„Succesul nu are reţete universal valabile. Dar toţi oamenii de succes au atitudine!”
Succesul nu reprezintă o destinaţie. Ci o călătorie… Unii oameni visează la succes, în timp ce alţii muncesc din greu pentru a-l dobândi. Booker T. Washington spunea că succesul se măsoară nu atât prin poziţia pe care cineva a câştigat-o în viaţă, cât prin obstacolele pe care el le-a depăşit încercând să învingă.
Cel mai mare secret al succesului este următorul: nu există nici un secret, spunea J.W. Clement Stone, în introducerea cărţii „Succesul şi atitudinea”, scrisă de acesta împreună cu Napoleon Hill. Tot acesta spunea că „singura limită a succesului dumneavoastră este cea pe care v-o impuneţi singuri”.
Cheia succesului – spun majoritatea oamenilor de succes – este atitudinea. Până la urmă, atitudinea te face să obţii cam tot ce vrei, dacă este una pozitivă, canalizată către scopuri benefice.
Ce spune DEX-ul despre succes? “Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă”. Sau “Primire bună, favorabilă, cu răsunet, pe care o face publicul unei opere literare, unui spectacol etc. – Din fr. succès, lat. successus.” Dar despre atitudine? “1. Ținută sau poziție a corpului. 2. Fel de a fi sau de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție); comportare. Expr. A lua atitudine = a-și manifesta poziția, a-și afirma (cu hotărâre) punctul de vedere. – Din it.attitudine, fr. attitude.” Definiţiile sunt simple dar corecte. Succesul este, şi potrivit DEX-ului, reuşita, izbânda, deci rezultatul. Iar la success ajungi prin felul de a fi şi prin hotărâre.
Se spune că pentru a-ţi atinge un scop trebuie să ţi-l doreşti din toată inima. Să ai un vis puternic. Şi, bineînteles, să urmezi anumiţi paşi pentru a ajunge la el. Anumiţi paşi care să fie încadraţi în timp. Să aibă dată. Vrei chiar şi luna de pe cer? O poţi obţine… Astronautul american Neil Armstrong şi alţi câţiva zeci de astronauţi au reuşit chiar şi acest lucru…
Cu mai mult timp în urmă, stăteam de vorbă cu un editor român de literatură motivaţională şi de dezvoltare personală. L-am întrebat de ce nu publică şi autori români. Ne-a răspuns simplu: la noi nu prinde aşa ceva. Invidia e mare. Românii aproape că urăsc ideea de a li se oferi exemple, modele, în special din partea conaţionalilor…
Deşi nu ar trebui să fugim niciodată, dimpotrivă, de exemple şi modele de oameni care au reuşit. Nu doar din domeniul afacerilor. Ci şi al culturii, artei, ştiinţei, sportului…. Oameni care au muncit pentru a ajunge undeva. Oameni care au influenţat alţi oameni în sensul bun şi i-au ajutat, la rândul lor, să-şi atingă visele… Idealurile… Branduri personale.
Foarte mulţi oameni nu cred în puterea creierului lor de a determina anumite evenimente sau, altfel spus, în capacitatea unei atitudini de a modifica anumite circumstanţe. Ei bine, nici eu! Nu cred că totul poate fi schimbat. Şi noi, ca şi mulţi alţii, ne înspăimântăm de faptul că nu putem opri anumite lucruri, că nu putem spune: gata, până aici! şi din momentul acela totul să fie altfel. Şi nimeni nu a spus că voi o veţi putea face… Până la urmă trebuie să-ţi schimbi şi năravul o dată cu blana… De aceea nimeni nu încearcă să vândă reţete şi nici licori fermecate. Totul se bazează pe exemple pe care le puteţi accepta sau nu. Pentru ca un ceva mic să fie sau să nu fie, acţionează mult mai multe lucruri dintre care multe inconştiente. Propunem totuşi să încercăm să schimbăm măcar o parte din ele, să încercăm să ne dăm seama şi care sunt cauzele – acolo unde putem să le aflăm – dar mai întâi de toate să lucrăm la ceea ce se numeşte atitudine. O să vă oferim mai întâi un exemplu facil. Rujul care face o femeie să se simtă mai bine, să se vadă altfel în oglindă iar beneficiar lui să aibă o părere mai bună despre ea. Putem continua cu mici fapte mărunte: cineva care v-a mulţumit pentru că l-aţi ajutat să coboare din autobuz, un ,,Bravo!” dezinteresat… Atitudinea este un lucru mic, nu unul mare… Dar poate crea lucruri mari… Nu i-aş sugera nimănui să se trezească după o noapte groaznică şi să spună că va fi o zi minunată pentru că nici eu nu aş putea să o fac. Dar aş putea să vă propun să vă daţi voie să fiţi mai mult decât vă dau voie alţii, să fiţi mai puţin influenţaţi de răutăţile gratuite sau de mizeriile celorlalţi. Vă propun să privim împreună ce atitudine au cei care reuşesc şi să vedem ce lucruri ni se potrivesc..
Nimic nu se naşte fără un sacrificiu. Poţi accepta asta? Poţi accepta că trebuie să faci alegeri? Ştii că toată viaţa ai ceva de învăţat, că modul în care vor evolua lucrurile depinde şi de tine? Destul de mult de tine? Eşti mai puternic decât ceilalţi factori sau măcar atât cât ei? Vreau să conştientizez şi mai bine decât atât toate lucrurile acestea pentru că nu există eşec mai mare decât să nu înveţi nimic din viaţă şi să nu te schimbi deloc.
Succesul nu are reţete universal valabile. Dar toţi oamenii de succes au atitudine!
Traian BĂDULESCU, 2012