Şi noi putem cuceri paradisul

Am revăzut, recent, filmul „1492 – Conquest of Paradise” („1492 – Cucerirea Paradisului”), realizat în 1992, ajuns deja clasic în istoria cinematografiei.  Pelicula datorează multe atât regizorului Ridley Scott şi actorului Gerard Depardieu, cât şi coloanei sonore semnate Vangelis.

Însă, mai presus de toate, mesajul filmului este extraordinar (şi mesajul transmis în realitate de Cristofor Columb, la vremea lui): nu te abate de la drumul tău şi vei ajunge mai departe decât crezi…

Aşa a procedat şi Columb. Nu a ţinut cont de cârcotaşi şi de negativişti, a riscat şi şi-a susţinut punctul de vedere, câştigând simpatia şi sprijinul reginei Spaniei, Isabella de Castilia. La acea vreme încă nu se ştia sigur dacă Pământul este rotund. Existau temeri cum că la un moment, temerarii care se avântau în Atlantic s-ar fi prăbuşit în neant. Ei bine, Columb a riscat şi s-a avântat în necunoscut cu 3 corăbii care în ziua de azi, în comparaţie cu imensele vase de croazieră, adevărate hoteluri plutitoare, ar putea fi considerate bărcuţe.

A rezistat unor furtuni, unor revolte ale echipajului, promiţând tuturor că vor vedea în zare pământ. Soarta a vrut ca pământul să apară chiar în ziua ultimatului dat lui de o parte a echipajului, care dorea să se întoarcă. Când crezi sincer în ceva, soarta ţine cu tine.

E drept, Columb a crezut că va ajunge în Asia – Indiile de Est, aşa cum denumea el Extremul Orient. Asta pentru că nu ştia de existenţa continentului America. Dar asta arată că a crezut în idealul său, iar descoperirea a fost şi mai importantă decât credea: un nou continent pentru lumea europeană.

Aşa cum titrează cunoscutul film, Columb a cucerit Paradisul, pentru că a crezut în idealul său şi nu s-a lăsat descurajat de piedici şi de oamenii negativi din jur. Iar descoperirea s-a dovedit mai importantă decât credea.

Cristofor Columb este unul dintre marii călători şi descoperitori ai lumii, atât din punct de vedere geografic, cât şi ca… atitudine. Fiecare avem un spirit de Columb în noi, important e să ne urmăm drumul, indiferent de ce spun cei din jur. Totul e să credem sincer în ceea ce dorim şi să ştim ce facem.

Mai departe, aveţi câteva videoclipuri reuşite cu tematica filmului „1492 – Conquest of Paradise”. Priviţi-le şi vă vor motiva: ele vă arată ce înseamnă să crezi în tine, să ai curaj şi să învingi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *