ATLANTYKRON 2015: Dincolo de frontiere

11800740_1019973581369783_1902165370_oÎntre 31 iulie şi 9 august, la Capidava, judeţul Constanţa, se desfăşoară Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia aniversară 26. Ca de obicei, aşa cum fac, an de an, din 1993, voi fi pe acea insulă magică timp de zece zile.

Atlantykron reprezintă un fenomen. Este greu de spus în doar câteva rânduri de ce. Este o manifestare unică în România şi, zic eu, unică în lume.

10665361_801014956587658_3648451903632879037_n
De la stânga la dreapta: Cristian Panfilov (Pif), directorul tehnic al Academiei Atlantykron, Sorin Repanovici, coordonatorul Academiei Atlantykron, Dr. Teodor Vasile, invitat special şi omniprezent pe insulă din 2002, prof. Aurel Cărăşel, unul dintre fondatorii Atlantykron şi subsemnatul, omniprezent pe insulă din 1993

În acest an, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversaţi în 2014, câteva distincţii bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toţi laureaţii premiilor Ad Astra 2014 şi o serie de cercetători români remarcabili din ţară şi străinătate şi nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secţiunea “Educaţie şi învăţământ”. De asemenea, pe 26 februarie 2015, spiritul Academiei Atlantykron a sosit şi în Bucureşti, prin intermediul evenimentului “Prietenii Atlantykron”, organizat de Innovation Travel şi echipa de management a Academiei Atlantykron condusă de Sorin Repanovici, la Restaurantul Elisabeta.

Purtând genericul „Dincolo de frontiere”, această academie inedită, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, are ca scop educaţia tinerilor, reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel și predau gratuit cursuri tinerilor interesați) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice și cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit. Este un loc în care generaţii de adolescenţi învaţă că au puterea de a stăpâni Pământul cu minţile lor, cu ştiinţa lor, cu intenţii bune.

10641229_705426339536001_1930701456846399608_nOrganizatorii actualei ediţii a Academiei Atlantykron sunt Centrul Pentru Studii Complexe, Fundaţia World Genesis din SUA in colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, Asociaţia pentru INOVAŢIE Bucuresti, si parteneriat cu Institutul de Științe Spatiale si Centrul pentru Dezvolatarea Performanței Umane.

Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanți, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării, dar şi din SUA, Italia, Republica Moldova. Printre invitaţi, şi-au confirmat prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, Italia şi SUA. Astfel, sunt aşteptați să participe şi să susţină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; Roberto Quaglia, scriitor, vicepreşedinte al Societății Europene de Science Fiction; Alexandru Mironov, scriitor, ziarist de ştiință, fondator al Programului Atlantykron, Dr. Florin Munteanu, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, Prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie « Carol Davila » din Bucureşti, Ioan Opriş, profesor la Departamentul de fiziologie al Universităţii Wake Forest din SUA, Dr. Pierre de Hillerin, director al Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, Dr. Mihaela Muraru Mândrea, preşedintele Centrului pentru Ştiinţe Prospective, 11780242_1019973591369782_1755456038_oCreativitate şi Ficţiune String, Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative, Aurel Manole, doctor în arte plastice, Dan Farcaş, scriitor, matematician şi cercetător al fenomenului OZN, Ana Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorul Aurel Cărăşel, scriitorul Florin Chirculescu (Sebastian A Corn) iar ca invitaţi virtuali, care vor susţine teleconferinţe – cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory) şi Ph. Dr. David Anderson, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp.

10595930_10152610591708766_1184683035_n„Pentru zece zile pe an, pe un ostrov sălbatic în mijlocul Dunării de mărimea unui stadion de fotbal, care devine prietenos doar în această perioadă, aducem tehnologii de înaltă performanţă, lectori de marcă, invităm virtual, prin teleconferinţe, specialişti din întreaga lume să ne împărtăşească din experienţa lor. Activităţile din timpul Academiei Atlantykron acoperă un palier larg, pornind de la ştiinţă şi cultură până la artă şi sport. Aici au loc peste 30 de activităţi interesante, 24 de ore din 24. Mă simt onorat de faptul că primii 25 de ani de activitate în slujba cunoaşterii de pe Atlantykron au fost recompensaţi în acest an prin primirea unor distincţii, din partea Radio România Cultural şi din partea revistei Foreign Policy. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut mii şi mii de tineri şi invitaţi, care au învăţat reciproc, unii de la alţii. Fără falsă modestie, acest eveniment, chiar fenomen, aş putea spune, a influenţat vieţilor multor oameni. Adolescenţii au şansa de a se schimba şi de a se orienta în viaţă, în carieră, iar invitaţii şi lectori găsesc multe idei interesante în urma brainstorming-urilor organizate în mijlocul naturii. Atlantykron este un sistem deja creat şi nu mi-e teamă să spun că va avea mereu viitor, deoarece se va autoalimenta, se va autodepăşi. Modelul pe care l-am aplicat la acest eveniment a plăcut multora şi a fost preluat inclusiv în alte ţări”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron. WP_20140805_046

ATELIERELE ATLANTYKRON 2015

Academia de vară Atlantykron are următoarele secţiuni: Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport.

Iată câteva exemple, structurate pe ateliere:

ŞTIINŢĂ: Lumea magnetismului (lector: George Zăgrean); Curs de prim ajutor realizat cu suport din partea Societăţii de Salvare Bucureşti (lector: Gabriel Vâlsan – trainer acreditat ERC – European Reuscitation Council); Atelier introspectiv (lectori: Cristina Botezatu și Cristina Ciurea – INCS); Elemente de dezvoltare personală şi autocontrol mental (Instructor: Dr. Teodor Vasile); Atelier de astronomie (Instructori: prof. Victor Şutac, lect. Dr. Cristian Pîrghie, prof. Dr. Petru Crăciun); SETI & Complexity (atelier coordonat de Dr. Florin Munteanu); Introducere în radioamatorism (Lectori: Petrică Stolnicu şi Mihai Stanca); Modelarea excelenţei umane; Robotică şi inteligenţă artificială (Lector: Dr. Ing. Dan Milici); Măsoară-ţi muşchii – metodele de investigare musculară în sportul de perfomanță – Tensiomiografia (TMG) (lector: Amalia Oatu, INCS).

WP_20140802_006CULTURĂ: Concursul de proză science fiction „Valentin Nicolau”, organizat în memoria scriitorului, dramaturgului şi omului de litere care a fondat grupul editorial Nemira, sponsorizat de Mastercard (Se vor acorda 2 premii în valoare totală de 2500 de lei. Responsabili: Ana Nicolau, prof. Aurel Cărăşel, Traian Bădulescu); Când ideile Science Fiction devin realitate (lectori: prof. Aurel Cărăşel şi Sorin Repanovici); Interculturalitate (iniţiat de Heather Caton).

ARTĂ: Concursul de arte vizuale „Valentin Nicolau”, sponorizat de Mastercard, cu 2 premii în valoare totală de 2.500 de lei; Fuziuni cromatice (Coordonatori: prof. Dr. Aurel Manole şi prof. Valentin Ionescu) ; Fotografia A-Z, concepte de artă (Instructor: Andrei Barbu); Morse Code and Craft; Iniţiere în tehnica macrameului, tehnici de coasere a mărgelelor pe nisip (Activitate de măiestrie artistică coordonata de Carla Cristina Ştiopei din Sighetul Marmaţiei – Maramureş)

SPORT: Sport şi competiţie – Volei, tir cu arcul, badminton, şah, darts, skandenberg – o gama diversă de competiţii sportive şi activităţi distractive (Animatori sportivi: Vicenţiu Grosu şi Ramin Bolhassani); Brain Games.

Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfăşoară de 26 de ani şi a fost prezentat cu deosebit interes de către WP_20140805_171mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărţi, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea şi sub tutela Ministerului Tineretului şi Sportului, şi a primit permanent sprijin şi susţinere din partea mai multor Agenţii Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor), din partea autorităţilor locale – Primăria Cernavoda, a agenţilor economici locali – Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavoda. La desfăşurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară şi străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Forum IT, dar și unele organizaţii şi instituţii din SUA, precum World Genesis Foundation.

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare Tabăra anuală de science fiction, ocazie care le oferea şansa să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi.

Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătoreşte a 26-a ediţie, peste un sfert de secol de existenţă neîntreruptă. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 7.000 de invitaţi, participanţi, organizatori.

WP_20140801_040Printre cei mai importanţi ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediţia a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenţia Europeană de Science Fiction şi 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existenţă.

Menţionăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Greţcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte al Societăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeţ etc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe youtube în septembrie 2008, realizat şi prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educaţional. Intitulat “Next Generation: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de 11806514_1019973594703115_586177396_oartificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii 90 -, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informaţii despre programul academiei de vară şi lista invitaţilor şi pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Atlantykron

Foto: Dragoş Robatzchi, Traian Bădulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *