Un altfel de hotel: International din Iaşi

În ultimii ani am rămas plăcut impresionat să descopăr câteva hoteluri noi sau renovate de mare calitate prin ţară. Am descoperit adevărate revelaţii în oraşe precum Piatra Neamţ, Braşov sau în Delta Dunării. Şi când mă refer la calitate, mă refer şi la cea a serviciilor.

De-a lungul anilor am observat un aspect. Există o mare discrepanţă între media calităţii serviciilor din marile oraşe şi din staţiuni, în special din cele sezoniere, precum cele de pe litoral. Discrepanţă care este favorabilă oraşelor. Explicaţia este simplă: în oraşe au apărut şi hoteluri de lanţ internaţional, care au servicii standardizate şi au determinat concurenţa să îşi mărească, de asemenea, calitatea serviciilor. Pe de altă parte, în oraşe hotelurile au activitate pe tot timpul anului, chiar dacă mai mult în sezoanele de business şi evenimente: martie – mai şi septembrie – noiembrie. Pe măsură ce oraşele devin şi atracţii turistice de loisir în sine, în special pe partea de city break, hotelurile vor avea grad de ocupare mai mare şi în sezonul de vară şi chiar şi în cel de iarnă.

Încă din 2012, ştiam că în Iaşi, în noul complex Palas, va fi deschis un nou hotel, parte a lanţului International – un grup hotelier nou, axat pe partea de business. În luna noiembrie 2012, grupul anunţa redeschiderea hotelului de patru stele International Sinaia, în care a investit 6 milioane de euro în modernizarea şi dezvoltarea unităţii de cazare. Grupul mai deţine un hotel în Bucureşti, construit între anii 2002 şi 2004, extins în 2008 şi brănduit „International” în 2012. Compania International mai are în portofoliu vilele Bistriţa, Stejarul, Frasin, motelul şi campingul Izvorul Rece.

Vedere de la fereastra camerei mele. Not bad at all…

Marea surpriză a constituit-o, însă, hotelul „International” din Iaşi. Construit de la zero, în cadrul complexului Palas, aflat în spatele Palatului Culturii, este o adevărată operă de artă în stil modernist. Deşi merită 5 stele, are 4… Dar cele 4 stele sunt cu multe plusuri. Hotelul a fost inaugurat pe 20 septembrie 2013 şi deja a intrat în peisajul ieşean, afirmându-se drept cea mai modernă structură de cazare din boema capitală a Moldovei.

În primul rând, e de menţionat că atunci când ajungeţi la hotel, beneficiaţi de o parcare subterană modernă, cu multe locuri, situată la 50 de metri de complex. Cât timp parcaţi, bell boy-ul vă va duce bagajele în cameră. International s-a inspirat, ca design, din atmosfera hotelurilor din New York. Având 11 etaje, hotelul dispune de 143 de camere duble deluxe, 8 apartamente, 7 junior suite, 9 deluxe corner, 2 camere pentru persoanele cu dizabilităţi. Toate camerele hotelului beneficiază de internet wireless de mare viteză, televizor LCD cu diagonala de 82 cm, aer condiţionat, seif, minibar, facilităţi de preparare pentru cafea sau ceai şi uscător de păr. International Hotelul pune la dispoziţie 8 săli de conferinţ­e, 2 restaurante, un Sky bar, lobby bar & executive lounge, toate acestea în compania unui personal dedicat şi profesionist, testat şi de mine. Din păcate – e o realitate, trebuie să o recunoaştem – în România vedem mai puţine zâmbete, deschidere şi dialog, chiar dacă cei care servesc sunt, să spunem politicoşi şi doar atât. Din păcate, văd des în România multe priviri absente sau încruntate. Da, cu toţii suntem stresaţi, dar dacă lucrăm în servicii, trebuie să zâmbim şi să lăsăm problemele acasă. Zâmbind, putem câştiga mai mult, din toate punctele de vedere. La Internaţional am văzut acele zâmbete de care îmi era dor, şi pe care, din păcate, le întâlnesc mai des în Ungaria sau chiar în Republica Moldova, ca să amintesc de ţări vecine.

Recomand restaurantul austriac Tirol. Am degustat specialităţi austriece foarte bune. Vă recomand supa gulaş (care, da, se prepară şi în Austria, nu doar în Ungaria sau în România), schitzelul vienez sau ştrudelul. Mâncarea se poate comanda până la 11 noaptea. Un alt local deosebit este Sky Lounge Sofia, situat la ultimul etaj (11). De aici se poate vedea o superbă panoramă a Iaşiului, către Palatul Culturii. Un alt local al hotelului este restaurantul Panoramic, locul perfect atât pentru micul dejun, cât şi pentru evenimentele tale sociale sau de afaceri, organizate pâna la cele mai mici detalii.

International este o locaţie ideală şi pentru evenimente de orice fel, pornind de la congrese sau conferinţe până la nunţi, botezuri, gale şi alte petreceri corporate. Sălile de conferinţă pot găzdui de la 20 la 500 de participanţi.

Vedere de la Sky Lounge asupra complexului Palas şi, fireşte, a Palatului Culturii

Există şi un spa de top, unde poţ­i alege piscina, jacuzzi, sauna uscata şi umedă, duşul emoţional sau sala de fitness, toate fiind la dispoziţia clienţilor la etajul doi, în incinta hotelului. Este foarte interesantă dedicarea faţă de clienţi: la spa au acces doar aceştia.

La intrarea în cameră am mai avut o surpriză plăcută, pe care am mai întâlnit-o destul de rar: pe ecranul televizorului era scris un mesaj de bun venit personalizat, cu numele meu. Micile amănunte care… contează.

Un alt atu al hotelului este poziţionarea ultra centrală. Integrat în complexul Palas – care, din punctul meu de vedere, este cel mai reuşit peisaj urban din România – are în imediata apropiere Palatul Culturii, parţial restaurat, Palas Mall (unul dintre cele mai mari malluri din ţară), un teatru de vară, terase şi mai multe centre de afaceri. În parcul amenajat pe locul fostelor grǎdini ale Curţii Domneşti din Iaşi există un lac artificial, fântâni arteziene, alei de promenadă, cascade artificiale, arbori, arbuşti şi vegetaţie amplasată în trepte. În partea centrală a parcului se mai află un foişor.

Pot spune că sunt cunoscător al Iaşiului. Prima dată am fost în 1992. Deşi mi-a plăcut mereu, fiind unul dintre oraşele mele favorite din România, în 2005 am observat începutul schimbărilor în bine: clădirile istorice, în marea lor majoritate renovate şi iluminate pe timp de noapte. În prezent, Iaşiul mai are o mică problemă: multe artere sunt încă în proces de refacere. Dar asta e bine pentru viitor. Sper ca în 1-2 ani toate lucrările să fie finalizate.

O altă schimbare: Bulevarul Ştefan cel Mare şi Sfânt (care e cam cea mai vizitată arteră a Iaşiului) a devenit pietonală pe o porţiune, care include, ca şi clădiri care merită neapărat văzute sau vizitate Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană, Primăria şi Teatrul Naţional, plus, pentru amatorii de shopping, mai multe magazine.

Neculai Leonte, directorul de vânzări al hotelului, ne-a spus că, deşi structura de cazare este nouă, având doar 8 luni de funcţionare, ea a găzduit deja multe evenimente naţionale şi internaţionale şi a primit turişti străini, în special din ţările europene.

Sunt cu ochii pe hotelul International din Iaşi, dar şi pe grupul Internaţional. Sper ca în curând să avem de-a face şi cu alte investiţii pornite de la zero.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *