Shenzhen, noua minune a Chinei

shenzhenInnovation Travel, firma pe care o reprezint, a organizat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi cu Municipalitatea Shenzhen, luni, 24 noiembrie, la Restaurantul Elisabeta, un eveniment de promovare a oraşului Shenzhen din Republica Populară Chineză. Un loc pe care doresc să-l vizitez curând şi o să vedeţi de ce.

Printre invitaţi s-au numărat Dan Darabonţ, viceprimarul municipiului Bucureşti, George Constantin Brezoi, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Alteţele Sale Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia de România, Maria Grapini, europarlamentar şi Tiberiu Haliţă – Departamentul de Consultanţă şi Promovare Afaceri al Casei Româno-Chineze. Delegaţia chineză a fost condusă de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen şi de Sally Lee, Directorul adjunct al Direcţiei de Promovare a oraşului Shenzhen.

IMG_5302Viceprimarul Capitalei Dan Darabonţ a declarat, cu această ocazie, că există intenţia deschiderii unor oficii între administraţia locală a Bucureştiului şi cea a oraşului chinez Shenzhen. „Intenţionăm ca în 2015 să avem oficii deschise între cele două administraţii locale, astfel încât să existe o legătură permanentă pe orice fel de domeniu în care putem colabora. Avantajul cetăţenilor ar fi în primul rând un acces mai direct la informaţie, care poate fi de interes general sau specific şi aici mă refer la actori economici, culturali, la turism”, a declarat Dan Darabonţ.

Potrivit acestuia, relaţiile bilaterale cu Shenzhen se înscriu în raporturi preferenţiale cu zone metropolitane şi regiuni din China. Darabonţ a menţionat că relaţiile dintre România şi Republica Populară Chineză cunosc un reviriment datorită noilor condiţii economico-politice. El consideră că Republica Populară Chineză este o importantă piaţă de desfacere pentru produsele româneşti şi că oferă destinaţii turistice atractive şi potenţiali investitori.

Reprezentantii Innovation Travel (Cristina Baciu, Raluca Repanovici si Traian Badulescu) alaturi de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen.
Reprezentantii Innovation Travel (Cristina Baciu, Raluca Repanovici si Traian Badulescu) alaturi de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen.

Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen, Yao Weizhi, a menţionat că în 2013 volumul de import-export dintre oraşul aflat pe coasta de sud a Chinei şi România a ajuns la 290 de milioane de dolari iar până în prezent patru companii importante din Shenzhen au investit deja în România. „Până în prezent Shenzhen are schimburi comerciale cu 227 de ţări şi regiuni din întreaga lume. În 2013 volumul de import şi export din Shenzhen a ajuns la aproape 538 de miliarde de dolari. Până în prezent companiile din Shenzhen au investit în peste 120 de ţări şi regiuni”, a adăugat Yao Weizhi.

De la un sat de pescari la o metropolă a viitorului, în numai 30 de ani

Ce mai înseamnă Shenzhen? Potrivit oficialilor metropolei cu o populaţie de 10.628.900 de locuitori, care în 1979 era doar un sat de pescari situat în imediata vecinătate a Hong Kong-ului. oraşul este conectat cu orice punct de pe glob prin 26 de linii aeriene şi 237 de linii internaţionale de navigaţie. Shenzhen este al treilea port din lume ca mărime, cu 11,8 milioane de containere transportate în 2013, de două ori mai mare decât Rotterdam, cel mai mare port al Europei. 192 de companii din cele mai importante 500 din lume au reprezentanţe în Shenzhen. Oraşul este sediu pentru 2500 de companii de produse textile, ceea ce reprezintă 60% din totalul companiilor producătoare de haine pentru femei din China.

Iată ce mai reprezintă Shenzhen în cifre:

Produsul Intern Brut (PIB) – 237,8 miliarde USD

Venit per capita: 7,323 USD

Locul 2 în topul celor mai competitive oraşe în 2012 – The Economist

869 de parcuri

633 de biblioteci publice

28 de muzee

Proclamat de UNESCO drept „Oraşul design-ului”

În 2010, New York Times a inclus Shenzhen între cele 31 de locuri din lume care merită vizitate.

IMG_5206Bucureşti şi Shenzhen au devenit oraşe prietene în 2014, în urma Memorandumului de întelegere semnat între România şi China. La ora actuală, Shenzhen este înfrăţit cu 63 de oraşe din întreaga lume. Patru companii majore din metropola chineză au investit în România, printre ele numărându-se Huawei şi ZTE. Shenzhen este unul dintre cele mai importante şi dinamice oraşe ale Chinei, devenind locomotivă a acestei ţări. De reţinut că vârsta medie a locuitorilor din Shenzhen este de 29 de ani! De asemenea, metropola reprezintă cel mai inovator oraş al Chinei, cu 9.600 de aplicaţii patentate, 40% din totalul patentelor înregistrate în Republica Populara Chineză. Tot aici se află cel mai mare număr de automobile ecologice din China şi, posibil, din lume: circa 9000. Cel mai mare club de golf din lume e tot aici: Mission Hills Golf Club. Shenzhen va fi, în 2026, gazda Cupei Mondiale la Golf.

Viceprimarul Dan Darabonţ a transmis mesajul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. „2014 este un an foarte special în ceea ce priveşte relaţiile de prietenie dintre România şi Republica Populară Chineză. În acest an cele două ţări sărbătoresc 65 de ani de relaţii diplomatice. Mai mult, pe 24 iunie Bucureşti şi Shenzhen au semnat un memorandum pentru dezvoltarea cooperării reciproce. Memorandumul reprezintă piatra de temelie a unui parteneriat de succes între cele două oraşe.

Viceprimarul Capitalei, Dan Darabont, alaturi de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen
Viceprimarul Capitalei, Dan Darabont, alaturi de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen

Domeniile de interes prevăzute în acest document sunt diverse şi includ guvernare locală, comerţ, energie verde, turism, educaţie şi cultură”, le-a transmis Oprescu participanţilor la manifestare. Anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Republica Populară Chineză s-au ridicat la 3,6 miliarde de dolari, dintre care 2,4 miliarde de dolari au reprezentat import din China (creştere de 19% faţă de anul precedent), iar 1,2 miliarde export către China (creştere de 33,7%).

„Administraţia publică a municipiului Shenzhen reprezintă un exemplu de dezvoltare integrată. Trebuie să creăm produse speciale pe care să şi le dorească locuitorii din Shenzen şi, fireşte, invers, să promovăm Shenzhen pe piaţa românească. Sunt sigur că mediul de afaceri din România în general, dar şi turismul în particular pot deveni produse competitive pe piaţa din China”, a subliniat George Constantin Brezoi, secretar de stat în cadrul MiniIMG_5290sterului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism.

 

Foto: Istvan Sebestyen, M.V. Sângealb10805515_777577175611558_1950298304_n

Cunoscuta interpreta Lia Lungu primind delegatia chineza in cel mai traditional mod romanesc: cu paine si sare.
Cunoscuta interpreta Lia Lungu primind delegatia chineza in cel mai traditional mod romanesc: cu paine si sare.
Maria Grapini, europarlamentar, de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen si Tiberiu Haliţă – Departamentul de Consultanţă şi Promovare Afaceri al Casei Româno-Chineze
Maria Grapini, europarlamentar, de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen si Tiberiu Haliţă – Departamentul de Consultanţă şi Promovare Afaceri al Casei Româno-Chineze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *