Începând cu 28 septembrie, automobiliştii care transportă copii sunt obligaţi să aibă scaune speciale pentru aceştia

scaun-auto-chicco-oasys-grupa-23-15-36kg-midnight_3822_6_002Viaţa oricărui om este preţioasă, iar automobiliştii care transportă pasageri trebuie să ştie acest aspect. Însă mai ales vieţile copiilor trebuie protejate cel mai mult. Dacă nu aveţi scaun special pentru copil în maşină, riscaţi acum să plătiţi o amendă de 1200 de lei. Oricum, lăsând la o parte amenda, riscaţi în primul rând viaţa copilului.
Vă recomandăm să vă achiziţionaţi urgent scaun special pentru copil. Poliţiştii atrag atenţia că centura de siguranţă nu salvează vieţile copiilor. Cei mici nu trebuie să stea niciodată lângă şofer, ci numai în spate, într-un scaun special. Copilul nu trebuie să stea singur pe bancheta din faţă. Este un lucru interzis de legislaţia rutieră.

Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi completată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august. Una dintre completările aduse legislaţiei rutiere aduce sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă.
Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”.
„La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Practic, noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum – scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a precizat şeful Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, comisarul şef Florin Brăcea.

Scaun auto

Reglementarea este binevenită. Subliniez că majoritatea familiilor cu copii care merg ca turişti în ţările învecinate folosesc automobilul propriu ca mijloc de transport, şi aici ne referim la ţări precum Bulgaria, nordul Greciei, nord vestul Turciei, Croaţia, Muntenegru, Ungaria. De asemenea, majoritatea turiştilor care aleg să rămână în ţara folosesc automobilul. Aici putem vorbi de milioane de familii cu copii.

Specialiştii susţin că nici fixarea unui copil pe banchetă cu o centură obişnuită pentru adult nu este indicată. Dimpotrivă, în cazul unui accident, este ameninţată chiar viaţa micului pacient. Cea mai sigură soluţie rămâne scaunul special pentru copii, cu centuri speciale tip aviator, însă este foarte important ca acesta să fie bine fixat.

Repet, legea spune că toţi cei aflaţi în vehicul trebuie să poarte centura de siguranţă, iar copiii sub 12 ani sau mai mici de un metru şi jumătate trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate dimensiunilor. Cei sub trei ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.

Anul acesta, în România şi-au pierdut viaţa 84 de copii în accidente rutiere şi peste 600 au fost grav răniţi. Trist… Haideţi să prevenim!

Aici puteţi găsi 10 sfaturi utile pentru siguranţa copilului vostru în automobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *