Secolul nostru: Cine va fi observator va fi perdant din start

Vă redau, mai jos, răspunsurile mele la o anchetă efectuată de site-ul RomaniaSF (www.rosf.ro) în aprilie 2006.

• Descrieti, pe scurt, secolul XX, conform experientei, credintelor si sentimentelor proprii.
Secolul trecut reprezinta doar o catapulta, un impuls pentru cele ce se vor intampla in secolul in care traim. Secolul XX a fost caracterizat prin dezvoltarea industriala si tehnologica. Dar si prin linearitate (atat in domeniul educational, cat si in cel economic). Secol plin de conflicte (militare, economice, religioase etc.) si descoperiri.

• Care considerati ca sunt primele 3 cele mai importante puncte tari si puncte slabe ale umanitatii acestui secol?
Cele mai importante puncte tari: cunoasterea, credinta, comunicarea. Acestea pot fi, paradoxal, si cele mai slabe puncte (cunoasterea va genera o mai mare polarizare decat cea economica; credinta – nu neaparat cea religioasa – va putea genera conflicte puternice; comunicarea poate fi si artificiala, poate genera alienare).

• Cum va imaginati evoluind lumea in mileniului trei? “Mileniul III va fi religios sau nu va fi deloc”?
Va fi o lume a cunoasterii si antreprenoriatului. O lume in care fiecare individ va avea ocazia de a se afirma, dar si o lume a organizatiilor. Poate ca e mult spus ca mileniul III ar trebui sa fie religios, dar va trebui sa fie dominat de CREDINTA. Credinta in idealuri, credinta ca tot ceea ce faci este bun, te poate duce catre un scop bine definit etc.

• Ce tip de societate credeti ca se va impune in lume in urmatorii 50-100 de ani? Care sunt motivele?
Lumea va fi dominata de o societate bazata pe antreprenoriat, pe initiativa. Societatea urmatorului secol va fi dominata de ACTIUNE si NONLINEARITATE. Cine va fi observator va fi perdant din start.

• Credeti ca va exista un salt de evolutie a omenirii in urmatorii 50 de ani? Detaliati raspunsul
Da, va fi categoric un salt de evolutie. Dar nu neaparat in sensul tehnologic, ci si in cel spiritual. Tehnologia a evoluat mult prea repede, mult inaintea evolutiei spirituale. Omul va avea nevoie de noi concepte, de o noua filosofie de viata.

• Ar fi necesara gandirea unui alt tip de societate? Daca da, care ar trebui sa fie reperele dupa care sa se ghideze aceasta? Daca nu, motivati.
Da, este necesara gandirea unui nou tip de societate. Granitele fizice vor disparea. Datorita evolutiei tehnologiei si a mijloacelor de comunicare, vor aparea sau se vor accentua noi granite: intre clasele sociale, intre diversele comunitati, intre populatiile care au la indemana cunoasterea si cele care nu etc.

• Care sunt intrebarile si problemele fundamentale pe care ar trebui sa le puna astazi in discutie literatura imaginarului?
Care vor fi societatile viitorului? Care va fi politica viitorului? Care vor fi formele de comunicare ale viitorului? Ce tipuri de conflicte vor fi in viitor? Ce pondere vor detine aspectele economic, spiritual, politic, cultural si stiintific?

• Mai avem nevoie de science-fiction? De ce se scrie science-fiction? (incercati, daca este posibil, o definitie a genului)
Intotdeauna va fi nevoie de SF. Chiar daca genul va capata, poate, o alta lume. Pana la urma, SF-ul nu implica doar stiintele exacte, ci si cele umaniste (inclusiv sociologia, politologia, psihologia etc.). Lumea va evolua (sau mai bine spus se va transforma) permanent. Oare nu vor exista mereu scriitori si artisti care sa incerce sa-i surprinda evolutia? SF-ul este un gen care prezinta alternative la societatea umana in care traim (chiar daca anumite actiuni sunt plasate in viitor, prezent sau chiar trecut) sau, pur si simplu, un joc LOGIC al imaginatiei. Cel mai greu ii va fi unui creator de SF sa iasa din barierele societatii in care traieste. De exemplu, observati diferenta intre serialele “Star Trek” din anii ’60 si ’80-’90. Fiecare serie a constituit o „oglinda” a societatii respective.

• Care este motivul pentru care, in ultimii ani (10-20), fantasy a devenit prietenul cel mai apropiat al tinerilor si nu numai, in detrimentul altor genuri?
Saturatia tehnologica din prezent (se presupune ca s-a “descoperit” cam tot in materie tehnologica; de acum inainte am asista doar la perfectionare). Dorinta de a atinge anumite idealuri supraumane. O evadare completa. Iesirea din tipare (desi genul fantasy are propriile tipare si clisee care pot fi cu greu depasite).

• Ce fel de science-fiction credeti ca se scrie (si se vinde – adica prinde) astazi?
Ca SF pur, prinde SF-ul “soft” (political fiction, SF bazat pe speculatii sociologice, psihologice, utopii, ucronii, intr-o mai mica masura cyber-punk).

• Imaginati-va traind in mileniul IV. Care ar putea fi problemele cu care s-ar putea confrunta acel mileniu?
Greu de spus. Pot emite o mie de speculatii, dar prea putin cred ca vreuna va fi aproape de adevar. Traim intr-o lume a complexitatii. Este foarte dificil de prevazut ce va fi peste 100 de ani, dar peste 1000… Daca vom mai supravietui, cu siguranta va fi o societate mai buna. Probabil ca ori vom coloniza alte planete sau sisteme solare, sau – in cazul in care nu se va dovedi o solutie viabila – ne vom conserva planeta si vom controla numarul populatiei, traind intr-o societate 100% ecologica.

• O societate umana intoarsa la natura? Trebuie sa inceapa lupta cu tehnologia? Este aceasta o solutie pentru reinventarea umanitatii?
Da. Scoala in afara zidurilor, ecologia… sunt deja concepte din ce in ce mai prezente in viata de zi cu zi. Va trebui sa existe o armonizare a tehnologiei cu natura.

• Comentati, in cateva cuvinte, urmatoarele afirmatii:

o Suntem singuri in Univers.
Nu cred. Universul este infinit, sau daca este finit, exista o alta infinitate de universuri. Nu avem cum sa fim singuri. Nu m-ar mira sa nu existe societati asemanatoare pana la identitate cu noi.

o Nu exista Dumnezeu
Cred in Dumnezeu. Ceva ce nu poate fi imaginat, ceva de la care a pornit totul (chiar daca sustin ca universul este infinit, Dumnezeu poate fi greu de imaginat, de creionat, deoarece este in afara timpului si a spatiului, asa cum il percepem noi acum).

o Telul nostru este perpetuarea speciei
In primul rand, telul fiecaruia este propria afirmare si recunoastere (inclusiv prin urmasi). Deci, extrapoland, putem spune ca telul nostru este perpetuarea speciei dar si imbunatatirea ei. Nu cred ca expresia “dupa noi potopul” chiar ar lasa indiferenti multi oameni. Ne-am dori ca si dupa ce noi nu vom mai fi fizic, lumea sa mearga intr-o directie buna.

o In foarte scurt timp omenirea se va autodistruge
Nu. Nu are suficient curaj pentru asta 🙂

o Nu mai poate aparea viata inteligenta in univers (universul dispare)
Daca e infinit, nu are cum sa dispara. Iar daca dispare universul nostru (presupunand ca exista si o infinitate de universuri)… Apare altul 🙂 Oricum, cred in ideea de infinit. Ceva ce se afla deasupra timpului si spatiului asa cum il percepem noi.

Sursa: RomaniaSF Online

Un comentariu


  1. Este exceptional articolul ,pe care l-ati postat.V-am citit cu placere si va multumesc pentru gandurile frumoase, pe care le expuneti .Sa speram ca ,in viitor va fi mai bine!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *