Ziua 2 – Viladecans, Casteldefels
După prima noapte petrecută în Spania mă trezesc destul de devreme, undeva în jur de ora 6, asta ţinând cont şi de faptul că fusul orar este decalat cu o oră în urmă. Oricum, prea puţin contează.
Precum spuneam, am hotărât ca azi sa vizitez Casteldefels. Nu m-am putut abţine să nu mănânc la masa de dimineaţă un bocadillo autentic. Un fel de sandwich foarte interesant, ulterior a devenit un leitmotiv al preferinţelor culinare, dovadă a faptului că şi atunci când am ajuns înapoi în ţară tot asta am mancat si continui să o fac şi acum.
Pentru doritori, bocadillo este un sandwich făcut din una barra de pan (baghetă), ulei de măsline, roşie şi jamon (jambon afumat de preferinţă sau carne afumată). Se taie bagheta pe lung, se unge cu puţin ulei de măsline, se freacă bine cu o roşie tăiată in două şi apoi se pune carnea afumată. Se consumă rece sau încălzit în cuptorul cu microunde. Are un gust delicios.
Sătul şi cu cafeaua pe masă am început să-mi fac planurile pentru ziua de azi. Având în vedere că în Casteldefels merg doar să vizitez plaja şi să mă bucur de aerul sărat al Mediteranei în răcoarea serii, am zis că ar fi bine ca azi să vizitez şi localitatea în care voi sta timp de 14 zile.
Am coborât treptele imobilului şi am intrat în tumultul primei mele zile pline petrecute în Catalunya. Este bine de ştiut că fiecare localitate are o stradă ce poarta numele de “La Rambla”. Rambla este o stradă doar cu trafic pietonal unde este plin de magazine, baruri şi terase unde tot catalanul care se respectă iese seara la o cerveza (bere) sau la o cafea. Dacă vreţi, este un loc de promenadă destinat relaxării. Avantajul faptului ca dimineaţă majoritatea erau la lucru, a fost că am reuşit să fac fotografii nestingherit de aglomeraţia serii.
Viladecans, în catalana veche se poate traduce în română ca oraşul câinilor. Probabil ca în vechime, aici erau foarte mulţi câini, dar pe parcursul celor 14 zile nu am observat nici unul. Evident, mă refer la câinii vagabonzi. Ce câini am reuşit sa văd au fost cei legaţi în lesă care se plimbau nestingheriţi împreună cu proprietarii lor.
Oraş destul de mare, cu titulatură de sat pentru catalani, dispune de 14 şcoli si aproximativ 20 de săli de sport. Un parc imens în partea de sus a oraşului ce poate rivaliza uşor cu orice parc de dimensiuni medii din Bucureşti (Parcul Icoanei). Case specific mediteraneene, joase si bine îngrijite, străzile mărginite de palmieri, leandri şi trandafiri japonezi. O splendoare exotică de nedescris. Fotografiile vorbesc de la sine. Oamenii foarte calmi şi liniştiţi, binevoitori şi dornici să te ajute în cazul în care le pui întrebări. Foarte multe baruri, terase şi fast-food-uri cu specific pakistanez sau marocan. În fast-food-urile cu specific pakistanez se poate mânca aşa zisul plato, un platou imens ce cuprinde carne de pui sau de vită, varză, castraveţi, roşii, măsline şi ceapă. O combinaţie destul de explozivă pentru un stomac mai sensibil, dar cu un gust desăvârşit.
După o plimbare de bun augur am zis în sinea mea ca puţină odihnă nu strică aşa că, agale am pornit către casă urmând ca, pe seara, să merg în Casteldefels.
Casteldefels este un oraş situat la aproximativ 25 de km de Barcelona şi 7 km de Viladecans. Renumit pentru vilele construite aici de majoritatea fotbaliştilor de la Barca, se încadrează perfect în peisajul mediteraneean. Plaja lungă de aproximativ 5 km face ca acest oraş să fie preferat de cei din Barcelona pentru zilele toride de vară. Curat şi îngrijit, străzile mărginite de palmieri şi foarte curate dau un aspect de oraş de provincie în care timpul parcă stă pe loc şi meditează în apusul soarelui.
Am admirat din autobuz casele construite pe munţii de lângă mare ca apoi sa mă delectez în răcoarea brizei cu un peisaj specific mediteraneean la apusul soarelui. Ca şi în Viladecans, în Casteldefels sunt prezente terasele, barurile şi fast-food-urile. Plaja largă şi foarte curata chiar şi în extrasezon constituie un foarte bun loc de promenadă pentru turiştii întârziaţi sau pentru localnici.
Am petrecut soarele peste Mediterană şi, încântat de primea mea zi plină petrecută în Catalunya, am luat-o agale către staţia de autobuz pentru a ma îndrepta către locul de reşedinţă cu gândul de a vizita Barcelona mâine dimineaţă.
Text & foto
WHITE WOLF, 2012
http://somewhitewolf.wordpress.com/
Paralela 45 vă propune un Revelion în Barcelona, cu plecare din 29 decembrie, pentru o perioadă de 4 nopţi, la un hotel de 4 stele, cu mic dejun. Transportul este asigurat cu compania TAROM, iar pachetul costă, per persoană, 499 euro, la care se mai adaugă taxa de aeroport de 120 de euro. Cina de Revelion este opţională şi costă înrte 120 şi 160 de euro de persoană. În cadrul pachetului turistic este inclus şi un tur de jumătate de zi cu autocar şi ghid. Căci este păcat să ajungeţi în Barcelona şi să nu vizitaţi oraşul în mod… profesionist.
Pentru alte amănunte accesaţi: http://paralela45.ro/circuit/revelion-2013-in-barcelona
Legătură permanentă
Un oras super pentru un sejur de vis!