Top 10 orașe românești care devin destinație de city break

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atât datorită aderării României la Uniunea Europeană, cât și datorită creșterii numărului de legături aeriene și, nu în ultimul rând, a dezvoltării turistice, unele orașe ale țării noastre au început să devină, pas cu pas, destinații de city break. Iată care este topul meu personal. Cunosc destul de bine toate orașele pe care le voi menționa și am mare încredere în viitorul lor turistic.

          1. București

 

În 2017, Capitala României a primit, potrivit Institutului Național de Statistică, peste 1,2 milioane de turiști străini, aproape jumătate din numărul străinilor care sosesc anual în România. De menționat că, anul trecut, România a găzduit, 2,76 de milioane de turiști străini.

Numai hostelurile din București au găzduit, anul trecut, peste 40.000 de străini, majoritatea, tineri, încadrându-se în categoria ”backpackers” și venind în regim city break, dar low cost.

De 3-4 ani, ponderea turiștilor de leisure, care vin pentru destinația București sau beneficiază de cel puțin o noapte de cazare în Capitală este în creștere.

Iată care este tipologia turiştilor care sosesc în Bucureşti:

  1. Turişti de afaceri şi de evenimente (MICE) – pondere de 55%
  2. Turişti de city break – pondere de 25%
  3. Turişti care iau parte la circuite ale României şi aleg 1-2 nopţi de cazare în Bucureşti – 15%
  4. Alte categorii de turişti: concerte, vizite la prieteni etc.

Aceasta înseamnă că circa 300.000 de străini vin în București ca destinație de city break.

 Principalele atracţii ale Bucureştiului sunt, la ora actuală:

 1.Centrul vechi – baruri, restaurante, cluburi, clădiri frumoase vechi de 100-250 de ani.

  1. Viața de noapte, non stop. În București poți mânca, bea, cumpăra ceva la orice oră.
  2. Prețuri bune, costuri scăzute de trai raportat la standardele Europei de Vest
    4. Calendar bogat de evenimente.
  3. Viața culturală.
  4. Shopping (inclusiv mall-uri).
  5. Orașul este sigur.
  6. Multe parcuri, locuri verzi.

Tinerii caută hostelurile și apartamentele în regim hotelier, iar turiștii de vârstă medie, cu venituri medii, caută hotelurile de 3 și 4 stele. Există și turiști de city break care doresc un produs premium și aleg hotelurile de 5 stele din București.

La ora actuală, București poate rivaliza cu alte orașe turistice din regiune, precum Bratislava, Budapesta sau Zagreb. Un avantaj este că, în multe topuri internaționale, este recunoscut drept cel mai ieftin oraș mare din Uniunea Europeană, la capitolul servicii.

De pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă operează aproape 40 de companii aeriene, dintre care 8 sunt low cost. Principalele destinaţii ca număr de zboruri sunt Londra, Viena, Frankfurt, Roma, Istanbul, Amsterdam şi Paris iar în total sunt operate aproape 70 de destinaţii directe. De asemenea, în Bucureşti sunt prezente 16 branduri hoteliere internaţionale.

      2. Sibiu

S-a remarcat drept primul oraș turistic internațional al României, datorită faptului că, în 2007, a fost Capitală Culturală a Europei. Județul Sibiu a fost vizitat, anul trecut, de 163.940 de turiști străini, din care circa jumătate (80.000) au preferat un city break în orașul Sibiu.

Sibiu are un avantaj major: calendarul bogat de evenimente, transmis din timp. Festivalul Internațional de Teatru sau TIFF sunt doar două exemple.

De asemenea, Sibiu are hoteluri, pensiuni, vile și hosteluri pentru toate buzunarele, iar în apropiere are vestita zonă de turism rural Mărginimea Sibiului. În plus, Sibiu are mai multe hoteluri de lanț: Hilton, Ramada, Ibis, Golden Tulip.

 

  1. Cluj

A devenit renumit prin festivalurile precum Untold sau Electric Castle și a devenit un oraș al evenimentelor, concertelor, evenimentelor sportive etc. Cluj a primit 135.299 de turiști străini anul trecut, dintre care o parte au venit pentru evenimente iar o parte pentru afaceri.

De asemenea, și Clujul are o varietate mare de hoteluri (circa 40 – la începutul anilor 90 București nu avea mai mult de 50!) și hosteluri, iar ca branduri intenaționale amintesc de Doubletree by Hilton, Ramada, Hampton by Hilton, Golden Tulip. Capitala Transilvaniei este, de asemenea, și primul oraș ”smart” din România.

       4. Brașov.

Județul Brașov a primit, anul trecut, 201.157 de turiști străini, dintre care o mare parte au ales zona de turism rural Bran-Moieciu, stațiunile Predeal și Poiana Brașov etc. Din păcate, municipiul Brașov nu are aeroport, majoritatea turiștilor străini care doresc să viziteze Brașovul aterizând pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. Lucrările pentru un aeroport au început și chiar cred că acest oraș are nevoie de aeroport, fiind situat și în centrul țării.

 

 

  1. Timișoara

Cu 125.094 de turiști, este un oraș aflat în plină ascensiune. Ca și Cluj, Timișoara beneficiază de aeroport internațional și de conexiuni aeriene. Timișoara are și un mare avantaj de care trebuie să profite: în 2021 va fi Capitala Culturală a Europei! Un dezavantaj temporar este că reședința Banatului nu are încă hoteluri afiliate la lanțuri internaționale.

 

 

  1. Oradea

Este, probabil, revelația ultimilor 2-3 ani. Pe lângă avantajul de a se afla la granița de vest a țării și de a avea un aeroport recent modernizat, Oradea se remarcă și prin vecinătatea cu stațiunea balneoclimaterică Băile Felix. Doar investiţiile în turism se ridică, pentru Oradea, la 50 de milioane de euro, din care 2 milioane de euro au fost investite doar pentru reabilitarea Pieţei Centrale. Printre cele mai importante proiecte finalizate se numără restaurarea Cetăţii Oradea, cel mai important obiectiv turistic din oraş, un proiect în valoare de peste 19 milioane de euro. În cifre, poate fi sumarizat astfel: o suprafaţă de peste 25.000 mp de clădiri reabilitate, 306 încăperi amenajate şi peste 9.000 de vizitatori în 2015.

Cea mai nouă vedetă a oraşului este Aquaparc Nymphea, cel mai complex şi modern proiect de acest fel, amenajat pe o suprafaţă de 6,7 ha. Este cea mai mare investiţie publică de acest fel din România, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, jumătate din fonduri europene.

Parteneriatul public-privat este reţeta care a funcţionat şi în cazul restaurării, în cele mai mici detalii şi cu un buget de 1,5 milioane de euro, a Sinagogii Zion. Aflată pe malul Crişului, aceasta a fost construită în secolul XIX, când Oradea avea peste 25% din populaţie în rit mozaic. Pe lista de obiective turistice figurează şi Grădina Zoologică Oradea, care a fost şi ea subiectului unui proces de renovare, cu un buget de peste 4,5 milioane de euro. Oradea este singura localitate din România care face parte din reţeaua Art Nouveau, alături de Barcelona, Nancy, Viena sau Budapesta.

  1. Constanța

Este atractivă datorită vecinății cu stațiunea Mamaia, parte a municipiului Constanța, și a faptului că se află pe Litoral. De asemenea, Constanța atrage mult cu evenimente precum Neversea sau Sunwaves. În plus, Constanța poate fi considerat oraș-stațiune, deoarece are plaje recent lărgite și modernizate.

Delfinariul, Acvariul, Cazinoul, portul turistic, faleza, Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Piața Ovidiu, Muzeul Marinei Române, statuia lui Ovidiu sau edificiul roman cu mozaic reprezintă câteva dintre atracțiile orașului. Nu în ultimul rând, regina Litoralului, stațiunea Mamaia, este parte componentă a municipiului Constanța.

  1. Iași

O parte din vizitatorii Iașului au început să descopere orașul și ca destinație de city break, nu doar de business și de concerte. O mare parte a centrului capitalei Moldovei este restaurată, iar ansamblul urbanistic Palas, care înglobează și Palatul Culturii, reprezintă, în opinia mea, cel mai frumos peisaj urban din România. Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană Sf. Paraschiva, Bojdeuca lui Ion Creangă, Parcul Copou sau Grădina Botanică reprezintă doar câteva dintre atracțiile acestui oraș istoric și cultural. Iașul este un oraș boem, unde te simți mereu îndrăgostit chiar dacă nu ești cu adevărat.

  1. Târgu Mureș

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe lângă faptul că are aeroport internațional, este un oraș verde, curat, cu mai multe hoteluri de calitate. Iar în weekend, vă recomand să vă relaxați la ”Vichend” (cine știe, știe…). Târgu Mureș găzduiește mai multe evenimente și festivaluri, precum Peninsula sau Festivalul Internațional de Film Alter-Native.

  1. Craiova

Capitala Băniei s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Centrul vechi este complet restaurat, iar puțini știu că și Craiova are propriul Lipscani. Parcul Nicolae Romanescu, ale cărui planuri au fost medaliate cu aur în 1900, la expoziția universală de la Paris, este considerat drept cel mai mare parc natural din estul Europei. Firește, Craiova are și un aeroport internațional, aflat în plină dezvoltare.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *