Austria Superioară – cultură şi romantism

Linz

Austria este mereu surprinzătoare. Deşi este o ţară relativ mică, îţi oferă, la fiecare vizită, o nouă faţă (dar la fel de zâmbitoare) şi noi surprize. Ultima dată, m-a impresionat Austria Superioară (Oberösterreich), o regiune cu mai puţin ski, dar cu multă cultură şi cu o atmosferă rafinată, romantică. Austria Superioară este unul dintre cele nouă state federale ale Austriei, iar capitala sa este Linz – Capitală Culturală a Europei în 2009. Austria Superioară are graniţă cu Germania şi Republica Cehă, la fel ca şi ci alte landuri austriece precum Austria Inferioară, Steiermark (Stiria) şi Salzburg. Cu o suprafaţă de aproape 12.000 km² şi 1,3 milioane de locuitori, Austria Superioară este al treilea land austriac ca mărime.

Dunărea şi Muzeul Artei Electronice în Linz

Prima oprire a fost în Linz – un oraş industrial, dar şi cu o arhitectură deosebită, prin mijlocul căruia trece fluviul Dunărea. Acesta este al treilea oraş ca mărime din Austria, după Viena şi Graz. În ultimele decenii, edilii oraşului au insistat mult pe reducerea poluării generate de industrie şi pe creşterea calităţii vieţii şi aceste măsuri dau rezultate şi astăzi. Linz s-a afirmat drept un oraş al artei moderne, al avangardismului. Ca dovadă stă impresionantul Muzeul al artei electronice – Ars Electronica Center, inaugurat în 1996. Privit drept un „muzeu al viitorului”, acesta prezintă următoarele generaţii de tehnologii, precum şi proiecţii 3D. Am rămas fascinat de o proiecţie 3D care te plimbă prin tot universul nostru cunoscut, pornind de la Terra până la cele mai îndepărtate galaxii. Având în vedere că Linz a fost declarat Capitală Culturală Europeană în 2009, acest muzeu a fost refăcut în 2008, cu o investiţie de circa 30 de milioane de euro.

Dunărea în Linz

Linz a fost aleasă drept capitală culturală europeană pentru că a subliniat relaţia dintre industrie, cultură şi natură, cu un echilibru perfect. Oraş industrial cu noi instituţii cu tehnologii de vârf, Linz doreşte să ridice cultura la acelaşi rang.

La o populaţie de aproape 200.000 de locuitori, Linz a înregistrat 3,4 milioane de turişti în 2009, o creştere cu 9,5% faţă de anul precedent. Printre obiectivele turistice ale oraşului se mai numără Casa Bruckner şi Noua Catedrală (cunoscută drept Catedrala Imaculatei Concepţii), clădită în perioada 1862 – 1924. Puţini ştiu că aceasta este cea mai mare catedrală din Austria, dar nu cea mai înaltă (acest record fiind deţinut de Domul Sf. Ştefan din Viena). Recomand oricărui amator de city break să viziteze, măcar o dată, oraşul Linz, pentru armonia dintre industrie, cultură, tehnologie şi turism.

Apoi, am vizitat localitatea Gmunden, situat pe malul de nord al Traunsee, cel mai adânc lac din Austria. Cu o populaţie de circa 13.000 de locuitori, Gmunden a fost o renumită staţiune de vară în timpul monarhiei habsburgice. Datorită locaţiei sale la poalele Alpilor, Gmunden este înconjurat de

În Gmunden, pe malul Traunsee

munţi. Cel mai înalt vârf este Traunstein, de 1691 de metri. Gmunden reprezintă o populară destinaţie de drumeţii şi alpinism. Turiştii pot fi atraşi şi de ateliere de ceramică, unde pot lua parte la creaţia artistică, şi de mici fabrici de ciocolată, unde pot lucra, pentru câteva zeci de minute, asistaţi de personal. Printre obiectivele turistice din Gmunden se numără Castelul mare (construit în secolul 10), una dintre cele mai vechi clădiri din Salzkammergut, menţionat în 909, precum şi clădirea Primăriei, construită în 1574, de către un arhitect italian.

 

 

Ultima oprire a fost în Steyr, unul dintre cele mai romantice orăşele austriece şi, aş putea spune, din Europa. Este al treilea oraş ca mărime din Austria Superioară şi al doisprezecelea din Austria. Este recunoscut, în trecut, pentru producţia de tractoare şi de automobile Steyr. Oraşul a marcat cea de-a 1000-a aniversare în 1980, când a fost supus unui amplu proces de restaurare. Steyr este renumit pentru centrul său istoric, construit în jurul Stadtplatz (Piaţa Centrală). Aici merită vizitate Bummerlhaus – unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică din Europa Centrală şi Biserica St. Michael. Urcatul în turnul bisericii reprezintă o adevărată aventură, dar priveliştea de sus merită tot efortul.

Steyr

Prin mijlocul oraşului trec râurile Steyr şi Enns, care îi conferă un aspect pitoresc. Printre personalităţile care au trecut prin Steyr se numără compozitorul Franz Schubert, care a compus aici „Cvintetul Păstrăvului”, sau organistul Anton Bruckner. De asemenea, Adolf Hitler a mers, în 1904, la liceul Steyr (fostul lider nazist, austriac de origine, fiind născut în Austria Superioară).

Steyr este o destinaţie perfectă pentru perioada de Crăciun, mai ales pentru cupluri, datorită romantismului său, dar şi pentru familiile cu copii. Aici, tradiţionalul Moş Crăciun nu este bătrânul cu barbă albă, ci… Chriskindl, şi este reprezentat de o frumoasă femeie blondă, cu părul lung, îmbrăcată într-o fustă lungă, sacou şi coroană de un verde foarte închis. Fireşte, Chriskindl poate fi închiriat la evenimentele de Crăciun, pentru a bucura copiii şi nu numai.

Alături de Chriskindl, în Steyr

Orice vizitator al orăşelului Steyr nu trebuie să omită faimosul Muzeu al Crăciunului (care cuprinde mii de exponate legate de această sărbătoare), Biserica de Crăciun şi piaţa de Crăciun, deschisă în luna decembrie a fiecărui an. Steyr poate reprezenta o alternativă mai puţin costisitoare şi mai… romantică la vestita Laponie, în timpul Crăciunului. Doar că, repet, aici veţi înâlni o frumoasă blondă, nu un bătrânel simpatic.

Text & foto de Traian Bădulescu, 2012

Deplasare efectuată cu sprijinul Oficiului Naţional de Turism al Austriei

 

 

 

Galerie Foto

Ghizii noştri din Steyr, în turnul catedralei
În faţă la Muzeul Crăciunului din Steyr
Muzeul Crăciunului din Steyr
Muzeul Crăciunului din Steyr
Steyr
Vedere din turnul Catedralei din Steyr
Catedrala din Linz

 

Gmunden
Preparând ciocolată în Gmunden
Primăria din Gmunden
Linz
Linz
Dunărea în Linz
Linz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *