Zile de vis în Barcelona – 3

Muzeul de Artă

Plaza Cerda, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Plaza Espanya, Montjuic

Cu gândul de a vizita cât mai multe obiective din Barcelona, mă pregătesc şi o iau către staţia de autobuz. Nu am nimic special în plan de vizitat. Am zis că merg încotro văd cu ochii, oricum, în Barcelona e greu să alegi ce anume să vizitezi dată fiind multitudinea de obiective prezente aici. Totuşi, cu greu, mă hotăresc să merg la Montjuic.

Portul turistic

Este de specificat faptul că o maşină personală sau închiriată este utilă, dar varietatea şi abundenţa obiectivelor precum şi lipsa de parcări face ca vizitarea să fie mult mai facilă folosind mijloacele de transport în comun, care circulă foarte des şi la intervale de timp relativ mici.

Torre Agbar

Revenind, mă urc în autobuz şi îmi incep prima zi de periplu prin Barcelona, cel mai frumos oraş din Europa. Din Viladecans sunt trei variante de a ajunge in Barcelona. Cele mai populare sunt una prin Sant Boi şi cealaltă pe autostrada. Sunt autobuze care circulă pe ambele variante. Eu am ales un autobuz care circulă prin Sant Boi, ocazie cu care am posibilitatea să mai văd şi altă localitate.

Sant Boi, ca şi Viladecans şi Casteldefels, sunt identice. Aceleaşi constructii, aceleaşi alei marginite de palmieri şi măslini, aceeaşi lume binevoitoare şi zâmbitoare. Excepţie fac centrele comerciale, care aici sunt ceva mai abundente, probabil şi datorită faptului că Sant Boi este mult mai aproape de Barcelona.

Plaza Cerda

Intru în Barcelona şi mi se deschide o privelişte impunătoare în momentul în care ajung în Plaza Cerda. O piaţă imensă în care văd pentru prima oară cum una dintre numeroasele autostrăzi din Spania intră pe sub oraş. Ulterior am aflat că transportul din Barcelona este etajat pe nu mai puţin de 5 nivele. Primul nivel fiind străzile de suprafaţă, al doilea autostrăzile, al treilea metroul, al patrulea trenurile şi al cincilea, trenul de mare viteză. Nu ştiu de ce, dar involuntar mi-a venit în cap ideea, “iată că se poate, doar să vrei”. Trecem peste orice fel de comparaţii care, oricum nu-şi au rostul şi merg mai departe către Plaza Espanya. Dupa câteva sute de metri ajung la binecunoscutul “Ciutat de Justicia”, Palatul Justiţiei, în traducere liberă. Un număr impresionant de clădiri înalte cu geamuri foarte mici, înconjurate de blocuri cu faţadele din geamuri fumurii, reprezentanţe ale unor coloşi ca Nissan, Generali, Toyota, etc. Evident, toate clădirile construite în jurul unui parc impresionant ca mărime şi curăţenie. Mă opresc să fac poze şi continui către Plaza Espanya.

În faţa mea se deschide o piaţă foarte largă unde am pe partea stângă o arenă din

Plaza Espanya

cărămidă roşie, în dreapta drumul străjuit de celebrele fântâni ce duc la Muzeul de artă al Catalunyei şi drept în faţă sediul Mossos, poliţia privată din Barcelona. Sincer, nu am ştiut încotro să merg pe moment. Am rămas puţin descumpănit în faţa peisajului, dar mi-am revenit relativ repede şi am luat-o uşurel către arenă, clădire ce a găzduit în vechime corridele. La ora actuală, arena din Plaza Espanya a devenit un Mall foarte cunoscut de unde se poate admira Barcelona. La ultimul etaj există o pasarelă ce inconjoară clădirea oferind turiştilor o privelişte deosebită asupra străzilor şi construcţiilor din jurul pieţei. De aici se pot admira Tibidabo, Muzeul de artă, Torre Agbar, fântânile de la Montjuic şi Sagrada Familia, toate acestea, pe lângă celebrele construcţii ale lui Antoni Gaudi, ce sunt prezente în întregul oraş.

Muzeul de Artă al Catalunyei

După un tur de orizont şi câteva poze, cobor de pe pasarelă şi mă îndrept, pe lângă fântâni, către Muzeul de Artă al Catalunyei.

Muzeul de Artă al Catalunyei include opere de artă, tablouri, sculpturi, postere, forografii şi colaje caracterizate, în principal, de provenienţa lor, majoritatea fiind specifice Catalunyei. De asemenea, nu lipsesc opere de artă precum El Greco, Zurbarán, Velázquez, Cranach, Rubens, etc. Arhitectura clădirii este tipică pentru Catalunya, îmbrăţişând deopotrivă stilul roman şi gotic.

De aici, continuând pe lângă stadionul Olimpic (unde s-a ţinut Olimpiada din 1992), urc pe Montjuic până la Hotelul Miramar, unde mă opresc pentru o cerveza rece şi un tur de orizont asupra Barcelonei. Fotografiile vorbesc de la sine, dar nu se poate compara sentimentul trăit la vederea peisajului mirific asupra oraşului, completat de portul turistic al Barcelonei şi apusul soarelui pe Mediterana. Contemplând adânc priveliştea, îmi termin berea şi mă îndrept către Viladecans cu gândul ca mâine să vizitez Tibidabo şi Plaza Catalunya, alte două obiective turistice specifice Barcelonei.

Text & foto

WHITE WOLF, 2012

http://somewhitewolf.wordpress.com/

Paralela 45 vă propune un Revelion în Barcelona, cu plecare din 29 decembrie, pentru o perioadă de 4 nopţi, la un hotel de 4 stele, cu mic dejun. Transportul este asigurat cu compania TAROM, iar pachetul costă, per persoană, 499 euro, la care se mai adaugă taxa de aeroport de 120 de euro. Cina de Revelion este opţională şi costă înrte 120 şi 160 de euro de persoană. În cadrul pachetului turistic este inclus şi un tur de jumătate de zi cu autocar şi ghid. Căci este păcat să ajungeţi în Barcelona şi să nu vizitaţi oraşul în mod… profesionist.

Pentru alte amănunte accesaţi: http://paralela45.ro/circuit/revelion-2013-in-barcelona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *