Poate fi Bucureştiul o destinaţie de city-break?

Centrul istoric este restaurat aproape în totalitate, avem un National Arena, Aeroportul Internaţional Henri Coandă s-a extins cu un terminal nou, modern, avem un Bucharest City Bus (care trebuie ţinut cu orice preţ)… Plus Festivalul Internaţional George Enescu, summit-uri, din ce în ce mai multe concerte ale unor vedete internaţionale, evenimente… Viaţă culturală, distracţie, viaţă de noapte, localuri, baruri, cluburi de top (unele cunoscute în toată lumea)… Traficul este un pic mai lejer datorită noului Pasaj Basarab, au mai fost asfaltate ceva străzi… Toate acestea transformă Bucureştiul, pas cu pas, într-un oraş turistic.

Stăm încă slab la capitolul suveniruri, centre de informare (cel din Piaţa Universităţii, a cărui existenţă este salutară, nu trezeşte interes pentru că nu prea are nimic de oferit ca materiale), infrastructură rutieră, parcări, câini maidanezi…

E drept, în ultimii 10 ani, capitala României a devenit din ce în ce mai mult o destinaţie de business. Este o realitate, majoritatea vizitatorilor străini care sosesc în Bucureşti, din cei peste 600.000 care consumă anual nopţi de cazare, o fac pentru turismul de afaceri şi pentru evenimente. Restul aleg Bucureştiul ca destinaţie turistică doar pentru cel mult o zi, de aici plecând în alte locuri din ţară, în cadrul unor circuite. Dar… în ultimii 2 ani se observă şi un aflux al turiştilor străini care vin aici câteva zile, consumând, practic, un city break. Majoritatea fiind din Europa Occidentală: Olanda, Belgia, Germania, Franţa, Marea Britanie.

Bucureştiul a găzduit, în ultimii ani, câteva evenimente de anvergură, precum Congresul Uniunii Universale a Poştelor (UPU) – 2004, Summitul Francofoniei – 2006, Summitul NATO – 2008 etc. Dacă în 2004, pentru Congresul UPU, organizatorii au dus o muncă titanică pentru a găsi locuri disponibile la hotelurile de la 3 stele în sus, în prezent nu mai este aşa. Avem mult mai multe hoteluri, iar colaborarea cu ele este din ce în ce mai flexibilă.

La ora actuală, în Bucureşti sunt 10 hoteluri de 5 stele, 44 de hoteluri de 4 stele şi 68 de hoteluri de 3 stele, deci aproape 120 de hoteluri care ar satisface, mai mult sau mai puţin, clientela de business. Plus încă 27 de hoteluri de 2 stele şi 7 de o stea. Capitala se poate mândri cu peste 15.000 de locuri de cazare de peste 3 stele. Tarifele au coborât substanţial după izbucnirea crizei, mai ales în weekend, când hotelierii doresc să atragă turişti… puri. Dintre aceste hoteluri, peste 20 sunt de lanţ internaţional: InterContinental, Marriott, Hilton, Doubletree by Hilton, Radisson SAS, Crowne Plaza, Howard Johnson, Best Western, din grupul ACCOR – mărcile Sofitel, Novotel şi Ibis, plus Golden Tulip şi Ramada.

Pe partea de transport, Bucureştiul stă, de asemenea, din ce în ce mai bine. Aproape 30 de companii aeriene de linie regulată şi câteva low cost asigură legătura cu marile oraşe europene şi, indirect, cu toate hub-urile importante din lume.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2009, cel mai dur an de criză, Bucureştiul a primit, în structurile de cazare, aproape un milion de turişti, dintre care aproape 600.000 au fost străini.

Gheorghe Fodoreanu, directorul general al firmei Invitation România, susţine că Bucureştiul ar trebui să participe, cu stand, la următoarea ediţie, din 2012, a City Fair Londra – singurul târg de turism din lume specializat pe city break-uri (www.cityfair.travel). „Pe piaţa europeană există o luptă concurenţială între destinaţii, inclusiv între oraşe. Un amator de city break nu merge aproape niciodată de două ori în acelaşi oraş. Asta ar fi o şansă pentru Bucureşti – un oraş care de-abia începe să fie descoperit. Apreciez eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de a promova şi Capitala. Personal, ministrul Elena Udrea a promis că Bucureştiul va participa la următorul târg de city break de la Londra”, a subliniat Fodoreanu.

Să sperăm că până anul viitor, centrul istoric va fi deschis în totalitate turiştilor şi va constitui un punct de atracţie, alături de Palatul Parlamentului, Calea Victoriei sau Muzeul Satului.

2 comentarii


 1. Bucurestiul este o destinaţie de city-break. Din pacate bucurestenii nu sunt gazde pentru turistii de city-break. Aici ma refer la traficul rutier supraaglomerat care este asa din cauza „gentlemanilor” care nu respecta pe nimeni si nimic si, mai ales, considera ca la educatia lor dobandita la „University Audi & BMW” nu se face sa astepte la semafor (sau poate tot noi oamenii normali suntem de vina ca iesim pe strazi cu masina si nu lasam loc de 7, 8, 10 masini pana in semafor), alaturi de toata lumea.
  Probabil ca la fel de dezagreabili sunt si cei care dau muzica tare in cafenele, cei care discuta intre ei ca prieteni, din colturile opuse ale restaurantelor sau teraselor, cersetorii care pe straini ii asalteaza si pe noi ne trimit direct in lumea a treia. Nu in ultimul rand, hotii de buzunare si taximetristii pun umarul serios la turismul in capitala.
  Un alt aspect este cel legat de ghizi, cred ca ar fi bine sa avem mai multi si mai talentati.

  Răspunde

  1. Deci, depinde de noi, bucurestenii 🙂 Pana la urma, Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista… Sunt de acord cu ceea ce spui, Florentin. Plus ca e nevoie de ghizi, animatori, puncte de informare etc.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *