“În ultima vreme se observă o creştere a numărului turiştilor străini care sunt amatori ai zonei Braşovului şi ai excursiilor pe munte”

Interviu cu Viorel Ţeposu – proprietar şi general manager al pensiunii CONFORT din Braşov

Cum v-a venit ideea înfiinţării pensiunii şi cum a fost perioada de început? Se ştie că turismul, încet, încet se ridică la nivel de artă, iar fiecare debut are propria lui poveste…

– Fiind de loc din Bran, localitate în care s-a dezvoltat foarte mult acest domeniu, m-a prins şi pe mine acest frumos microb al turismului. Ulterior, ca tânăr, m-am mutat în Braşov şi la un moment dat, lângă casa unde încă locuiesc, un vecin şi-a scos casa la vânzare… Aşa m-am hotărât să cumpăr, să construiesc şi să deschid o pensiune. Aceasta se întampla în anul 2006 iar pensiunea funcţionează începând cu anul 2008.

Viorel Ţeposu
Viorel Ţeposu

– Zonă liniştită, condiţiile foarte bune de cazare şi masă (mic dejun). Avem aici dotări aproape comparabile cu cele ale unui hotel. Avem 12 camere, 9 duble şi 3 apartamente, salon de mic dejun, 27 de locuri şi sală de conferinţe cu circa 30 de locuri.

– Care este profilul clientului dumneavoastră?

– Tipul clientului este, în general, de tranzit şi corporate. Organizăm însă şi petreceri private cu muzică şi dans, până în 30 de persoane.

– Cum selectaţi personalul?

– Este o afacere de familie. Aceasta se ocupa de bunul mers al pensiunii.

– Doriţi să faceţi şi alte investiţii de profil?

– Personal nu dar poate în viitor membrii mai tineri ai familiei vor dori acest lucru.

– Dacă printre clienţi aţi avut personalităţi, VIP-uri etc., vă rugăm să îi amintiţi.

– Au trecut pragul pensiunii noastre în general vedete şi personalităţi locale, dar şi de la nivel naţional.

– Povestiţi-ne un moment plăcut, inedit, din istoria pensiunii pe care o reprezentaţi.

– O reuniune de 40 de ani de la absolvirea unei clase, 28 de persoane, toţi îmbrăcaţi gen bal-mascat, cu costume diverse. Au mâncat şi au băut, au dansat şi s-au distrat de minune. A fost o plăcere să-i vedem cum se bucură.

– Este timpul să trecem şi la întrebări ceva mai “serioase”. Cum percepeţi evoluţia turismului montan în Braşov şi pe Valea Prahovei în 2013, faţă de anul precedent?

– În creştere faţă de anul 2012.

Există vreo schimbare în comportamentul turiştilor faţă de anii precedenţi?

-Turiştii au devenit mai pretenţiosi din punct de vedere al curăţeniei, al mesei şi al liniştii. Turiştii doresc schimbarea lenjeriei la 2-3 zile, la fel şi în cazul prosoapelor de baie. Turiştii care optează pentru micul dejun doresc alimente tip bio, mai puţine tocături şi salamuri, orientându-se către brânzeturi tradiţionale, lapte (bătut, fiert, cu cacao), ouă şi iaurt din zonă etc. Cel mult şuncă de pui şi şuncă presată.

– Credeţi că staţiunile de munte sunt menite să devină o destinaţie cu precădere pentru români sau va creşte şi numărul de turişti străini?

În ultima vreme se observă o creştere a numărului turiştilor străini care sunt amatori ai zonei Braşovului şi ai excursiilor pe munte. Poiana Braşov, la 3 scări (Vf. Ciucaş), Bran, Râşnov, Rupea, Viscri. Turişti tot mai mulţi vin din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda. Ei sunt foarte interesaţi de turismul montan, de drumeţii, venind cu echipament profesionist. Turiştii români sosesc pe timp de vară mai mult în weekenduri şi în special în luna concediilor, în luna august. De asemenea, foarte mulţi români plecaţi în afară, la muncă în ţări precum Spania sau Italia vin în concediu în Braşov.

– Ce investiţii de pe Valea Prahovei ar merita menţionate din punctul dumneavoastră de vedere?

– O investiţie excepţională ce merită mentionata este Tree Park Adventure din Fundatica. Cea mai lunga tiroliana din zona Branului: parc de aventura, tir cu arcul, alpinism&escalada, partia de schi Fundatica, situata la o altitudine de 1360m, cu o lungime de 100m, cu grad de dificultate incepator-mediu, centru sportiv. Ar trebui investit în varianta de tranzit a oraşului Braşov şi în finalizarea aeroportului. Dacă ar fi finalizată varianta, ar aduce multe beneficii, trafic mai redus în centrul oraşului, intrările în Braşov ar fi mai libere, nemaifiind aglomerate cu maşini de tonaj mare şi autovehicule private. Aeroportul ar aduce o afluenţă mai mare de turişti atât vara, cât şi iarna, din ţară cât şi din străinătate. Braşovul ar exploda, în sensul bun, desigur, dacă s-ar finaliza şi inaugura acest aeroport din zona Ghimbav.

Cum vedeţi evoluţia turismului montan pentru următorii 5 ani? Ce staţiuni credeţi că se vor ridica, ce concepte noi vor apărea?

– Se vor ridica localităţile Fundata, zona de munte, la 820 m aproximativ, cea mai înaltă localitate locuibilă care se remarcă prin aerul curat, mâncare bio, zonă liniştită. Ca posibilităţi de petrecere a timpului liber pentru turişti, se vor mai dezvolta Şirnea şi Peştera.

Viorel Ţeposu, proprietarul pensiunii, despre CONFORT: „condiţii bune, personal prietenos. Vă veţi bucura de o şedere plăcută în compania celor dragi sau a colegilor, departe de agitaţia oraşului. Vă veţi simţi minunat!!!”

Pensiunea Confort, situată în oraşul Braşov pe Str. Tablei nr. 27, oferă condiţii moderne şi elegante de cazare, fiind un loc potrivit şi pentru organizarea de întâlniri de afaceri. Pentru acest scop există o sală de conferinţe cu capacitatea totală de 30 de locuri. Pensiunea vă stă la dispoziţie cu: 9 camere duble şi 3 apartamente cu baie proprie şi TV; încălzire centrală şi apă caldă; restaurant (30 locuri); bar; sală de conferinţe; parcare în curte; grătar în curte. Contact: +40722274735; confortbrasov@yahoo.com; http://carta.ro/cazare-brasov/pensiunea-confort/; https://www.facebook.com/confortbrasov.

Un comentariu


  1. Am ajuns din intamplare la pnsinueea Geona intr-o zi de mai. Am ramas placut surprins de conditiile de cazare camerele mari si foarte curate, aranjate cu gust si diferite tente, mancarea preparata ca acasa, vinul bun -si alb si rosu, foisorul, terasa si micutele bazine cu pastravi te fac sa crezi ca esti in alta tara .Asezata langa padurea de brazi, iti da posibilitatea de a savura aerul curat si mirosul de brad .ce sa mai zic, un loc super unde voi reveni mereu cu placere. Nu in ultimul rand peisajul foarte frumos si cele doua manastiri-una de maicute, unde poti merge la Parintele Iustin, iti asigura o relaxare deosebita .Nota 10 si astept sa revin Felicitari!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *