Zile de vis în Barcelona – 4

Plaza Catalunya, Tibidabo

Ca de obicei, soare afară, briza mării adie uşor, o zi splendidă pentru vizitarea obiectivelor turistice ale celui mai frumos oraş din Europa. Am început să mă obişnuiesc şi cu fusul orar şi cu viaţa de zi cu zi în Barcelona. Ştiu foarte clar că între orele 8 -13 şi 17 – 22 este aglomerat peste tot, aşa că, îmi organizez timpul de aşa natură încât să ajung la obiectivele propuse în orele mai puţin aglomerate pentru a putea fotografia liniştit.

Având în vedere că drumul spre Tibidabo trece, invariabil prin Plaza Catalunya, am decis să fac o scurtă oprire aici pentru a admira arhitectura clădirilor lui Gaudi şi imensitatea spaţiului deschis unde porumbeii îţi mănâncă din palmă. Aşa cum m-am obişnuit deja, frumuseţea peisajului urban este completată de fântâni arteziene, parcuri cu palmieri şi o sumedenie de terase şi baruri pentru toate gusturile. Din Plaza Catalunya începe bine cunoscuta “Las Ramblas” şi tentaţia a fost mare de a mă duce să vizitez, dar am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi ca Rambla să o parcurg într-o altă seară, când voi merge în Port Vell şi la o plimbare cu vaporul pe Mediterana, subiect al altui episod din cadrul aceleiaşi serii.

Pierdut în vacarmul urban şi în peisajul oferit de Plaza Catalunya, rămân fascinat de miile de porumbei care circulă şi zboară fără nici un stres printre oameni. În fâlfâitul aripilor şi agitaţia de fiecare zi, viaţa catalanilor se desfăşoară nestingherită urmând acelaşi drum nescris, într-un ritm cât se poate de organizat.

Mă desprind cu greu din Plaza Catalunya şi merg către autobuzul care mă duce sus la Tibidabo. De reţinut este faptul că autobuz direct este doar până în luna septembrie, începând din octombrie se poate ajunge foarte lejer luând Ferrocarril-ul (un fel de metrou) din Plaza Catalunya până la Av. De Tibidabo (Avinguda de Tibidabo). De aici, există un autobuz (numărul 196) care merge până la funicularul care duce la biserica de pe Mount Tibidabo (funicularul este 7,5 EUR/pers. dus-întors). Funicularul de la Tibidabo a fost construit în 1901 şi este primul funicular construit din Spania.

Ajuns la funicular, mă urc în el şi am ocazia să admir Barcelona din diverse puncte de belvedere de pe traseu. Sus la biserică se poate ajunge şi rutier, cu maşina personală, urcând câteva serpentine.

Tibidabo este un munte de unde se poate vedea Barcelona în toată splendoarea ei. Cu o înălţime de 512 m, constituie cel mai înalt punct de belvedere din Serra de Collserola, de unde putem admira în linişte, atât oraşul, cât şi imprejurimile şi coasta Mediteranei. Pe vârful acestui munte se află cel mai vechi parc de distracţii din Barcelona care păstrează şi în ziua de azi majoritatea construcţiilor, un turn de telecomunicaţii (Torre de Collserola) şi, atracţia oraşului şi unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice, biserica catolică de la Tibidabo (Temple de Sagrat Cor). Construcţia bisericii a fost începută în anul 1902 de arhitectul catalan Enric Sagnier şi a fost terminată în anul 1961 de fiul acestuia, Josep Maria Sagnier i Vidal.

Temple de Sagrat Cor este afiliată Bisericii Romano Catolice şi este construită după stilul arhitectural neo-gotic.

Interiorul bisericii este împărţit în trei nave cu abside semicirculare şi vitralii rotunde pe fiecare faţadă. În altarul principal există crucifixul mare, opera lui Joan Puigdollers. Ferestrele presbiteriului sunt dedicate lui Pius al X-lea, Ioan, Marguerite Marie Alacoque, Pavel si lui John Bosco. Altarul din stânga are cinci vitralii dedicate devoţiunilor Mariane, în funcţie de ţară: Filipine, Argentina, Mexic, Cuba şi Adormirea Maicii Domnului. Altarul din dreapta are ca piesă principala Învierea lui Iisus, opera lui Joan de Puigdollers, iar vittraliile sunt dedicate devoţiunii Mariane spaniole: Fecioara din Almudena(Madrid), Fecioara din Nuria(Catalunya), Fecioara Maria, Protectoarea celor fără speranţă (Valencia) şi Doamna de Begona (Ţara Bascilor). Ferestrele din cele patru turnuri conţin expresia “Tibi dabo”, ca şi denumirea muntelui, expresie ce se poate traduce ca “îţi voi da”.

„…et dixit illi haec tibi omnia dabo si cadens adoraveris me” — „… şi i-a spui Lui, tot ceea ce îţi voi da dacă vei coborî şi mi te vei supune” (Evanghelia după Matei,  4:9) – au fost cuvintele diavolului către Iisus. De unde şi denumirea muntelui Tibidabo, fiind cel mai înalt vârf din zona Serra de Collserola.

Ferestrele celor patru faţade sunt dedicate lui Francis de Sales, Pius XI, Ignat din Loyola, Francisco Javier, Pius IX, Pius XII, Leo XIII şi Rose din Lima. Cele opt vitralii din cupolă ilustrează scene din viaţa lui Iisus.

Odată intrat în atmosfera monahală, mi-am promis ca ziua imediat următoare să continui prin vizitarea mănăstirii benedictine de la Montserrat.

 

 

Text & foto

WHITE WOLF, 2012

http://somewhitewolf.wordpress.com/

Paralela 45 vă propune un Revelion în Barcelona, cu plecare din 29 decembrie, pentru o perioadă de 4 nopţi, la un hotel de 4 stele, cu mic dejun. Transportul este asigurat cu compania TAROM, iar pachetul costă, per persoană, 499 euro, la care se mai adaugă taxa de aeroport de 120 de euro. Cina de Revelion este opţională şi costă între 120 şi 160 de euro de persoană. În cadrul pachetului turistic este inclus şi un tur de jumătate de zi cu autocar şi ghid. Căci este păcat să ajungeţi în Barcelona şi să nu vizitaţi oraşul în mod… profesionist.

Pentru alte amănunte accesaţi: http://paralela45.ro/circuit/revelion-2013-in-barcelona

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *