Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON poartă numărul 33 și se va desfășura între 29 iulie și 5 august, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța.
Pe de altă parte, Atlantykron aniversează 20 de ani de când s-a transformat oficial din tabără de creație Science Fiction în Academie de Vară. Era 2002, iar cu un an înainte, ostrovul dunărean de la Capidava găzduise Eurocon – Convenția Europeană anuală de SF.
Personal, aniversez și eu a 30-a participare, fără întrerupere, la fenomenul Atlantykron. Era sfârșit de iulie 1993. Prima zi mă gândeam ce caut pe acea insulă stranie și sălbatică, iar a doua zi deja începeam să regret că timpul trece repede… Am petrecut peste 300 de zile din viața mea pe insula ”Inelul de piatră”, la Atlantykron, dar aștept să fac anul. Mult nu mai e…
Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron este Asociația Atlantykron, alături de Fundația World Genesis, Asociația Science & Technology și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO și SARS România.
Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Nicolae Zamfir, academician, doctor în fizică nucleară, vicepreședinte al Academiei Române; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de STAT; Eliot Sorel, fondatorul ”Global Mental Health and Psychiatry Review”, expert în sisteme de sănătate; Peter Moon (SUA), scriitor; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA; Prof. Dr. Acad. Dan Farcaș, scriitor și președintele Asociației Române pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Dr. Sorin Sălăjan, specialist în chirurgie și ortopedie pediatrică și instructor în sistemul Silva Ultramind; Dr. Mihaela Muraru-Mândrea, președinte al Centrului STRING pentru Ştiinţe, Prospectivă, Creativitate și Ficţiune; Adrian Naidin – artist, violoncelist și compozitor; Pompilian Tofilescu – cercetător, inventator, scriitor (SUA) și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.
Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation; ; Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO, principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Dr. Cristina Artenie, scriitor, redactor-șef al Universitas Press (Montreal); Dr. David L. Anderson, președinte al Companiei Anderson Multinational și Fondator al Fundației World Genesis.
Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferinţe invitaţi virtuali), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Valentin Tănase (manager proiecte speciale), dr. Radu Berca (medic oficial Atlantykron), Bogdan Cismariu (logistică și coordonare), Gabriel Vâlsan (coordonator echipamente informatice și echipă internet), Bogdan Ioan (logistică şi coordonare), Maria Nicola (coordonare activităţi voluntariat), Maria Socea (coordonator atrageri de sponsorizări), Gabriela Repanovici (coordonare promovare media virtual).
Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau firme. Dintre acestea, amintim de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră prin Garda de Coastă și Sectorul de Poliție de Frontieră Cernavoda, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Primăria Cernavoda. De asemenea, sponsori oficiali sunt Dyomedica CND, CryptoDATA, Nuclearelectrica, Benq, Wisdom Art Associates Program, Aqua Carpatica, Civitas și K2.
Atlantykron 2022 înseamnă peste 20 de invitați, personalități de renume ale științei, tehnologiei, artei și culturii, dar și peste 100 de lectori, instructori și organizatori. O muncă de echipă, voluntară, o muncă enormă dar care fiecare o face cu plăcere. Altfel, nu ar mai fi aici, an de an. Merită amintiți mult mai mulți și o voi face într-un articol viitor.
Scurt istoric
Cunoscutul jurnalist de știință și scriitor Alexandru Mironov le spunea, unor tineri pasionați de Science Fiction, unii dintre ei chiar scriitori, la un foc de tabără – unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, îl priveau pe maestru cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului.
Doar Sorin Repanovici, atunci proaspăt absolvent de liceu, liderul cenaclului cernavodean de SF Atlantis, a promis că va încerca și că se va ocupa și va încerca să strângă pasionații de SF pe acea insulă măcar pentru.. următorii ani.
Scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, alt membru al ”treimii” acestei inițiative, de a aduna pe o insulă pustie fanii și creatorii de anticipație, așa cum mai era denumită arta SF atunci, susținu și el din plin ideea.
Aceste momente se petreceau în 1990. Al doilea an când mai mulți SF-iști se adunau pe această insulă, aflată la 20 de kilometri nord de Cernavoda, lângă ruinele cetății Capidava și satul cu același nume, denumită de localnici ”Inelul de piatră”. Însă era primul an în care ei se confruntau cu nopțile liniștite din pustietate și cu dormitul la cort. În 1989, fusese doar o debarcare de o jumătate de zi.
Sorin s-a ținut de cuvânt. 1991 a adus un bac ponton mare, cu 2 niveluri, curent electric, mai mulți participanți, concursuri, jurii, invitați speciali.
Reuniunea a fost denumită, în același an, Tabăra de creație SF Atlantykron. Evenimentul a devenit cu rapiditate internațional. În 1999 am putut admira aici eclipsa totală de soare, în 2001 insula a găzduit Convenția Europeană de SF – Eurocon, iar din 2002 s-a transformat în Academie de vară. Pentru că ideile, idealurile, visele și pasiunile organizatorilor, participanților și invitaților erau din ce în ce mai complexe. Dar toate, sub ideea construirii și a reconstruirii viitorului. Restul este istorie și nu aș vrea să insist. S-a tot povestit și am tot relatat, de-a lungul timpului.
Atlantykron 2020 și 2021
Cea de-a 31-a ediție Atlantykron, din 2020, a avut loc doar online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), însă reuniunea virtuală chiar a constituit un motiv de reflecție, a popularizat în continuare fenomenul Atlantykron și ne-a pregătit mai bine pentru ediția 32.
La începutul lunii iunie 2021, încă nu eram siguri de nimic. Deși speram… Până când Sorin Repanovici ne-a convocat la o ședință organizatorică pe zoom. Și a creat un poll pe facebook. Întrebarea era – mai facem ceva, și dacă da, este oportun în acest an? Cam toți au spus DA. Mai ales că vara părea și mai lejeră din punct de vedere al pandemiei și se dăduse liber la evenimente mici și medii, cu toate măsurile de siguranță aplicate (așa cum am făcut și noi și nu am întâmpinat nici cea mai mică problemă de securitate și de sănătate). Cel mai hotărât a fost Sorin Repanovici, coordonatorul evenimentului, chiar dacă știa la ce se înhamă, fiind cel care duce greul cel mai mare, firește, alături de echipă. Și cu toții am tresărit de emoție când l-am auzit, la scenă, în prima seară de program, pe Sorin, salutându-ne cu deja clasicul ”Bună seara, Atlantykron!”.
Așa cum a spus realizatoarea Mihaela Helmis, de la Radio România Actualități, ”Fiecare nouă ediție la Atlantykron este o nouă sărbătoare, iar când insula ne reprimește printre sălciile sale asemeni unor mangrove, este un semn bun”. Iar eroii Atlantykronului visează cu ochii deschiși, mai departe, impulsionați de vara revenirii.
Deși a fost organizată mai pe ultima sută de metri ca niciodată, ediția 2021, cu numărul 32, a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON s-a desfășurat între 30 iulie și 6 august, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța. Și a fost un succes.
Academia de vară Atlantykron ”Legendarium” a marcat mai multe momente emoționante. În primul rând, revederea pe insula de la Capidava, prima dată în istoria evenimentului, după o pauză de un an (deci o revenire după doi ani).
Apoi, și pe insulă am celebrat 40 de ani de când Dumitru Dorin Prunariu a zburat în spațiu. Primul și singurul român cosmonaut a fost prezent pe insula Atlantykron pe data de 3 august 2021, susținând o conferință de două ore, răspunzând la nenumărate întrebări și purtând multe dialoguri cu participanții la eveniment.
Iar în acest an, Atlantykron revine la normal, cu toată forța, cu tot ”egregorul” sutelor de participanți. În acest an l-am aniversat pe profesorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov (80 de ani teoretic, practic, părând la jumătatea vârstei), care va fi din nou pe insulă, alături de noi.
Deși lucrez în turism și am vizitat peste 40 de țări, ”timpul Atlantykron” înseamnă pentru mine acasă, deși mă aflu într-o deplasare, într-un semiconcediu. Am admirat apusuri în Delta Dunării sau pe platoul Bucegi, în Grecia, Thailanda sau Portugalia, însă cele mai frumoase apusuri de soare sunt pe Insula Inelul de Piatră, în timpul fenomenului Atlantykron…
Ca post scriptum: Un pic de istorie. O insulă misterioasă, veche poate de mii de ani
Insula noastră prezintă un mare paradox. Cred că este veche de mii de ani și probabil că cetatea Capidava a fost clădită ținând cont de acest ostrov protejat de un semicerc de piatră, spre amonte. Probabil că de aceea în aval s-au depus aluviunile, insula mărindu-se în timp. Că acest semicerc o fi fost construit de mâna omului, ca un pod între Dobrogea și Balta Ialomiței, ori că o fi fost un pod natural, arheologii și istoricii pot să cerceteze. În același timp, noi ne adunăm acolo, sub atmosfera naturii neatinse și a trecutului, pentru a vorbi despre viitor. Am descoperit recent că insula era cartografiată de către austrieci (deci exista pe hartă) la jumătatea secolului XIX și se numea ”Podul de Piatră”. Clar, ostrovul, desi o parte din an inundabil, este foarte vechi si probabil că a reprezentat un punct strategic și pe vremea dacilor / geților, a romanilor sau a Imperiului Roman de Răsărit (denumit oficial la acea vreme Romania și redenumit postum ”Imperiul Bizantin”).
REMEMBER: Secțiunea dedicată Atlantykron 2002, revista Anticipația nr. 564
Am avut onoarea și oportunitatea de a coordona câteva ediții ale revistei Anticipația, în 2001-2002 singur, apoi în echipă cu Adrian Bănuță și cu Aurel Cărășel, iar la această ediție dedicată Atlantykron 2002 am fost redactor-șef. Interesant, coincidență sau nu, secțiunea despre Atlantykron se oprește la pagina… 33. Normal. După 20 de ani de ani ca Academie de vară și 33 de ani de la înființare, Atlantykron va fi mai inspirat ca oricând și se va reinventa.