De la Atlantykron la… Piaţa Universităţii

Copy of WP_20150925_002Vineri, 25 septembrie, m-am simţit oarecum ca pe insula de la Capidava, unde se desfăşoară Academia de vară Atlantykron, într-un spaţiu despre care nu aş fi crezut că mi-ar transmite o asemenea stare. Anume, în Piaţa Universităţii. Deci, în “buricul târgului”. Unde s-a desăşurat cea de-a zecea ediţie a Nopţii Europene a Cercetătorilor. O “noapte” care a început încă pe la prânz şi a durat până cândva, spre miezul nopţii.

Circa 20 de corturi-stand au găzduit organizaţii, fundaţii, institute dedicate ştiinţei şi educaţiei. Spaţiul a fost dotat inclusiv cu o scenă de unde ne vorbeau personalităţi din aceste domenii, alături de copii şi de tineri chiar foarte entuziaşti. Am avut parte şi de un spectacol de proiecţii laser.

Am stat mai ales în preajma spaţiului ocupat de Centrul pentru Studii Complexe (unul dintre logoorganizatorii Academiei Atlantykron), coordonat de către neobositul şi mereu tânărul profesor Florin Munteanu, cu care am discutat mai mult despre legăturile dintre turism şi ştiinţă. Ei bine, aflaţi că există turism ştiinţific. Despre acest domeniu inovator, profesorul Florin Munteanu ne va vorbi la următoarea ediţie a Incoming Romania Travel Forum, care se va desfăşura pe 11 noiembrie. Deci, Noaptea Cercetătorilor a fost şi un bun prilej de brainstorming.

Alături de prof. Florin Munteanu, fondatorul Centrului pentru Studii Complexe
Alături de prof. Florin Munteanu, fondatorul Centrului pentru Studii Complexe

M-a încântat că un astfel de eveniment a reuşit să atragă mii de vizitatori. Iată că nu numai festivalurile berii ori cele muzicale, Pieţele de Crăciun sau alte evenimente de gen reuşesc să atragă publicul larg !

Vizitatorii de absolut toate vârstele şi ocupaţiile (zic eu) au putut să se familiarizeze cu imprimantele 3D, au putut afla, dacă nu ştiau, ce înseamnă think tank-urile, au efectuat observaţii astronomice la un telescop virtual ori au putut admira tinerii cercetaşi, unii chiar mai mici decât vârsta şcolii generale, care ştiau să filtreze apa şi să prezinte metode de supravieţuire în situaţii extreme. Acolo s-a aflat şi o… capsulă a timpului. Publicul a fost invitat să intre în cortul cu acest nume şi să îi ureze evenimentului Noaptea Europeană a Cercetătorilor « La Mulţi Ani !» cu ocazia ediţiei jubiliare de 10 ani, printr-un mesaj care să zboare în timp peste alţi 10 ani. Noi, cei care suntem şi atlantykronieni, trebuie să ne mândrim ! Am avut o astfel de capsulă a timpului pe insulă anul trecut, când Academia Atlantykron a aniversat o existenţă neîntreruptă de 25 de ani, cu sprijinul fundaţiei româno-americane World Genesis.

Centrul pentru Studii Complexe (CSC) a avut, ca în fiecare an, o serie de activităţi interactive: DigiMathArt, cu Roxana Drăgănescu, Invatare Experienţială Nexus, cu Gabi Vâlsan şi Cris Jalbă, Experimente autoorganizare cu Mihai Ganciu. Editura Anticipaţia a fost prezentă pentru pasionaţii SF-ului, iar jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov a susţinut un dialog împreună cu Alexandru Caragea despre interacţiunea viitorului dintre public-ştiinţă prin reprezentanţii cunoaşterii (cercetători sau pasionaţi). De asemenea, alături de organizatorii şi invitaţii deja amintiţi, la eveniment m-am bucurat să mă revăd cu vechi prieteni, precum Sorin Repanovici, coordonatorul Academiei de vară Atlantykron, cercetătorul şi profesorul Pierre de Hillerin, jurnalistul Adrian Bănuţă, inginerul de sunet Mihai Manea „Croco” (printre altele, membru al grupului Barock), psihologul Daniela Ionescu, omul de ştiinţă Ciprian Chisega şi mulţi alţi atlantykronieni mai vechi sau mai noi.

Innovation Travel alături de Sorin Repanovici, coordonatorul Academiei de Vară Atlantykron
Innovation Travel alături de Sorin Repanovici, coordonatorul Academiei de Vară Atlantykron

Ştiţi ce mi se pare interesant? Într-un fel, e normal, dacă stau să reflectez… Iniţial au fost doar evenimente ceva mai exclusiviste, gen Atlantykron, unde nu au loc fizic mai mult de 500 de participanţi. Iată că astfel de evenimente de ştiinţă, privite drept « exclusiviste » doar de către cei care le ignoră, încep să atragă şi masele largi, în cazul de faţă bucureştenii veniţi special sau întâmplător în Piaţa Universităţii. Mă bucur că atlantykronienii se numără printre pionieri. Viitorul, dar şi prezentul, aparţin EDUTAINMENT-ului. Am aflat prima oară de această sintagmă de la prof. Florin Munteanu. Bănuiesc că vă daţi seama ce înseamnă: combinaţie între EDUCATION şi ENTERTAINMENT. Deci entertainment-ul educaţional. Învăţăm şi ne distrăm. O altă denumire este INFOTAINMENT. Accesul la informaţie şi cercetare într-un mod plăcut, relaxant. Până la urmă, dacă nu erau ei, cercetătorii, inovatorii, nu ne bucuram de internet, de tablete, de laptopuri şi computere, de imprimante (inclusiv 3D). Şi nici măcar de televiziune sau radio. Ca să nu mai zic, răscolind trecutul, de telegraf, tipar şi multe altele.

Centrul pentru Studii Complexe şi prietenii săi (1)
Centrul pentru Studii Complexe şi prietenii săi (1)

Ar mai fi de spus că Noaptea Cercetătorilor este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție europeană. În România, Noaptea Cercetătorilor a avut loc în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea. Organizatorii evenimentului Noaptea Cercetătorilor #researchers4humanity au fost, în Bucureşti, Asociaţia INVENIO, Target Active Training, Institutul Naţional de Cercetare în Sport şi Centrul pentru Studii Complexe. Evenimentul a fost finanţat de către Comisia Europeană, prin acţiunile Marie Sklodovska-Curie.

Centru pentru Studii Complexe şi prietenii săi (2)
Centru pentru Studii Complexe şi prietenii săi (2)
Una din imprimantele 3D prezente la Noaptea Cercetătorilor
Una din imprimantele 3D prezente la Noaptea Cercetătorilor
Curiosul robot GIGI, care te urmărea mereu cu privirea...
Curiosul robot GIGI, care te urmărea mereu cu privirea…

Copy of WP_20150925_039Copy of WP_20150925_037tombola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *