Niki Lauda: Dacă găseşti o oportunitate este bine să profiţi de ea imediat!

Interviu realizat în martie 2010 cu Andreas Nikolaus “Niki” Lauda, preşedintele şi fondatorul companiei aeriene de low cost Fly Niki

Andreas Nikolaus “Niki” Lauda (născut în 22 februarie 1949, în Viena) nu esteun necunoscut pentru lumea de travel.
Fost triplu campion modial la Formula1, dar şi experimentat aviator şi antreprenor, el a înfiinţat deja două companii aeriene celebre — Lauda Airşi Fly Niki, în parteneriat cu Air Berlin. Prima a devenit operaţională în 1985,dar a fost vândută 14 ani mai târziu lui
Austrian Airlines, în timp ce cea de a doua a fost fondată în 2003 şi, din februarie 2010, operează şase zboruri săptămânale pe ruta Viena – Bucureşti şi retur. Mai multe detalii pe www.flyniki.com

– Domnule Niki Lauda, care este motivul actualei dumneavoastră vizite în România? De ce aţi ales să lansaţi Fly Niky într-un moment atât de dificil?
– Totul ţine de tempo. Dacă găseşti o oportunitate este bine să profiţi de ea imediat . Mediul operaţional este bun pentru noi – unul dintre competitorii noştri din Viena a dispărut, liderul de piaţă se restructurează, pasagerii acordă mai multă atenţie preţurilor şi eu am ceea ce cautăei. Criză, necriză, aceasta este şansa mea de a deţine o cotă de 30% din piaţa vieneză şi nu o voi lăsa să-mi scape din mână. Am început Bucureşti, Sofia, Belgrad în acelaşi timp. Credem că aceste destinaţii sunt interesante pentru rutele din est. Graficele de trafic au arătat că există cerere pe aceste destinaţii şi de aceea am planificat să venim aici.
– După ce aţi vândut Lauda Air, în 1999, ce v-a determinat să deschideţi o nouă companie aeriană?
– Într-adevăr, am vândut Lauda Air lui Austrian Airlines acum cinci ani. M-am ocupat de un alt domeniu pentru o bucată de vreme, dar… îndelungata mea experienţă în aviaţie m-a făcut să revin în branşă. Aşa am decis înfiinţarea companiei Fly Niki, pe conceptul de low cost al Air Berlin.
– Cum se desfăşoară la ora actuală parteneriatul dumneavoastră cu firmele româneşti Eurolines, TAL Aviation, Nova Travel şi
alţii?
– Foarte bine! Avem nevoie de agenţiile de turism pentru a sprijini zborurile noastre! Este mai uşor să vinzi Niki cu preţuri mai mici decât alte companii aeriene cu preţuri mai mari. Oricum, cred că avem un nivel bun al comisioanelor, aşa că se pot face o mulţime de bani vânzând bilete Niki. Suntem extrem de cooperanţi în acest domeniu şi relaţiile funcţionează bine.
– Ce alte avantaje comparative prezintă Fly Niki faţă de celelalte companii aeriene de low cost operaţionale în aceeaşi zonă?
– Noi avem preţuri mai bune, aşa cum vă spuneam. şi, în al doilea rând, avem un produs mai bun. Obţii mai mult decât obţii de la alte companii aeriene de low cost. Avem,de asemenea, o mulţime de facilităţi, de extras, incluse pe gratis.

A consemnat TRAIAN BĂDULESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.