Turism Senior în Mallorca, insula exotică a Europei

Insula Soarelui şi a liniştii. Un tărâm romantic, care a inspirat mari pictori, muzicieni şi scriitori. O insulă cu peisaje fascinante, care îţi oferă momente de vis. Cu zile însorite în cea mai mare parte a anului (59% din durata unui an). Şi cu nopţi cu cer senin, care îţi permit să vezi cu claritate atâtea stele şi galaxii, încât dacă într-o mare metropolă poţi număra toate astrele vizibile în câteva zile, de pe această insulă ai avea nevoie de câteva vieţi. Nu, nu este vorba de Caraibe sau Hawaii. Ci despre o oază exotică aflată în inima Mediteranei. Mallorca – cea mai mare şi mai cunoscută dintre insulele Arhipelagului Baleare. O destinaţie care a început să devină din ce în ce mai cunoscută şi mai căutată de românii care doresc să-şi petreacă un concediu de lux. Marele mister al Insulei Mallorca este acela că are de oferit permanent ceva nou vizitatorului. Căci puţini sunt cei care vin aici şi nu mai doresc să se reîntoarcă… Ar mai fi de amintit că toate cele patru insule ale arhipelagului – Mallorca, Menorca, Ibiza si Formentera – cu o populaţie de circa 822.000 de locuitori, constituie principala atracţie turistică a Spaniei. An de an, aici este înregistrat un trafic de peste… zece milioane de turişti, dintre care 85% sunt străini. Enorm, ţinând cont că România nu primeşte nici măcar 1,5 milioane de turişti străini pe an.

 

Cu o suprafaţă de 3640 kmp şi 554 de km de coastă – din care o mare parte o constituie plajele amenajate – dar şi cu un lanţ muntos spectaculos –  Serra de Tramuntana (cel mai înalt vârf, Puig Major, are o înălţime de 1.445 de metri), Mallorca constituie una dintre atracţiile turistice de top ale bătrânului continent. Centrul insulei este dominat de fertila câmpie Es Pla. În nord est se află două golfuri mari – Alcudia şi Pollença -, însă şi restul litoralului este dominat de golfuri de dimseniuni mai mici. Zona sudică – Migjorn – cu ţărmuri stâncoase, este mai aridă, dar oferă cele mai late plaje, aşa cum este cea din Golful Palma. Temperatura medie anuală a insulei este de 21,20C ziua şi de 13,80C noaptea.

Istorie veche cât… Europa

           Insula a fost locuită încă din epoca preistorică. Se mai păstrează şi acum câteva din vechile construcţii, cunoscute sub numele de „talaiots”. Mai târziu, Mallorca a fost colonizată de romani, apoi ocupată, pe rând, de vandali, bizantini şi arabi.  În 1229, ea a fost cucerită de Jaume I el Conqueridor, regele Cataluniei şi Aragonului, care a înfiinţat aici regatul Mallorca, format din Insulele Baleare şi teritoriile Catalane din sudul Franţei. În timpul regelui Ferdinand II, arhipelagul a fost anexat Spaniei. Începând cu 1978, regatul Spaniei a  promovat o politică de autonomie, arhipelagul Balearelor căpătând un asemenea statut din 1983.

Palma: un oraş al paradoxurilor

Mallorca îmbină perfect tradiţiile cu modernismul. Palma de Mallorca – capitala insulei – este împânzită de catedrale gotice şi castele (multe dintre acestea fiind construite în secolele XIII-XIV), aşa cum ar fi Bellver, La Lonja sau Almudaina (fortăreaţă arabă transformată în reşedinţă a suveranilor spanioli). Oraşul are un cartier vechi, ale cărui principale atracţii sunt Băile Arabe, vechi castele (Ca’n Vivot) sau biserici (Sant Francesc şi Santa Eulalia). Turistul are, de asemenea, ocazia de a vizita Muzeele Mallorca sau Polentia (Alcudia) – unde sunt expuse o seamă de vestigii arheologice.

Paradoxal, Palma se dezvăluie şi ca un oraş european nou, modern. Aici îşi au sediul Fundaţia Joan Miró, precum şi numeroase centre culturale şi galerii de artă. Localitatea găzduieşte, anual, multe festivaluri de muzică clasică, dar şi cu specific local. Oraşul este un important centru de shopping, pornind de la produsele locale de artizanat până la moda de avangardă sau de la ceramică tradiţională până la perle şi bijuterii. Palma are ieşire la mare, prin golful cu acelaşi nume. Aici se află plaje şi faleze moderne şi este concentrată o parte din capacitatea hotelieră a insulei. Aeroportul care deserveşte oraşul, Son Sant Joan, are, mai ales în sezonul estival, unul dintre cele mai traficuri din Europa.

Pe lângă Palma, insula are o mulţime de localităţi-port, printre care se numără Alcúdia, Andratx Sóller, Colònia de Sant Jordi, dar şi oraşe situate în interior, renumite prin vestigiile lor istorice: Sencelles, Lloseta sau Costitx.

Un paradis al sporturilor practicate pe apă, pământ şi aer…

Pe această insulă pot fi practicate aproape toate sporturile nautice, de la navigare pe mici vase de croazieră şi şalupe, până la schi marin, windsurfing, înot, diving, dar şi pescuit. Puţini locuitori ai Mallorcăi nu practică un asemenea sport şi de asemenea, foarte puţini nu deţin ambarcaţiuni proprii. Pentru cei pasionaţi, merită amintit că pe insulă activează nenumărate cluburi nautice şi de yachting. Din acest motiv, aici se desfăşoară, anual, o serie de competiţii nautice internaţionale.

Cu 18 terenuri de golf, insula este şi o bună gazdă pentru amatorii acestui sport nobil. Nu sunt omise nici sporturile aeriene: paraşutismul ori zborurile cu avionul sau aeroplanul. Alte atracţii sunt ciclismul şi turismul ecvestru. Pentru fiecare dintre acestea sunt organizate, de asemenea, foarte multe competiţii.

            … şi un pic de artă culinară

            Bucătăria locală este specific mediteraneeană. Domină, bineînţeles, preparatele marine. Pe lângă acestea, un turist trebuie să guste neapărat „tumbet” (un preparat pe bază de piper, roşii şi cartofi), „sopas mallorquinas”, „coca de trempo” (un fel de pizza vegetariană) sau faimoasa „sobrasada”. Pentru amatorii de dulciuri, vedeta prăjiturilor este „ensaimada” – desert pe bază de cremă şi fructe.

Băutura tipică a insulei se numeşte „hierbas dulces” şi reprezintă un produs din alcool şi macerat de ierburi. Dar nu trebuie omis nici vinul tradiţional de Binissalem.

Iată că Mallorca a ajuns şi o destinaţie inclusă în programul spaniol original de Turism Seniori. Paralela 45 are zboruri charter din Bucureşti în fiecare duminică, până pe 4 noiembrie şi la anul, în perioada 7 aprilie – 2 iunie, iar din Cluj, pe 6, 13 şi 20 octombrie. Preţul este de 399 de euro per senior, sejur 7 nopţi la hoteluri de 4 stele, cu pensiune completă, transport cu avionul (TAROM), transferuri şi excursie de o jumătate de zi, iar non seniorii mai plătesc un supliment de 99 de euro.

Alte amănunte dacă accesaţi link-urile:

http://paralela45.ro/charter/turism-seniori-mallorca-2012–plecare-din-bucuresti?query=etichete-turism_social

http://paralela45.ro/charter/turism-seniori-mallorca-2012–plecare-din-cluj?query=etichete-turism_social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *