Aproape totul despre city break-uri şi circuitele de oraşe

fb_20160318_21_14_35_saved_pictureA trecut vara şi pot spune că am avut un sezon bun din punct de vedere turistic. O parte din români vor, totuşi, să călătorească şi toamna. Una din principalele atracţii în acest sezon o constituie city break-urile şi circuitele de oraşe. Acestea reprezintă, în general, un produs turistic la care românii apelează tot timpul anului, însă vara, majoritatea se axează pe sejururi însorite la mare. Ca tarife, cele mai bune perioade sunt cele în afara sezoanelor de business pentru marile oraşe (perioadele de vârf pentru oraşe sunt primăvara şi toamna, atunci când au loc conferinţe, congrese etc., precum şi sărbătorile de iarnă). Deci vara, plus în perioada ianuarie-februarie sunt cele mai bune oferte, însă agenţiile de turism crează oferte avantajoase şi pentru perioadele considerate de sezon în cazul oraşelor.

City break-urile sunt din ce în ce mai solicitate de către turiştii români în ultimii 10 ani şi în special de când România a aderat la Uniunea Europeană şi nu mai avem nevoie de viză sau paşaport. Aceste tipuri de pachete turistice au prins foarte mult la tineri (fie ei studenţi sau angajaţi), dar reprezintă, de asemenea, alegeri ideale şi pentru cupluri sau pentru grupuri de prieteni. City break-ul include de obicei transport cu avionul dus-întors către un anumit oraş, cazare cu mic dejun şi 2-3 nopţi de cazare. Este, de fapt, o „evadare” de week-end, mai scurtă sau mai prelungită, o minivacanţă.

Recomand turiştilor să urmărească ofertele agenţiilor de turism sau site-urile specializate de rezervări hoteliere, plus ofertele companiilor aeriene, care sunt din ce în ce mai atractive. Cu cât rezervi mai din timp, cu atât poţi beneficia de oferte mai bune.

Agentul de turism care se respectă este şi în acelaşi timp şi consultant şi cunoaşte destinaţiile pe care le recomandă, aşa că recomandabil să ţineţi cont de sfaturile lui. Dacă însă rezervaţi pe cont propriu, de pe un site, citiţi review-urile şi interesaţi-vă în privinţa hotelului (poziţionare, calitatea serviciilor fb_20160315_09_56_47_saved_pictureetc.).

În cazul în care turiştii apelează la o agenţie de turism şi merg împreună cu un grup, vor avea însoţitor de grup care le va face programul. Dacă merg pe cont propriu, le recomand să achiziţioneze un ghid tipărit şi să se informeze şi de pe internet despre principalele atracţii ale oraşului care urmează să fie vizitat.

Este bine ca turiştii să îşi creioneze un program înainte de a ajunge la destinaţie. Faţă de sejururile la mare, de exemplu, care sunt mai statice, city break-urile oferă turiştilor posibilitatea unui program dinamic. Dacă mergi într-un oraş mare, este păcat să nu-l vizitezi.

În majoritatea oraşelor, în zonele centrale vă aşteaptă la ore fixe ghizi amatori, care vă pot propune tururi foarte interesante gratuit. Aceştia sunt de obicei studenţi sau tineri care cunosc bine oraşul lor. Fireşte, la final nu strică să le lăsaţi un tips.

În toate oraşele mari există abonamente de o zi pentru transportul în comun şi vă recomand să le utilizaţi. De asemenea, dacă nu aveţi buget mare, căutaţi restaurante care să nu fie situate în principalele zone turistice. Acestea sunt întotdeauna mai scumpe. Eventual, beţi ceva la aceste restaurante dacă tot doriţi să trăiţi atmosfera şi mâncaţi în alte zone ale oraşelor. Evident că în Cartierul Latin din Paris sau pe La Rambla din fb_20160315_09_56_23_saved_pictureBarcelona, preţurile vor fi mai mari.

Cele mai căutate destinaţii de city break, inclusiv pentru petrecerea Revelionului şi a sărbătorilor de iarnă sunt oraşe europene precum Viena, Roma, Budapesta, Amsterdam, Londra, Barcelona, Praga. Parisul rămâne atractiv, cu toate problemele întâmplinate, pentru că până la urmă este oraşul turistic numărul 1 al lumii. La fel şi Istanbulul. Alte destinaţii care vin din urmă, deşi sunt ceva mai scumpe, sunt Moscova şi St. Petersburg. De asemenea, oraşele din Germania sunt din ce în ce mai căutate, şi aici subliniez Munchen şi Berlin. Românii merg, de asemenea, şi în Atena, Salonic, Milano, Valencia etc.

 

Circuitele de oraşe

Din ce în ce mai mulţi români caută, în prezent, circuitele de oraşe. De exemplu, Paralela 45 a introdus minivacanţe de 3-4 nopţi, cu ghid şi program, care includ un oraş sau combinaţii între 2 şi 3 oraşe. O parte din aceste minicircuite au şi tematica programelor tip “Senior”. De exemplu, cu plecări pe 18 octombrie şi 1 noiembrie, transport cu compania TAROM, Paralela 45 oferă programe tip senior pentru Madrid, pentru o perioadă de 5 nopţi, cu cazare la 4 stele, pentru 345 de euro de persoană. Amintesc că tarifele pentru seniori se aplică dacă cel puţin un ocupant al camerei are vârsta de peste 55 de ani.

0-0-resize_vienna_christmas_market_117533932Un alt program propus de Paralela 45 este “1 Decembrie la Praga”. Perioada este 29 noiembrie – 2 decembrie, transport aerian cu TAROM, cazare la 4 stele, transfer de la aeroport asigurat, însoţitor român de grup, iar tarifele încep de la 235 de euro de persoană.

Şi că tot se apropie sărbătorile, o ofertă inedită o reprezentă un circuit al Pieţelor de Crăciun. Budapesta, Praga, Bratislava şi Viena. Mai precis, cele 4 capitale imperiale. Plecările sunt pe 29 noiembrie, exact când se deschid pieţele de Cr

ăciun, iar transportul este asigurat cu autocarul. Cazările, cu mic dejun, vor fi la Budapesta, Praga şi Viena, la hoteluri de 3 stele. Îmbarcările au loc în Bucureşti, Piteşti, Slatina, Craiova, Drobeta, Lugoj, Timişoara şi Arad, iar tarifele pornesc de la 295 de euro de persoană.

Ce oraşe m-au impresionat

Fiecare oraş are farmecul său. Oraşe care m-au impresionat mult sunt Budapesta, Viena, Lisabona, Roma, Berlin, Praga, Istanbul (din păcate, nu-l recomand acum), Toulouse, Paris şi… lista continuă.

fb_20160320_12_20_21_saved_pictureRoma m-a impresionat mult ca oraş, fiecare loc este plin de istorie. Ai ce vizita la fiecare pas. Fireşte, nu am omis Vaticanul, unde am prins şi o slujbă oficiată de Papa Benedict, care era la acea vreme. O amintire de neuitat.

În Lisabona am avut prima dată experienţa unui ghid local care ne-a oferit un free tour. Avantajul este că ne-a plimbat pe străzi mai puţin cunoscute şi am consumat produse locale vândute la ferestre.

În Budapesta am participat la o croazieră de Dunăre (ce păcat că nu avem şi noi croaziere locale) şi am vizitat o familie de ţigani lăutari – care sunt patrimoniu naţional în Ungaria.

Viena este un oraş al culturii, un oraş sigur şi liniştit, dar unde lumea se poate şi distra, mai ales seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *