Cred în Grecia! Merg în Grecia! Cred în spiritul Zorba!

IMG_7588Cunosc Grecia destul de bine. Alături de România (da, repet lucrul ăsta, pentru că aşa e), este una dintre cele mai sigure ţări în care am fost vreodată. În Grecia m-am simţit mereu sigur, pentru că grecii sunt ca noi. Poate, mai puţin stresaţi.

Ca să dovedesc că totul este ok în Grecia, ţară în care am mai fost de mai multe ori, vinerea asta voi pleca, cu Paralela 45, prima agenţie care a început să promoveze mult Grecia pe piaţa românească încă din anii ’90 şi unul dintre principalii touroperatori pe destinaţia Grecia, în insulele Rhodos şi Kos.

Susţin destinaţia turistică Grecia de vreo 11 ani, de când am descoperit-o şi eu. Acolo m-am simţit întotdeauna bine. Satele greceşti aduc mult cu cele româneşti, bătrânii lor zici că sunt bunicii noştri de la ţară… Doar că au acele peisaje exotice, cu mare verde sau albastră, palmieri şi stânci spectaculoase. De altfel, întotdeauna am spus că Grecia este cea mai apropiată destinaţie “exotică” de România.IMG_7709

Nu voi lua apărarea politicienilor greci şi în niciun caz nu voi susţine că situaţia lor economică este pe “roze”. Însă Grecia turistică, Grecia primitoare, nu prea are de-a face cu politica, cu FMI, cu UE etc. Pentru că ţara asta face turism de mult timp şi trăieşte din turism.

Vă voi ţine la curent cu mai multe aspecte în timpul deplasării în Grecia şi când mă voi întoarce. Până atunci, vă propun un decalog în favoarea turismului din patria elenă.

 

  1. Grecia este o ţară sigură. Fără atentate, fără violenţe fizice.
  2. Turismul are un aport substanţial la Produsul Intern Brut al Greciei. Grecia nu va căuta niciodată să-şi afecteze principala industrie: turismul. Călătorind în Grecia, ne bucurăm de o vacanţă extraordinară şi, pe de altă parte, îi sprijinim pe greci. Prin turism pot ieşi din criză şi ei ştiu asta.
  3. Dacă există crize bancare, care pot afecta inclusive bancomatele, grecii iubesc banii cash, îi folosesc şi îi au. Şi români sunt obişnuiţi cu cash. Deci luaţi cash la voi şi totul e ok! Dacă băncile greceşti sunt cu conturile mai goale decât de obicei, fireşte că grecii doresc infuzie de cash în ţara lor. Oricum, în insule şi în alte destinaţii turistice bancomatele funcţionează. Cele mai mari probleme sunt acum în Atena, unde trăieşte aproape jumătate din populaţia Greciei Grecia drapelşi unde sunt majoritatea instituţiilor de stat. E normal ca acolo să fie probleme, deoarece milioanele de angajaţi, cuprinşi de panică, au “atacat” bancomatele.
  4. Deşi Grecia este în criză economică profundă de vreo 5 ani, turismul elen a crescut în ultimii ani. Grecii au ştiut să se promoveze. Pe de altă parte, nu s-au autosabotat, iar în plin sezon turistic au încetat şi grevele care puteau afecta transportul sau alte sectoare economice.
  5. Din cauza crizei economice, precum şi a căderii pieţei ruse (la rândul ei intrată într-o criză de altă natură), grecii îşi doresc şi mai mult turiştii români şi sunt dispuşi să acorde preţuri bune, discount-uri etc.
  6. În Grecia ai ce face în afara hotelului, oriunde te-ai afla. Taverne, restaurante, obiective istorice şi situri arheologice, muzee, nenumărate plaje, localităţi etc. Nu ai cum să te plictiseşti niciodată.
  7. Grecia este o destinaţie ideală de shopping, iar preţurile nu sunt foarte mari.
  8. Grecia are trei mări (Mediterană, Egee şi Ionică) , sute de insule intrare în circuitul turistic şi mii de kilometri de plaje. Puteţi face plajă, puteţi alege croaziere, puteţi face circuite.IMG_7679
  9. Grecia este uşor accesibilă. Puteţi ajunge repede atât cu avionul (curse charter, organizate de marii touroperatori sau regulate), cu autocarul (curse charter organizate de touroperatori) sau cu automobilul.
  10. Grecia rămâne una dintre marile destinaţii turistice ale lumii, inclusă în nenumărate topuri internaţionale.

Ar mai fi şi alte motive pro Grecia turistică, dar sper că acestea v-au convins.

Oricum, vă recomand să vizitaţi Grecia prin agenţiile de turism, pentru că aveţi garanţia bunei desfăşurări a pachetului turistic precum şi asistenţă permanentă. Cazările sunt asigurate 100% şi touroperatorul vă pune la dispoziţie şi transportul. De exemplu, Paralela 45 monitorizează permanent situaţia din Grecia, urmăreşte turiştii şi poate interveni oricând în cazuri neprevăzute. Pentru Grecia, Paralela oferă asistenţă locală permanentă, cu numere de telefon şi persoane de contact, pentru toate regiunile turistice deservite – http://www.paralela45.ro/pagina/asistenta-locala-permanenta249617_114467821973718_5966935_n

Iată ce spune Akis Spiratos, partener al Paralela 45 din Grecia de la agenţia Captain Nemo, ghid renumit şi cel care a contribuit esenţial la intrarea pe piaţa românească a turismului elen încă din anii ’90: “În primul rând, dacă v-aţi planificat vacanţa în Grecia vara aceasta ar trebui să fiţi informaţi de situaţia de aici, nu îngrijoraţi. Atât timp cât voi v-aţi cumpărat vacanţa de la Paralela 45, gândiţi-vă că dincolo de puterea brandului există oamenii, iar pe primul plan este siguranţa turiştilor. Fiţi convinşi că aceşti oameni nu v-ar trimite în vacanţă dacă ar şti că nu este ok aici. Dacă vi s-ar întâmpla ceva pe perioada vacanţei, ei sunt răspunzători de siguranţa voastră. Mulţi dintre voi poate simţiţi teama de a vizita Grecia, dar vă asigur că nu este aşa. Chiar de dimineaţă am vorbit cu colegii mei din insule – din Mykonos, Santorini, Creta, Rhodos. În insule, turiştii nu sunt afectaţi de evenimentele de la Atena, se distrează, sunt la plajă. Turismul aici în Grecia este foarte important pentru noi – pentru asta suntem renumiţi în lume. E adevărat că acum, la noi, este panica cu salariile, cu pensiile, dar pentru voi se pune doar problema banilor cash. Aşa că veniţi în Grecia, vacanţa merită din plin!”

În final, vă invit să vă delecaţi cu câteva melodii şi videoclipuri dedicate eternei Elade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *