu, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar.
În 1885 se înfiinţează cel dintâi consulat al României în Spania (un consulat onorific), la Barcelona, ridicat, ulterior, la rangul de consulat general în anul 1895. A urmat crearea de noi consulate onorifice la Cádiz (1890) şi Valencia (1913), iar după Primul Război Mondial, vor fi înfiinţate consulate onorifice ale României în oraşele Bilbao, Cartagena, Las Palmas, Malaga şi San Sebastian. La Madrid se înfiinţează un consulat general.
În perioada interbelică, relaţiile bilaterale româno-spaniole au fost caracterizate printr-o stare de normalitate, atât în plan economic cât şi politic.
La 4 aprilie 1946, guvernul de la Bucureşti a rupt relaţiile diplomatice cu guvernul generalului Franco. La 22 mai 1946, guvernul român a recunoscut guvernul Spaniei în exil şi la 10 octombrie 1947 a stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie cu acest guvern.
La 5 ianuarie 1967, a fost semnat, la Paris, Acordul privind înfiinţarea de reprezentanţe consulare şi comerciale în cele două capitale, conduse de miniştri plenipotenţiari. Zece ani mai târziu, la 21 februarie 1977, Alexandru Petrescu era acreditat în funcţia de ambasador al României în Spania, iar la 3 mai 1977, primul ambasador al Spaniei la Bucureşti, José Carlos Gonzalez-Campo Dal-Re, îşi prezenta scrisorile de acreditare în această calitate.
După decembrie 1989 a avut loc intensificarea relaţiilor şi contactelor româno-spaniole, inclusiv la cel mai înalt nivel. Merită subliniat sprijinul spaniol, puternic şi constant, pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Spania fiind un partener cu care cooperăm îndeaproape atât în UE, cât şi în NATO. Pas cu pas, relaţiile bilaterale între România şi Regatul Spaniei au intrat într-o etapă nouă.
La 23 iunie 2011 s-au împlinit 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.
Legătură permanentă
Best wishes!Your blog is very good!