Trapani, inima Siciliei

Trapani este un oraş situat pe coasta de vest a Siciliei şi, în acelaşi timp, capitala regiunii cu acelaşi nume. Zona este renumită pentru pescuit (peştele ton), vinurile de Marsala , sarea de mare şi castelele şi vilele cochete.

Cine ajunge în regiunea Trapani mai are de văzut obligatoriu câteva obiective: Marsala, cu vestitele sale vinuri licoroase (acest vin surprinde extrem de bine trecerea la… cognac), micile fabrici de ulei de măsline, unde se pot face chiar şi… degustări, salinele (sarea este extrasă din mare, printr-un procedeu de expunere a apei la soare şi apoi macerată cu ajutorul morilor de vânt) şi oraşul Erice, situat la circa 750 de metri altitudine.

Această regiune ar putea fi extrem de atractivă pentru turiştii români care doresc o destinaţie de elită, cu amprente istorice şi culturale. Probabil că Sicilia şi în special regiunea Trapani nu sunt destinate turismului de masă, dar pot constitui o alegere excelentă pentru un turism rafinat şi chiar pentru luni de miere.  De exemplu, cazarea într-un castel din secolul XII costă, cu mic dejun, 250 de euro noaptea, pe cameră! Nu este deloc exagerat, este chiar mult sub preţul unei cazări în castele din sudul Franţei.

Vă recomandăm să vizitaţi casa de vinuri Pellegrino şi fabrica de ulei de măsline Titone, ambele din Marsala.

Pe lângă străzile medievale şi vederea fascinantă asupra mării şi a unei părţi din regiunea Trapani , orăşelul Erice are câteva cofetării şi patiserii unice. De asemenea, cine nu ştie poate afla aici că pizza italiană este sănătoasă şi nu are nimic în comun cu cea americană , tip “junk food”. Şi să îndrăzniţi să-i cereţi unui italian sos, sau mai rău… ketchup. Pizza originală are în ea toate ingredientele.

Atracţii turistice

Oraşul medieval Erice

Este situat pe vârful muntelui San Giuliano, într-o splendidă poziţionare panoramică deasupra oraşului Trapani. Aspectul său este acela al unui burg medieval cu case şi străzi din piatră, alei înguste, curţi cu flori şi peste 60 de biserici mici. Oraşul este faimos pentru arhitectura lui şi pentru edificiile importante pe care le găzduieşte, precum Catedrala, Castellor di Venere, Castello Pepoli şi Castello Spaniolo. Oraşul este renumit pentru patiseria sa, tradiţie care datează din vremea călugăriţelor din San Carlo şi Santa Teresa.

Bonagia (Valderice)

An de an, în satul Bonagia, situat la câţiva kilometri de oraşul Trapani , în luna iunie, se desfăşoară Festivalul Tonului – BonTon. Atât excelentele preparate obţinute din acest peşte gigant, cât şi istoria pescarilor şi metodele spectaculoase de prindere a acestui veritabil “monstru” marin – ca dimensiune – constituie deliciul evenimentului. Cei mai mici toni cântăresc câteva zeci de kilograme şi au o lungime de 40-50 cm., tonii maturi putând să ajungă şi la lungimi de 3-4 metri.

Satul Bonagia se află într-un spaţiu conturat de port şi de structura arhitecturală a vechii ”Tonnara di Bonagia” (“tonnara” – loc în care au loc toate operaţiunile legate de tonul roşu, imediat după capturarea lui), devenit astăzi hotel, restaurant şi muzeu. Atestată documentar încă din secolul al XVI-lea, trecând de la un proprietar la altul de-a lungul veacurilor, a devenit complex turistic în anii ’80.

San Vito Lo Capo

Este una din cele mai renumite staţiuni din regiune, atât pentru apa mării, cât şi pentru climă. Aici te încântă aleile ornate cu flori, miresmele intense, panoramele sale şi faimoasa gastronomie. În luna septembrie a fiecărui an, aici are loc festivalul internaţional de „Cous Cous” (atenţie – în Sicilia, preparat pe bază de peşte!).

Marsala

Al doilea oraş al regiunii, faimos în lume pentru vinul său. Istoria lui începe în 1770, când John Woodhouse, comerciant din Liverpool, a debarcat din întâmplare în portul acestui oraş. Englezul a gustat vinul Marsala şi s-a îndrăgostit pe loc. Din acel moment, vinul Marsala a început să călătorească şi să concureze cu renumitele vinuri portugheze şi spaniole.

„Strada Sării”

Lângă mare, între Trapani şi Marsala, există un drum ce se scurge de-a lungul salinelor. Acesta, denumit „Strada Sării”, este caracterizat de numeroase mori de vânt şi de acumulările de sare obţinut din mare, cu ţigle de teracotă.

Lo Zingaro

Este prima rezervaţie naturală instituită în Sicilia, ambient de un interes deosebit datorită prezenţei plantelor endemice şi foarte rare. Un „şir de perle” lung de 7 km.; o succesiune de promontorii, mici golfuri magnifice, plaje însorite şi stânci joase, plus o faună bogată (peste 40 de specii de păsări îşi fac aici cuiburi).

Insulelel Egadi (Favignana, Levanzo şi Marettimo)

Favignana se aseamănă cu un fluture mare venit să se aşeze uşor pe apele Mediteranei. Este faimoasă pentru limpezimea mării albastre din jurul ei şi pentru frumuseţea coastelor sale stâncoase. Fundul mării din jurul insulei Levanzo constituie un adevărat paradis pentru cei ce iubesc scufundările. Iar insula Marettimo, cea mai îndepărtată şi sălbatică, fascinează prin grotele sale şi prin serpentintele muntelui.

Sicilia, o destinaţie de… Bonton

Trapani, Sicilia. An de an, în satul Bonagia, situat la câţiva kilometri de oraşul Trapani – capitala regiunii cu acelaşi nume – se desfăşoară Festivalul Tonului – BonTon. Ediţia din acest an (n.b. – 2008) a avut loc între 6 şi 8 iunie şi, pe lângă jurnaliştii italieni, a participat şi un grup de oameni de presă români, la invitaţia Camerei de Comerţ Trapani.

Vedeta festivalului a fost, bineînţeles, tonul. Atât excelentele preparate obţinute din acest peşte gigant, cât şi istoria pescarilor şi metodele spectaculoase de prindere a acestui veritabil “monstru” marin – ca dimensiune – au făcut deliciul evenimentului. Cei mai mici toni cântăresc câteva zeci de kilograme şi au o lungime de 40-50 cm., tonii maturi putând să ajungă şi la lungimi de 3-4 metri.

Satul Bonagia se află într-un spaţiu conturat de port şi de structura arhitecturală a vechii ”Tonnara di Bonagia” (“tonnara” – loc în care au loc toate operaţiunile legate de ton, imediat după capturarea lui), devenit astăzi hotel, restaurant şi muzeu. Atestată documentar încă din secolul al XVI-lea, trecând de la un proprietar la altul de-a lungul veacurilor, a devenit complex turistic în anii ’80. Am rămas fascinat de modul de promovare a acestui eveniment. Până la urmă, evenimentele pot spori foarte mult numărul de turişti într-o anumită regiune.

Cine ajunge în regiunea Trapani mai are de văzut obligatoriu câteva obiective: Marsala, cu vestitele sale vinuri licoroase (acest vin surprinde extrem de bine trecerea la… cognac), micile fabrici de ulei de măsline, unde se pot face chiar şi… degustări, salinele (sarea este extrasă din mare, printr-un procedeu de expunere a apei la soare şi apoi macerată cu ajutorul morilor de vânt) şi oraşul Erice, situat la circa 750 de metri altitudine.

Potrivit lui Giuseppe Pace, preşedintele Camerei de Comerţ Trapani şi, de asemenea, liderul Uniunii Camerelor de Comerţ din Sicilia şi al Retecamere, Societatea Camerelor de Comerţ din Italia. această regiune ar putea fi extrem de atractivă pentru turiştii români care doresc o destinaţie de elită, cu amprente istorice şi culturale. Probabil că Sicilia şi în special regiunea Trapani nu sunt destinate turismului de masă, dar pot constitui o alegere excelentă pentru un turism rafinat şi chiar pentru luni de miere.  De exemplu, cazarea într-un castel din secolul XII costă, cu mic dejun, 250 de euro noaptea, pe cameră! Nu este deloc exagerat, este chiar mult sub preţul unei cazări în castele din sudul Franţei.

Vă recomandăm să vizitaţi casa de vinuri Pellegrino şi fabrica de ulei de măsline Titone, ambele din Marsala. Proprietarul, doctorul Nicola Titone, împarte afacerea cu fiica lui, care este tot medic – Antonella Titone. Aici am avut ocazia de a afla din secretele producerii uleiului de măsline 100% ecologic şi natural şi am făcut chiar şi o degustare de… ulei de măsline.

Pe lângă străzile medievale şi vederea fascinantă asupra mării şi a unei părţi din regiunea Trapani, orăşelul Erice are câteva cofetării şi patiserii unice. De asemenea, cine nu ştie poate afla aici că pizza italiană este sănătoasă şi nu are nimic în comun cu cea americană, tip “junk food”. Şi să îndrăzniţi să-i cereţi unui italian sos, sau mai rău… ketchup. Pizza originală are în ea toate ingredientele.

Peisaje care îţi taie răsuflarea, vinul de Marsala, tonul şi alte preparate din peşte, ambarcaţiunile şi sporturile marine, uleiul de măsline, castele şi vile rafinate, moştenite din tată în fiu, incluse în circuitul turistic la preţuri rezonabile, sarea preparată direct din mare… Sunt atuurile regiunii Trapani, care poate deveni un veritabil ambasador al Siciliei pentru România. Poate că în curând vom auzi şi de un festival al Siciliei la Bucureşti… cine ştie? (n.b. – un astfel de festival a avut deja loc).

 

2 comentarii


  1. Multumim mult,pentru indicatii,noi intentionam sa petrecem 4 nopti in Palermo la un B&B in centrul orasului Palermo.Chiar nu stiam ce sa vizitam mai intai…De acolo vom pleca cu trenul spre Taormina 5 nopti.
    E de mare ajutor sfatul dvs !
    Ioana ŢÎRCÃ

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.