Transilvania Misterioasa, sansa turismului romanesc – Interviu Video Ziare.com

Ziare.com, 20 mai 2011

http://www.efin.ro/stiri_financiare/preturi/transilvania_misterioasa_sansa_turismului_romanesc__interviu__ziarecom.html

Programul „Transilvania misterioasa” va creste cu 15% numarul de turisti din zona centrala a tarii, in sase luni, a declarat Traian Badulescu, General Manager Travel Advisor Media, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Romania dispune de o serie de obiective turistice ale caror valoare este recunoscuta la nivel international, iar zona de Centru detine un potential urias de consolidare a turismului intern. Transilvania ocupa deja primul loc in topul destinatiilor turistice din Romania, iar descoperirea de noi atractii poate spori cu 15% numarul de rezervari in aceasta zona, potrivit lui Traian Badulescu.

Turistii interesati sa viziteze obiective mai putin cunoscute din Transilvania vor avea la dispozitie un nou portal de informare turistica, turism-transilvania.ro, ce include 69 de astfel de destinatii, selectate in functie de accesibilitate si notorietate. Portalulul va fi lansat de Asociatia Infoturism prin programul „Transilvania misterioasa” si finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Valoarea totala a proiectului depaseste 880.000 de lei, iar in cele 15 luni de derulare se urmareste promovarea cu impact national a acestor obiective catre cel putin 500 de agentii de turism membre ANAT si obtinerea a cel putin 1.000 de vizitatori unici pe zi.

Proiectul pune in valoare, intr-o regiune bine promovata, obiective mai putin cunoscute de catre romani, precum Manastirea Cisterciana de la Carta, Biserica Evanghelica din Sibiu sau „Lacul fara fund” de la Ocna Sibiului, a declarat Traian Badulescu.

Managerul General Travel Advisor Media are o perspectiva optimista in ceea ce priveste cresterea procentajului de turisti straini in urmatoarea perioada, dar si a efectului pe care programul „Transilvania Misterioasa” il va avea asupra turismului intern.

Cum se va imbunatati calitatea promovarii acestor obiective, in Romania?

Acest proiect are ca rol principal promovarea, diseminarea obiectivelor, atat pentru romani, pentru ca in primul rand trebuie noi sa le cunoastem ca sa le putem promova strainilor, cat si pentru pietele externe, deoarece va fi si o varianta in limba engleza a portalului.

Ce efect va avea proiectul „Transilvania Misterioasa” asupra turismului intern?

Acest proiect va contribui la dezvoltarea atat a turismului intern, cat si a turismului de „incoming”, turistii straini care vin in Romania. Potrivit proiectului, in termen de sase luni numarul de turisti din zona Centru va creste cu 15%. Eu nu cred ca este imposibil, pentru ca este o zona deja accesata. In zona Centru sunt aproape 40.000 de locuri de cazare, ceea ce reprezinta cam 15% din capacitatea de cazare a Romaniei.

Zona Centru fiind, in acelasi timp si a doua regiune turistica Romaniei ca numar de unitati de cazare, dupa litoral, dar ca si complexitate poate chiar prima, tinand cont ca avem multiculturalitate. Avem zona saseasca „Siebenburgen”, avem zona cetatilor sasesti, apoi avem zona secuiasca Harghita, Covasna o parte din judetul Mures. Avem si elemente culturale maghiare, pe langa elementul de baza romanesc.

Se asteapta o sporire a numarului de turisti straini in Romania, in urma acestui proiect?

Da, dar in primul rand va contribui la cresterea numarului de turisti romani. Apoi agentiile de turism vor fi mai bine informate in privinta acestor obiective si tot ele se pot folosi ca instrument de promovare de acest site tocmai pentru a-si crea programele. Acest proiect, dar si site-ul turism-transilvania.ro, in care vor fi prezentate obiectivele, vor putea sprijini creativitatea agentiilor.

E un paradox: jurnalistii si turistii straini de multe ori cunosc mai multe decat noi. Dar daca noi am incepe sa ne promovam obiectivele asa cum trebuie, sa facem un exercitiu de imaginatie: daca oricum vin ceva turisti straini cunoscatori, cati ar veni in cazul in care am promova unitar si coerent toata regiunea? Oricum, fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei are nevoie de un program unitar de mentionare a obiectivelor si de promovare a lor.

Puteti face o estimare a acestei cresteri?

In acest an, oricum se inregistreaza cresteri ale numarului de turisti straini, fata de anii precedenti. Fata de anul precedent, de exemplu de pe pietele germana, austriaca, franceza se asteapta cresteri intre 10 si 15%. Probabil ca si de pe piata britanica, tinand cont ca Printul Charles indrageste foarte mult zona, daca ne gandim la Viscri, apoi si legenda „Lunii de miere”, e o zona a Printului William. E o zona care devine cunoscuta de la an la an, in Vest.

Avem Legenda lui Dracula, ne ajuta si ea pentru ca multi turisti, venind pe urmele lui Dracula, vad castelul Bran, mai vad cateva obiective, dar vor sa viziteze si altceva. Si asa descopera de fapt reala Romanie. Si aici avem o lista cu 69 de obiective care pot sa atraga turistii care vin, spre exemplu, pentru circuite, pentru Dracula, pentru turism rural si asa mai departe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *