Depeche Mode, Bucureşti, National Arena – Un concert extraordinar

Tocmai ce am revenit de la mult aşteptatul concert Depeche Mode, susţinut pe National Arena, in seara zilei de 15 mai. Aştept evenimentul de 7 ani, pentru că primul şi precedentul concert din România al formaţiei britanice a avut loc în iunie 2006, tot în acelaşi loc, dar cu mari diferenţe.

Deşi cei trei membri ai formaţiei Depeche Mode erau, fireşte, mai tineri cu 7 ani, actualul concert mi s-a părut mai bun decât cel din cadrul turneului „Touring the Angel”. Depeche Mode este o formaţie care, pe măsură ce trece timpul, se maturizează şi devine din ce în ce mai bună… interpretând, parcă, mai bine, până şi vechile hituri. Vocea lui Dave Gahan mi s-a părut mai bună ca oricând, iar solistul vocal, mult mai în formă decât la turneul precedent, deşi are 51 de ani.

Pe de altă parte, după cum spuneam, deşi locaţia este aceeaşi, National Arena este chiar o operă de artă. Te simţi ca în Occident şi cred că şi cei de la Depeche Mode au fost încântaţi de locaţie. Nu mai seamănă deloc cu ceea ce era Stadionul Naţional în 2006.

Am avut parte şi de o vreme foarte bună – nici foarte cald, nici frig ori ploaie. Exact cum trebuia pentru un mult aşteptat concert Depeche Mode.

Melodia de deschidere (cu care se deschide şi albumul „Delta Machine”), Welcome to My World, electro şi ambientală, a încins atmosfera. A urmat Angel, prima melodie de pe noul album, cu care Depeche Mode ne-a familiarizat încă de la conferinţa de presă de anunţare a albumului şi turneului 2013, organizată în octombrie anul trecut. Cred că va fi un viitor single.

Depeche Mode au interpretat 7 melodii de pe noul album, mai multe decât o fac de obicei când promovează ultimul lor produs muzical. Mai sunt de amintit Heaven şi Soothe My Soul (un fel de nou Personal Jesus), primele single-uri de pe Delta Machine, plus Should Be Higher (care merită să fie un următor single), Secret to the End (o melodie dramatică, în vechiul stil Depeche Mode) şi Goodbye.

O mare surpriză a fost reintroducerea în playlist a clasicei Black Celebration, exact în varianta originală, după o pauză de mulţi ani. Pe de altă parte, pentru prima dată după 23 de ani, a lipsit World in My Eyes. Dar asta e, nu le putem avea pe toate.

Hiturile clasice de pe Violator şi Songs of Faith and Devotion au încălzit şi mai mult atmosfera, şi amintesc de Walking in My Shoes, Personal Jesus, I Feel You şi fireşte, imnul Depeche Mode, Enjoy the Silence.

Mi s-au părut interesante reinterpretările unor melodii precum Higher Love (de data asta, vocal Martin Gore) şi Halo (interpretată tot de Dave Gahan, dar în varianta unui remix mai lent). Concertul s-a încheiat, ca de obicei la ultimele turnee, cu Never Let Me Down Again şi cu vestitele mişcări din mâini ale fanilor.

Coregrafia spectacolului a fost deosebită, fiind aranjată de vechiul colaborator al formaţiei, care le-a regizat şi multe videoclipuri: Anton Corbijn.

În concluzie, a fost un concert impecabil, cu cel mai în formă Dave Gahan din ultimii 20 de ani, cu un Martin Gore energic şi cu un Andy Fletcher… acelaşi bun manager al trupei. Sunetul a fost excelent şi pot spune că National Arena are o acustică bună. Depeche Mode pare şi este o formaţie mai la modă ca oricând, deşi cu toţii au depăşit vârsta de 50 de ani. Şi au dovedit că nu duc lipsă de energie. Atenţie! Actualul turneu este cel mai lung după obositorul turneu „Devotional Tour – Exotic Tour” din 1993 – 1994, care a creat probleme trupei, până aproape de desfiinţare. Ultimele concerte anuntate pentru „Delta Machine Tour” vor fi în februarie 2014, în Dresda (Germania), Viena (Austria) şi Lodz (Polonia). Încă o şansă de a-i vedea pentru fanii români.

Iată care a fost setlist-ul concertului Depeche Mode din Bucureşti:

1. Welcome to My World

2. Angel

3. Walking in My Shoes

4. Precious

5. Black Celebration

6. Policy of Truth

7. Should Be Higher

8. Barrel of a Gun

9. Higher Love (Martin Gore)

10. When the Body Speaks (Martin Gore)

11. Heaven

12. Soothe My Soul

13. A Pain That I’m Used To (Jacques Lu Cont’s Remix’ version)

14. A Question of Time

15. Secret to the End

16. Enjoy the Silence

17. Personal Jesus

18. Goodbye

Encore

19. Home (Acoustic)

20. Halo (‘Goldfrapp Remix’ version)

21. Just Can’t Get Enough

22. I Feel You

23. Never Let Me Down Again

Un comentariu


  1. Un concert foarte bun cu un public senzational,am stat la cateva randuri apropiere de scena si a fost ceva unic,mai ales ca fanii romani au fost dementiali.Ma bucur ca sunt contemporan cu Depeche Mode care dupa parerea mea este una dintre cele mai bune trupe live din lume cu un frontman Dave Gahan extraordinar

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *