Bucureşti va fi gazda Campionatului European de Snooker

Federaţia Română de Snooker şi EBSA – Asociaţia Europeană de Biliard şi Snooker vor organiza, la Complexul Hotelier Caro din Bucureşti, Campionatul European de Snooker – Juniori (Under 21) şi Seniori Echipe – categoria amatori. Evenimentul va fi susţinut între 18 şi 29 martie 2014, în parteneriat cu Innovation Travel.

Campionatul de Juniori va avea loc între 18 şi 23 martie, iar cel de Seniori (bărbaţi, femei şi master) între 23 şi 29 martie. Ambele categorii vor reuni peste 150 de participanţi din peste 20 de ţări (Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Belgia, Olanda, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Belarus etc.). Alături de aceştia, în Bucureşti se vor afla şi 26 de arbitri internaţionali de snooker. De asemenea, participanţii juniori vor fi însoţiţi de părinţi sau rude. Pe 23 martie, Innovation Travel va organiza o Gală Naţională dedicată Snooker-ului, la care vor fi invitate, pe lângă participanţi şi organizatori, personalităţi din lumea culturii, sportului, turismului, politicii şi reprezentanţi ai mass-media. Campionatul va fi deschis publicului. De asemenea, toate partidele de snooker vor fi transmise online pe site-ul EBSA.

Francisc Tobă şi Maxime Cassis

 

 

 

 

“Este al treilea campionat european de snooker organizat în România, precedentele având loc în 2006, la Constanţa, respectiv în 2010, în Bucureşti. De data aceasta vorbim de o premieră, fiind două campionate în acelaşi timp: juniori, respectiv seniori echipe. Este o dovadă de potenţialitate şi indică o încredere pe care ne-o acordă asociaţia europeană de profil. Rezultatele noastre, obţinute în special începând cu 2007, anul înfiinţării Federaţiei Române de Snooker, alături de evaluările la care am fost supuşi de către organizaţia europeană, denotă faptul că suntem validaţi din punct de vedere al potenţialului la standardele europene de a organiza un astfel de eveniment. Ţara organizatoare are ocazia de a aduce un număr semnificativ de jucători în acest turneu, iar, pe de altă parte, pe plan naţional creşte vizibilitatea publică a snooker-ului. Hotelul Caro reprezintă, în opinia mea, un loc în rezonanţă cu principiul snooker-ului, care este un joc elitist, nu de masă”, a precizat Francisc Tobă, preşedintele Federaţiei Române de Snooker.

Asociaţia Europeană de Biliard şi Snooker (EBSA) a fost înfiinţată în urmă cu peste 30 de ani, iar în prezent are 42 de ţări europene membre. Începând cu 1988, EBSA organizează primul turneu european de snooker dedicat amatorilor.

Maxime Cassis

“Snooker-ul a început să se dezvolte mult în România, mai ales în ultimii 7 ani, de când există asociaţia de profil. Această organizaţie a reuşit să deschidă şi o Academie de Snooker în Bucureşti, ceea ce este un lucru excepţional. Deja a organizat două evenimente europene de snooker, ceea ce ne face să fim convinşi de reuşita viitorului campionat european. România găzduieşte în premieră şi un campionat european dedicat juniorilor, categorie care se dezvoltă în ţara voastră. Campionatul european de snooker este foarte important atât pentru evoluţia acestui sport, cât şi pentru turismul din România. În prezent, România dezvoltă relaţii de cooperare excelente cu Europa occidentală iar conexiunile de transport sunt foarte bune. Această regiune atrage din ce în ce mai mulţi turişti, atât datorită pozionării, cât şi a dezvoltării economice. De asemenea, Bucureştiul este un oraş care trezeşte din ce în ce mai mult interesul vizitatorilor şi, pe de altă parte, găzduieşte din ce în ce mai multe evenimente importante. Un alt aspect de maximă importanţă al acestui campionat îl reprezintă atragerea şi încurajarea juniorilor către snooker. Ei reprezintă, până la urmă, viitorul. Snooker nu constituie doar un sport, ci şi o modalitate de agrement, care încurajează comunicarea şi spiritul de echipă », a declarat Maxime Cassis, preşedintele Asociaţiei Europene de Biliard şi Snooker (EBSA).

Snooker-ul este unul din jocurile incluse în categoria biliard şi îşi are originea în biliardul englezesc, apărut în urmă cu peste 300 de ani. Snooker este un joc diferit de biliardul clasic, mult mai popular în România (dar care este denumit pe plan internaţional „pool”). Mesele sunt mai mari şi mai masive, bilele mai mici, iar durata jocului este mult mai lungă. Biliardul reprezintă o familie de jocuri ce sunt jucate pe o masă (de obicei verde și cu șase găuri numite buzunarele mesei), cu un băț, numit tac, folsit pentru a lovi bilele, ca acestea să se miște pe suprafața mesei. În anumite contexte, cuvântul „biliard” se referă cu siguranță la unul din jocuri, biliardul englezesc sau biliardul carambole. Snookerul este un sport din categoria biliardului, apărut în urmă cu circa 150 de ani în actuala formă, foarte popular în special în țările vorbitoare de limba engleză(Regatul Unit, Irlanda, Canada, Australia, India și Africa de Sud), un interes crescând manifestându-se și în Estul și Sud-estul Asiei, respectiv în Europa Centrală şi de Est. Jucătorii profesioniști pot acumula de-a lungul carierei câștiguri de zeci de milioane de lire sterline.

Interesant, nu? Snooker este un joc, în opinia mea, aristocratic şi de elită, un joc al fair play-ului. Sunt un mare fan al biliardului clasic de la noi (cunoscut în lume sub numele de pool), dar promit că până la campionat voi învăţa şi snooker. La nivel de amatori, fireşte…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *