Secretele lui Steve Jobs

Fascinantul Steve Jobs a dispărut fizic dintre noi împăcat cu sine. Deoarece a obţinut de la viaţă ce a dorit. Da, a murit mai repede decât trebuia, chinuit de o boală de care ne este frică tuturor. Dar nu a trăit degeaba. Şi, în plus, a avut o voinţă de fier şi gândire pozitivă, reuşind să supravieţuiască 8 ani după aflarea diagnosticului. Nu s-a lăsat doborât de boală, pentru că mai avea multe de oferit lumii.
S-a scris mult despre principiile lui Steve, despre secretele aflate în spatele succesului şi creativităţii sale. Este un om pe care, personal, îl admir de ani de zile. Aşa cum Bill Gates a cucerit lumea prin puterea marketingului şi a unui program accesibil maselor, aşa cum Donald Trump s-a impus prin atitudine, putere, voinţă şi agresivitate, Steve Jobs a dat dovadă de viziune, răbdare, creativitate şi o putere infinită de comunicare.
Iată care ar fi „secretele” lui Steve Jobs, pe care le consider definitorii pentru cariera sa:

1. Fă doar ceea ce îţi place în viaţă, orice ar s-ar întâmpla. Acest dicton îi aparţine lui Steve Jobs. Dacă nu faci ceea ce-ţi place nu vei fi creativ şi nu se vor vedea rezultatele. Şi nici banii, de cele mai multe ori.
2. Fii creativ mereu. Încearcă să inovezi, în orice domeniu ai activa.
3. Fii comunicativ! Să zicem că avem doi oameni de ştiinţă, ambii de excepţie. Unul dintre ei este mai valoros dar este taciturn, închis în el şi are mania persecuţiei: se consideră mereu nedreptăţit. Celălalt este comunicativ, vesel, ştie să îşi exprime şi valorifice ideile. Ambii fac aceeaşi descoperire. Ei bine, cine va reuşi să devină mai cunoscut şi să se bucure de succes? Întrebarea este deja retorică…
4. Trăieşte-ţi fiecare zi ca şi cum ar fi ultima. Asta a făcut-o şi Steve Jobs, care, atât după aflarea diagonsticului, dar şi înainte, a fost permanent o „explozie” de creativitate şi idei. Dacă veţi afla – Doamne fereşte – că veţi muri curând ce veţi face? Vă veţi închide în casă, blazaţi, sau veţi avea curajul de a cere de la viaţă ceea ce nu aţi îndrăznit niciodată, deşi poate că era posibil? În viaţă merită măcar să încerci. Mai ales că viaţa este scurtă iar timpul curge din ce în ce mai repede. Fireşte, trăiţi-vă viaţa ca şi cum ar fi ultima zi în sens pozitiv, nu prin excese, răzbunări etc.
5. Puterea de-a o lua mereu de la capăt! Steve Jobs – fondatorul şi vizionarul Apple – a fost demis din funcţia de preşedinte al Apple de consiliul de administraţie în 1985, din cauză că avea viziuni total diferite. Jobs a înfiinţat atunci propria companie – NeXT – cu care s-a bucurat de succes. În 1986, a cumpărat divizia de grafică computerizată a Lucasfilm Ptd, denumită Pixar Animation Studios. Această companie a fost, la rândul ei, cumpărată de The Walt Disney Company în 2006, tranzacţie care l-a propulsat pe Jobs în poziţia de cel mai important acţionar individual la Disney. Mai mult, revenind în trecut, în 1997 Apple îi cumpără firma NeXT, iar Steve Jobs redevine, un an mai târziu, CEO al companiei pe care o fondase. Apple avea din nou nevoie de viziunea sa. Dacă s-ar fi blazat când a fost eliminat de board-ul Apple din funcţia numărul 1, şi-ar fi încheiat cariera. Dar iată că a revenit şi mai în forţă, după… 12 ani! Dacă primul său proiect revoluţionar a fost MacIntosh, în 1984, după revenirea sa la cârma Apple, au urmat iMac, iPod, iPhone, iPad, ITunes… Deci, o adevărată explozie a creativităţii. Atenţie – ultimii 8 ani de viaţă, Jobs fiind apăsat de nemiloasa boală care într-un final l-a învins. Dar l-a învins după ce Steve a spus ce avea de spus.
6. Visează! Visează! Visează! Şi universul este al tău. Nu contează că trăieşti în SUA, România sau… India. Cine are vise puternice şi acţionează cu perseverenţă pentru îndeplinirea lor, va reuşi. Fireşte, visele nu se împlinesc dacă doar stai şi aştepţi. Ca să pice para, mai şi zgudui un pic copacul.
7. Vinde! Şi vinde vise, nu produse! Cum? Să vââând? Dar mi-e ruşine, nu-s vânzător. Da, asta este prima dilemă prin care trecem majoritatea. Ei bine, oamenii de succes, oamenii cu bani, vând ceva permanent. Şi nu le e ruşine. Cu scuzele de rigoare, vă voi aminti un lucru: cu toţii VINDEM. Doar că atunci când suntem angajaţi, ne vindem pe NOI şi TIMPUL NOSTRU, 8 ore pe zi. Dar tot vindem. Ce e mai bine, să te vinzi pe tine cu totul, sau un produs creat şi promovat de tine? Pe de altă parte, atunci când vinzi, vinde vise, nu produse. Vinde nevoi! Dacă vinzi un iPhone, nu vei oferi cumpărătorului un simplu obiect, ci puterea de a comunica, puterea de a se simţi că face parte dintr-o categorie de elită etc.
8. Fii elitist! Ştiu, poate că nu sună bine dar… încearcă să te adresezi unui public ţintă şi nu te vinde ieftin! Aşa cum a făcut compania Apple.
9. Fii perseverent! Nu renunţa după una sau mai multe înfrângeri, dacă într-adevăr crezi în ceea ce ai de oferit. Lumea este subiectivă, este dominată de spiritul concurenţei. Trăim într-o „junglă planetară”, unde va învinge cel care deţine informaţia şi cel care are credinţă în ceea ce face.
10. Ai puterea de a spune NU! Eşti înconjurat de mii de oportunităţi, propuneri, produse etc. Fii selectiv. Spune cu curaj nu la ceea ce nu doreşti să faci sau să cumperi. Nu promova un produs dacă nu crezi în el şi nu eşti convins de el. Atenţie – acel produs poţi fi chiar tu!
11. Crează-ţi un brand personal. Cu toţii vindem ceva, inclusiv pe noi, aşa cum spuneam mai devreme. Prima impresie contează foarte mult. Încearcă să fii elegant, cool, să ai charismă. Contează mult. Pe de altă parte, încearcă să ai o imagine stabilă, care să te diferenţieze în sensul bun de ceilalţi. Iarăşi, contează mult. Am amici care spun: „nu mă interesează cum mă îmbrac, cum arăt, cum vorbesc, ăsta sunt eu şi lumea care mă acceptă, mă acceptă aşa”. Ei bine… În viaţă, în afaceri, nu este chiar aşa. Poţi risca să pierzi un contract, să pierzi bani ori o recunoaştere din cauza aspectului sau a atitudinii. Cu toţii ne credem tari, dar e bine să mai ţinem cont şi de experţii din jur, de anumite sfaturi… Nimeni nu este imbatabil. Nici Napoleon, Hitler, Ceauşescu, Sadam Hussein sau Gaddafi nu au fost. Dacă ar fi încercat să aplice ceva schimbări asupra proprieri personalităţi, poate că ar fi sfârşit altfel…
12. Treci la acţiune! După ce gândeşti suficient de mult un plan, e bine să şi treci la treabă. Cu curaj. Acum! Dacă ai de dat un telefon dificil sau să ceri ceva, fă-o acum! Nu poţi primi decât două variante de răspuns: da sau nu. Oricum, primeşti o certitudine. Şi aşa se împlinesc visele.

Iată ce a anunţat compania Apple la moartea lui Steve: “Apple a pierdut un vizionar, un geniu, iar planeta a pierdut un om impresionant. Cei care am avut norocul să lucrăm cu Jobs am pierdut un prieten drag şi un mentor. Steve Jobs lasă în urmă o companie pe care doar el o putea crea şi spiritul lui va rămâne pentru totdeauna creatorul ei.”

În final, iată câteva citate memorabile ale marelui Steve Jobs:

1. “Nu există niciun motiv pentru care sa nu-ţi urmezi inima. Timpul tău este limitat, asa că nu îl pierde trăind viaţa altcuiva. Nu lăsa zgomotul opiniilor altora să îţi înăbuşe vocea interioară.”

2. “Gândul că voi muri în curând este cel mai important instrument care mă ajută să iau marile decizii în viaţă. Pentru că aproape totul – toate aşteptările din afară, toată mândria, toată frica de a te face de ruşine sau teama de eşec – toate acestea pălesc în faţa morţii, făcând loc doar lucrurilor cu adevarăt importante. Gândul că vei muri este cel mai bun mod de a evita capcana de a crede că ai ceva de pierdut. Deja eşti gol. Nu există niciun motiv pentru a nu îţi urma inima.”

3.  “Nu mă interesează să fiu cel mai bogat om din cimitir. Pentru mine contează mai mult să mă duc la culcare seara şi să pot spune că am făcut ceva minunat.”

4.  “În cinstea nebunilor, rebelilor, scandalagiilor…în cinstea celor care văd lucrurile diferit, care nu sunt legaţi de reguli. Îi puteţi cita, nu puteţi fi de acord cu ei, îi puteţi glorifica sau defăima, dar singurul lucru pe care nu îl puteţi ignora este faptul că ei sunt cei care schimbă lucrurile… Ei împing rasa umană la evoluţie şi, în timp ce unii îi consideră nebuni, noi îi vedem ca adevărate genii, pentru că aceştia care sunt suficient de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o schimbă cu adevărat.”

5.“Timpul tău este limitat, aşa că nu îl irosi trăind viaţa unei alte persoane. Nu fi prins în dogmă – care trăieşte cu rezultatele gândirii altor oameni. Nu lăsa zgomotul altor opinii să îţi înece propria voce interioară. Şi, cel mai important, învaţă să ai curajul să îţi asculţi inima şi să îţi urmezi intuiţia. Într-un fel ei deja ştiu ceea ce vrei cu adevărat să devii. Orice altceva este secundar.”

6. “Sunt la fel de mândru de ceea ce nu facem aşa cum sunt de ceea ce facem.”

7. “Valoram un milion de dolari când aveam 23 de ani, peste 10 milioane când aveam 24 şi peste 100 de milioane la 25 de ani, dar nu e deloc important pentru că niciodată nu am făcut-o pentru bani.”

8. “Nu poţi uni punctele uitându-te înainte, le poţi conecta doar dacă te uiţi înapoi. Aşadar, trebuie să ai încredere că toate punctele se vor conecta într-un final în viitor. Trebuie să crezi în ceva: destin, viaţă, karmă, orice. Pentru că această încredere pe care o ai în faptul că punctele se vor conecta undeva la mijlocul drumului îţi va da încrederea să îţi urmezi inima, chiar şi atunci când vei fi scos de pe calea sigură de urmat.”

9. “Vei ajunge să găseşti ceea ce iubeşti şi acest lucru este valabil nu doar în privinţa slujbei, ci şi în privinţa sufletului pereche. Munca va umple o mare parte din viaţa ta şi singura modalitate de a fi cu adevărat mulţumit este să faci ceea ce vrei şi ceea ce crezi că este muncă frumoasă. Şi singurul mod de a face asta este să iubeşti ceea ce faci. Dacă încă nu ai găsit-o, caută în continuare şi nu te resemna. Inima te va atenţiona când o vei găsi.”

10. “Acestea sunt motto-urile mele – concentrare şi simplitate. Ceva simplu poate fi mai greu decât ceva complet. Trebuie să munceşti mult ca să îţi limpezeşti gândurile pentru a face ceva simplu. Dar, într-un final, merită pentru că dupa ce ajungi acolo poţi face orice, chiar şi să muţi munţii din loc.”

http://youtu.be/G0FtgZNOD44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *