Keep calm and visit Greece!

InstagramCapture_c991d6bd-a5c1-4b87-8d50-5fa05f75b95eIn Grecia nu exista absolut nicio problema la nivel turistic! Am fost 2 zile in Rhodos si apoi 3 zile in Kos, cu sprijinul Paralela 45 si al ANAT. Da, grecii sunt ingrijorati din punct de vedere politic, sunt sanse sa fie supusi unui regim de austeritate, insa aceasta austeritate nu va afecta turismul. Ca este una dintre putinele ramuri economice ale Greciei care aduce bani la buget!

Nu numai grecii au nevoie de turism. Ci si multe tari europene care vand foarte bine turismul din Grecia: Marea Britanie, Germania, Franta, Tarile Scandinave, Rusia si chiar Romania. Spania este o destinatie foarte cautata dar full, nordul Africii trece prin momente dificile in acest an, Grecia ramanand una dintre putinele destinatii turistice europene estival de top. Este greu de inlocuit…

Incerc sa demontez cateva mituri in privinta situatiei turismului elen:

1. Bancomatele functioneaza si accepta retrageri fara limita pentru cardurile internationale, am testat si eu.

2. Majoritatea magazinelor si restaurantelor accepta plati cu cardul. Unele dintre ele nu accepta intr-o prima faza cardurile, vanzatorii avand temerea ca bancile vor fi blocate mai mult timp. Oricum, si pentru greci, tranzactiile sunt acceptate,singura limitare este la extragerea banilor cash. InstagramCapture_0cf13ff5-b185-4b52-a734-ce9d9d91730e

3. Nu exista nicio criza a combustibililor, iar la ora actuala grecii nici nu cred ca va exista o astfel de criza.

4. Serviciile sunt la fel de bune, grecii la fel de zambitori cu turistii.

5. Aprovizionarea cu mancare si bautura este aceeasi cu care am fost obisnuiti in Grecia.

Am discutat cu mai multi turisti romani, veniti aici prin Paralela 45 si Cocktail Holidays. Multi rezervasera pachetele turistice prin early booking, dar unii turisti au rezervat si last minute, ceea ce arata ca nu au avut nicio temere in privinta destinatiei Grecia. Recomand tuturor agentiilor de turism si tuturor turistilor sa nu ocoleasca Grecia. Practic, Grecia este impartita, in prezent, in doua: Grecia politica, a Athenei si a problemelor economice si Grecia turistica, a insulelor si a principalelor zone turistice. Consider ca a doua Grecie este cea reala, pragmatica. Deoarece turismul aduce bani Eladei, iar grecii constientizeaza lucrul asta.

Este drept, au fost momente tensionate pentru hotelierii greci in seara si in noaptea referendumului. Insa a doua zi, dupa declaratiile politice ale demnitarilor UE, precum si a celor greci, situatia s-a detensionat, oamenii de afaceri realizand ca este vorba de un joc politic si ca se va ajunge la o situatie de compromis. Ca dovada, si amanarea, zi de zi, a luarii unei decizii radicale. Probabil ca industriile si institutiile care nu produc vor avea de suferit in Grecia si se vor confrunta cu situatii de austeritate, insa nu intra in calcul si turismul, care este cea mai profitabila industrie a Greciei, alaturi de domeniul navigatiei.InstagramCapture_32d2a410-302e-41a9-8a37-6d0272489e89

La resortul Aldemar Paradise Mare din Rhodos (Kalithea), de 5 stele si cu servicii all inclusive, gradul de ocupare s-a ridicat la aproape 100% la sfarsitul saptamanii trecute. Majoritatea turistilor provin din Rusia, Marea Britanie, Germania, Franta, Polonia, Tarile Scandinave si Romania.

„Nu avem nicio temere. Am rezervat inca din februarie sejurul nostru, si nu ne-am pus problema ca nu vom primi aceleasi servicii cu care suntem obisnuiti in Grecia”, spune un turist din Timisoara.

Turistii britanici si rusi, de exemplu, sunt foarte relaxati si nu s-au gandit nicio clipa sa anuleze sejururile in Grecia. Tsampikos Tarallis, directorul adjunct al complexului Aldemar din Rhodos, Kalithea, invita turistii sa vina in Rhodos si in Grecia si ne asigura ca aprovizionarea resortului unde lucreaza nu intampina nicio problema.

Orasul vechi Rhodos era plin de turisti in ziua referendumului, iar platile cu cardul erau acceptate de multe magazine si restaurante. Este drept, recomand turistilor sa aiba cu ei bani cash, pentru a nu intampina nicio dificultate.

Si hotelurile din insula Kos au un grad de ocupare mare. „Grecia in general, si hotelul meu in particular, au inregistrat cea mai mare crestere a numarului de turisti in ultimii 3-4 ani. Paradoxal, asta s-a InstagramCapture_c534ab9a-a627-42b3-b270-2dca97c79d16intamplat de cand Grecia este afectata de criza. In acest an ne asteptam la un ‘boom’ si mai mare, insa in ultimile luni nivelul rezervarilor a fost doar similar anului precedent, din cauza tensiunii politice. Chiar la o zi dupa referendum, am simtit ca situatia s-a detensionat si am primit multe rezervari de pe piata britanica”, ne spune Nikos Kontomanolis, proprietarul hotelului Evripides Village Hotel, de 3 stele, din insula Kos, Kardamena.

O parte dintre hotelierii greci erau relativ sceptici in ziua referendumului, insa incepand cu 6 iulie, au realizat ca situatia nu este atat de grava, cel putin in privinta turismului. Acestia se asteapta ca Grecia sa aiba un sezon foarte bun in perioada 20 iulie – 30 septembrie.

InstagramCapture_b4f1f8a9-4f4b-46e2-a25e-d34616eae428Este normal sa existe o ingrijorare a turistilor si o perceptie a acestora fata de o tara aflata in criza economica, insa turismul nu este afectat. Recomand inca o data agentiilor de turism si turistilor, sa opereze si sa viziteze Grecia – destinatia de outgoing numarul 1 ca numar de turisti de pe piata romaneasca – si sa nu isi faca probleme.

In incheiere, un semnal pozitiv la adresa Greciei din partea Marii Britanii. Renumitul ziar „The Guardian” a publicat, pe 7 iulie, un articol intitulat „Vrei sa ajuti Grecia? Pleaca acolo in vacanta!” (http://www.theguardian.com/world/2015/jul/07/help-greece-go-on-holiday-cheap-beautiful). „Oamenii sunt chiar si mai primitori, mai ospitalieri si mai recunoscatori decat oricand”, titreaza cotidianul britanic.

InstagramCapture_ba392b7b-7c7c-47ae-869e-098af2502ca3InstagramCapture_b66c04af-9311-4876-9bb9-c3e12c7db6bfInstagramCapture_f0396866-41cf-499a-8a34-697e97044ee9InstagramCapture_5b794bfa-47ee-46ae-b0e4-8b3e6a9fcd5f

SAMSUNG

Un comentariu


  1. Intr-adevar Grecia este de departe una din cele mai frumoase destinatii de vara si nu numai. Servicii bune, preturi rezonabile si grecii zambitori si linistiti. Totul e OK!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *