În ziua de azi nu mai este uşor să faci jurnalism de calitate. Şi nu este uşor să ţii în viaţă publicaţii, site-uri, reviste. Este nevoie atât de materiale de calitate, generate de jurnalişti cu experienţă, cât şi de susţinere financiară. Mă bucur de fiecare dată atunci când o publicaţie rezistă în timp şi se dezvoltă.
Joia aceasta, pe 23 ianuarie, am participat la un eveniment emoţionant. Anume, aniversarea de 10 ani de la prima apariţie a revistei lunare “Vacanţe la ţară”, dedicată turismului rural şi activităţilor ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural). Este una din puţinele reviste de turism cu tradiţie, care nu au făcut rabat de la calitate şi au apărut constant.
« Vacanţe la ţară » reprezintă o revistă cu care am colaborat şi continui să colaborez. Am realizat cu mare plăcere reportaje despre turismul rural din Maramureş, din Râşnov, Prejmer, interviuri, articole şi multe altele.
Îmi amintesc şi acum lansarea primului număr al revistei “Vacanţe la ţară”, care a avut loc în ianuarie 2004, la Casa Capşa. De data aceasta, aniversarea de 10 ani a avut loc în selecta atmosferă a Muzeului Naţional Cotroceni. Au participat peste 130 de oameni de turism şi nu numai şi, în primul rând, prieteni ai turismului rural.
Se ştie că sunt un admirator al turismului rural. Pentru că este unica formă de turism autentic, turism dezvoltat de la zero începând cu anii ’90. Meritul incontestabil avându-l doamna Maria Stoian, preşedintele fondator al ANTREC şi mama dânsei, doamna Mioara Stoian. La ora actuală, asigur partea de relaţii publice a ANTREC, prin firma markete.ro, alături de colegul meu Cosmin Ivan.
Revenind la revistă, felicitări pentru iniţiativă celei căreia i se cuvin majoritatea meritelor, doamna Maria Stoian, o adevărată doamnă a turismului românesc! Şi felicitări tinerei echipe a revistei “Vacanţe la ţară”, condusă de foarte tânărul jurnalist şi fotoreporter Cristian Catană, un iubitor al României.
Vă redau mai jos comunicatul emis de revista “Vacanţe la ţară”. A fost scris cu prea mult suflet pentru a nu o face:
« Povestea noastră a început acum 10 ani de zile, mai exact pe 24 ianuarie 2004, când de Ziua Unirii Principatelor, la Casa Capşa prindea viaţă primul număr al revistei “Vacanţe la ţară”.
De-atunci, au urmat 10 ani de muncă, 10 ani de eforturi, 10 ani de rezultate, timp în care am oferit cititorilor noştri articole pline de farmec, în rubrici precum: LADA DE ZESTRE, JURNAL DE CǍLǍTORIE, CǍLǍTOR ÎN ROMÂNIA, DESTINAŢII CU FARMEC, PENSIUNI CU FARMEC, BUNǍTǍŢI DIN PENSIUNI, OASPEŢI DE SUFLET, CASE MEMORIALE şi ECOTURISM.
Revista noastră prezintă în materialele sale informații despre toate zonele turistice ale țării, despre unitățile de cazare, oferă idei de petrecere a timpului liber, recomandă locații pentru practicarea diverselor sporturi, realizează interviuri interesante cu vedete și personalități, prezintă festivaluri, evenimente turistice, culturale şi târguri tradiţionale, promovează pachetele turistice şi programele de agrement ale agenţiilor de turism şi birourilor de turism şi multe altele pe care le veţi descoperi în paginile revistei.
Suntem prezenți în fiecare an la Târgurile de Turism, Saloanele de Carte şi de Presă, Salonul Internaţional de Vinuri, diferite conferințe naționale și internaționale de media și turism, infotripuri ale agenţiilor de turism şi multe alte evenimente pe care le organizăm sau suntem parteneri
Cu un întreg colectiv profesionist, implicat şi mai ales, iubitor de natură, alături de o susţinere importantă din partea partenerilor, cărora le suntem recunoscători, iată-ne ajunşi în acest cadru festiv, în cadrul Muzeului Naţional Cotroceni din Bucureşti, încărcaţi de emoţie cât şi de merite…dar mai ales, încărcaţi de dorinţa de a purta povestea “vacanţelor cu farmec” mai departe, scriind-o mulţi ani de-acum înainte.
Cu ocazia Aniversării celor 10 ani de apariţii cei prezenţi la eveniment vor asista la o serie momente speciale precum: concert aniversar de pian şi violoncel dedicat celor ce ne-au sprijinit în aceşti ani, prezentarea expoziţiei de fotografie “Vacanţe cu farmec”, a Redactorului şef Cristian-Alexandru CATANǍ, recent premiat în cadrul Galei Premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România cu premiul “Fotografia ca viaţă, viaţa ca fotografie”, expoziţie retrospectivă cu reviste din cei 10 ani de existenţă, prezentarea unui album miniatural cu porturi tradiţionale specifice zonei Olteniei din arhiva Culei Cartianu, şi o decernare de diplome de apreciere. Vă mulţumim prentru prezenţă şi vă dorim vacanţe pline de farmec!”
Revista “Vacanţe la ţară” a acordat mai multe diplome partenerilor care au sprijinit publicaţia şi turismul rural în general. Merită amintiţi cu toţii. Aceştia sunt: Anca VLAD – FILDAS & CATENA Group; Cristian BǍLCESCU – Agenţia de Turism “CMB Travel”; Lucian BORONEA – Agenţia de Turism “Accent Travel & Events”; Dorin IVAŞCU – Romanian Airport Services; Mohammad MURAD – Grupul de hoteluri Phoenicia; Horia Alexandrescu – realizatorul emisiunii „Poiana lui Iocan”, The Money Channel; Adina RENŢEA – Muzeul Naţional Cotroceni; Iulia GRUMǍZESCU – Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”; Dragoş RǍDUCAN– SC Business Tour Expert „RezEx”; Ionuţ LEFTER – RAYO Promotions; Maria STANCU – Amplus International LTD; Liviu RǍDǍCINEANU – Ralcom Exhibitions; Mihai VOICU – Agenţia de Turism “Transilvania Travel”; Alin BURCEA – Agenţia de Turism “Paralela 45”; Dragoş Racoveanu – Restaurant “Bran Parc”; Daniela TIBEICǍ – Hotelul ARO Palace, Braşov; Maria GRAPINI, ministrul delegate pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri.
Auditoriul a fost impresionat şi de concertul aniversar desfăşurat tot în Salonul Cherchez. Merită remarcate interpretările domnişoarei Ştefania Vasile (pian – Colegiul Naţional de Arte ”Dinu Lipatti”, elevă în clasa a VI-a) – Schubert “Intrompu Op.90 Nr.4”, ale domnişoarei Cristiana Mihart (pian, absolventă a Universităţii de Muzică Bucureşti) – George Enescu, “Sonata Nr.1, Op.24.” precum şi conertele pentru pian şi violoncel ale lui Paul Constantinescu (“Cântec vechi”) şi Constantin Dimitrescu (“Dans ţărănesc”), interpretate de domnişoara Izabela Ghergu (violoncel – Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti”,elevă în clasa a X-a), acompaniată de doamna Verona Maier la pian.
Merită amintite prezentarea colecţiilor din retrospectiva apariţiilor Revistei “Vacanţe la ţară” în cei 10 ani de existenţă, prezentarea volumului “Jurnalul unui fotograf”- Emanuel Tânjală şi dialog cu autorul precum şi prezentarea album miniatural de porturi populare olteneşti, album din arhiva Culei Cartianu. De asemenea, felicitările mele lui Cristian-Alexandru Catană, redactorul şef al revistei « Vacanţe la ţară », pentru expoziţia de fotografie “Vacanţe cu farmec”. Am încercat, cu mai mulţi prieteni, să stabilim fotografiile favorite. Foarte greu, toate sunt de calitate şi de impact.
Nu în ultimul rând, am remarcat atenta selecţie a vinurilor. Sunt un mare amator al vinurilor din Republica Moldova şi am apreciat prezenţa faimosului Negru de Purcari, vin favorit şi al Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. De asemenea, şi vinul alb de Ceptura a fost remarcabil.
Acest eveniment mi-a dovedit că presa de turism în special şi presa specializată în general supravieţuiesc şi se dezvoltă dacă este de calitate şi are susţinători. Pe de altă parte, turismul rural reprezintă una din şansele României şi mă bucură că din ce în ce mai mulţi români conştientizează asta.
Mi-au plăcut vorbele unuia dintre invitaţii evenimentului: “ANTREC nu înseamnă turism, ci înseamnă patriotism!”.
La Mulţi Ani revistei “Vacanţe la ţară”!