Cum alegem destinaţiile sigure?

InstagramCapture_24fb3885-c909-4cd5-872b-82eb657cc68cDin păcate, în ultimii ani s-au precipitat atentatele teroriste. Scopul teroriştilor este tocmai acela de a insufla frica în oameni şi de a-i determina să nu mai călătorească. Este cert, la ora actuală nu există nicăieri în lume destinaţie sigură 100%. De fapt, niciodată nu a existat aşa ceva. Este o utopie. Pe de altă parte, există destinaţii cu riscuri minime şi destinaţii cu riscuri mai ridicate.

O primă observaţie ar fi aceea că România se detaşează ca o destinaţie sigură şi cu un grad de criminalitate redus. Ca atare, cel puţin acum, în sezonul estival, acest factor a determinat o creştere a numărului de turişti care aleg Litoralul românesc, inclusiv a turiştilor străini. De asemenea, Bucureşti creşte de la an la an ca destinaţie de city break, iar România este din ce în ce mai căutată de către străini (an de an avem creşteri de 10-15%, e drept, din puţin).

Turismul este o industrie sensibilă. O industrie legată mult de percepţiile călătorului asupra unei destinaţii. Dacă de cele mai multe ori, preţurile, confortul ori serviciile oferite dictau asupra turistului român, iată că în prezent şi siguranţa contează din ce în ce mai mult. Lăsând la o parte dezordinea internaţională din ultimii ani, atentatele precum şi cadrul general de siguranţă al anumitor destinaţii au început să-şi spună cuvântul din ce în ce mai mult.

Atenţie, turişti! Puteţi cere banii înapoi doar în caz de forţă majoră declarată!

20160506_195322După cum s-a observat, în multe cazuri, dacă nu este o situaţie generală de haos sau război la nivelul unei ţări, atentatele afectează în general pe termen scurt o destinaţie. Aşa s-a întâmplat cu Paris, care şi-a revenit între timp şi a găzduit Euro 2016 fără niciun incident major. La fel cu Bruxelles. Chiar şi Istanbul îşi revenise, însă, din păcate, ultimul atentat, de pe aeroport, va determina iarăşi, o perioadă, scăderi majore ale traficului turistic.

Despre regiunea Antalya şi Riviera turcească, pot spune că nu au întâmpinat până în prezent probleme majore de securitate. Ca percepţie, clar că toată Turcia este afectată, însă subliniez că Antalya este cu totul altceva decât Istanbul sau Ankara. Turiştii zboară direct către Aeroportul din Antalya şi apoi sunt transferaţi la resorturile din zonă, care sunt păzite şi atent supravegheate. Recenta anunţare a revenirii pieţei ruseşti reprezintă o bilă albă pentru Antalya, în urmă cu două săptămâni aterizând, după o pauză de un an, prima cursă charter dinspre Rusia. Eu unul aş merge şi mâine în Antalya şi cred că această regiune nu va întâmplina probleme de securitate. De altfel, am fost în Antalya la începutul lunii mai, cu un charter la invitaţia Paralela 45 şi nu am avut deloc o percepţie de nesiguranţă ori instabilitate. Erau mulţi turişti din toată Europa, inclusiv în oraşul Antalya.Hotel Afrodita

Menţionez că turiştii pot solicita returnarea banilor doar în caz de forţă majoră, care este declarată de către statul unde apar problemele, în situaţii grave (calamităţi gen cutremure, inundaţii mari, incendii mari, război, revoluţie) sau dacă Ministerul român al Afacerilor Externe lansează o atenţionare extremă, de evitare totală a unei destinaţii şi de repatriere rapidă a turiştilor (aşa cum a făcut în cazul Libiei sau al Siriei). Dacă tot MAE lansează atenţionări medii, privind precauţia turiştilor, aşa cum a fost în cazul Parisului sau al Bruxelles-ului, repet, nu vorbim de forţă majoră. Turistul nu poate solicita banii înapoi doar pe baza unei percepţii negative asupra unei destinaţii sau în cazul unui atentat izolat. Ofer aici exemplul unor destinaţii de top, dar cu zone periculoase: Brazilia. Plajele sunt sigure, dar dacă turistul se avanturează în vestitele favele, nimeni nu-i mai poate garanta siguranţa. Pe de altă parte, şi în Statele Unite ale Americii au avut loc atentate sau atacuri armate, dar asta nu înseamnă că, în general, nu este o destinaţie sigură.

De asemenea, turistul poate solicita banii înapoi înainte de efectuarea călătoriei dacă a achiziţionat o asigurare storno şi dacă a întâmpinat personal probleme grave, care pot fi dovedite: distrugerea casei (incendiu etc.), probleme de sănătate, deces în familie.

Recomand turiştilor să fie atenţi atunci când aleg destinaţia şi să se informeze asupra situaţiei WP_20130915_034generale a regiunii pentru care vor să opteze. Cele mai sigure destinaţii sunt, până la ora actuală, cele europene, pornind de la România, Bulgaria, Grecia, până la Austria, Croaţia, Spania, Italia, Malta, dar şi Emiratele Arabe Unite, în special Dubai, ca stat din Orientul Mijlociu.

Topul personal al destinaţiilor sigure este, potrivit lui Alin Burcea, preşedintele ANAT şi CEO Paralela 45, unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi touroperatori din ţara noastră: Spania, Grecia, Bulgaria şi, evident, România.

0-0-Costa_Blanca_Sp___google_10Pentru alte ţări, precum Egipt, care, în ultima vreme, nu au mai întâmpinat probleme majore de securitate, anumiţi touroperatori români intenţionează să reintroducă zboruri charter începând cu august – septembrie. Vom trăi şi vom vedea, staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada sunt foarte frumoase dar încă există o percepţie de nesiguranţă asupra acestei ţări, aşa cum se întâmplă şi în cazul Tunisiei.

Fireşte, de evitat total sunt ţări precum Irak, Siria, Afghanistan, Libia… Unde permanent au loc conflicte şi atentate. În rest, o destinaţie turistică rămâne destinaţie turistică şi, dacă nu vorbim de războaie sau de conflicte majore, îşi va reveni. Chiar şi în urma unor dezastre naturale, destinaţiile şi-au revenit destul de repede, şi aici mă refer la Thailanda, în urma tsunamiului dezastruos din decembrie 2004. Am vizitat Thailanda în septembrie 2005, şi ţara era pregătită 100% să primească turişti. Şi erau turişti mulţi, din toată lumea!

În concluzie, niciodată în lumea nu a existat o destinaţie sigură 100%, niciodată nimeni nu a putut garanta 100% siguranţa transportului dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm închişi în case. Şi în oraşul de baştină se poate oricând întâmpla ceva… Fireşte, una e să mergi în Antalya – unde e un grad minimal de risc, şi alta să te aventurezi noaptea în… Bagdad.

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *