Victor Ponta via Alin Burcea: TVA în turism de 9%

original_mch_2269-300x178O veste bună şi pentru agenţiile de turism din România, lansată la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO: TVA-ul din turism va fi unitarizat la 9%. Promisiunea vine din partea premierului Victor Ponta, care a participat la deschiderea TTR, acesta fiind „stârnit” de Alin Burcea, prim vicepreşedintele ANAT.

„Este prima dată când un premier participă la un târg de turism, ceea ce ne face optimişti. Apreciem că acestui Guvern chiar îi pasă de dezvoltarea turismului. De aceea reamintesc că noi, agenţiile de turism, am rămas singurii din industrie care plătim TVA de 24%. Nu trebuie uitat că aplicarea Legii voucherelor de vacanţă ar aduce patru milioane de turişti în destinaţii din România”, a spus Alin Burcea, prim-vicepreşedinte la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România.

„S-a menţionat aici despre cele două iniţiative recente (ale Guvernului) care sunt venite să sprijine în mod fundamental dezvoltarea turismului. În primul rând, reducerea TVA la 9% pentru pachetele all inclusive şi pentru zona de alimentaţie. Am înţeles aluzia subtilă că ar trebui să extindem acest regim de 9% la tot ceea ce ţine de turism şi cred că această doleanţă extrem de legitimă se va regăsi în noul Cod fiscal. Vreau să dau un mesaj foarte clar de sprijin al politicilor guvernamentale pentru un domeniu care a fost, din păcate, mai tot timpul Cenuşăreasa în România. Cred că este un domeniu cu un uriaş potenţial de creare de locuri de muncă, de venituri pentru buget şi pentru zona privată, de dezvoltare stabilă şi durabilă. Şi mai bine mai târziu decât niciodată’”, le-a promis Ponta reprezentanţilor companiilor din turism prezenţi la deschidere.10300627_817941071626386_7151438942038135018_n

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii înaintea tăierii panglicii inaugurale a Târgului de turism, Ediţia 33, eveniment care are loc la Romexpo, şi după ce a ascultat discursul vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

Totodată, premierul a arătat că în următoarea perioadă va fi rezolvată şi problema tichetelor de vacanţă.

„În problema voucherelor de vacanţă, am făcut primul pas. În general, în România ne iese primul pas, nu ne iese al doilea, şi anume normele de aplicare. Sper ca, în cel mai scurt timp, împreună cu Ministerul de Finanţe, să avem şi acest al doilea pas şi sunt convins că 2015, cu aceste două instrumente, va fi cel mai bun an pentru turismul românesc pe care l-am avut cu siguranţă din 1989 încoace”, a mai spus Ponta.

Industria turismului din România a pierdut de la începutul acestui an aproximativ 50 de milioane de euro pentru că nu se aplică legea voucherelor de vacanţă, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *