La Bucureşti, în căutarea noilor campioni mondiali de snooker

Echipa de juniori a României. Să le urăm succes!
Echipa de juniori a României. Să le urăm succes!

Campionatul Mondial de Snooker – IBSF, Under 21 a debutat cu dreptul vineri, 17 iulie, la Complexul Hotelier Caro din Bucureşti. Organizatori sunt Federaţia Română de Snooker, Innovation Travel şi IBSF – Federaţia Internaţională de Biliard şi Snooker. România a obţinut organizarea acestei ediţii în defavoarea Chinei, fiind desemnată să organizeze a doua ediţie europeană a Campionatului Mondial rezervat juniorilor din ultimii zece ani, după Irlanda.

Partenerii evenimentului sunt Hotelul Caro, Aqua Carpatica, Incas, Vinul lui Dinescu şi Hanu Ancuţei. Evenimentul reuneşte 112 juniori si 13 junioare din circa 40 de ţări (Australia, SUA, Brazilia, Canada, Austria, Elveţia, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia, Anglia, Irlanda, Irlanda de Nord, Ţara Galilor, Scoţia, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Grecia, Cipru, Turcia, Spania, Portugalia, Ukraina, Bulgaria, Polonia, Rusia, Iran, Israel, India, Japonia, Pakistan, China, Hong Kong, Mongolia, Egipt, Africa de Sud, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Australia, Noua Zeelandă etc).

Echipa României la Campionatul Mondial de Snooker Under 21 este formată din 19 juniori – 18 băieţi şi o fată. În prima zi a competiţiei, topul break-urilor a fost stabilit de Jamie Clarke (Ţara Galilor) – 135 puncte, Josh Boileau (Irlanda) – 117, 101, 87 şi de Mateusz Baranowski (Polonia) – 112. Din partea României, Mario Amza a realizat un break de 52 de puncte.

Jamie Clarke din Ţara Galilor, recordmanul unui break de 135 de puncte in prima zi a competiţiei
Jamie Clarke din Ţara Galilor, recordmanul unui break de 135 de puncte in prima zi a competiţiei

Alături de aceştia, în Bucureşti se află şi 26 de arbitri internaţionali de snooker. De asemenea, participanţii juniori sunt însoţiţi de părinţi sau rude. Campionatul este deschis publicului iar accesul este gratuit! Competiţia are loc zi de zi, între orele 10.00 si 22.00. Campionatul Mondial de Snooker are şi o importanţă turistică, iar cei peste 250 de participanţi şi suporteri străini auocazia de a se familiariza cu Bucureştiul şi cu împrejurimile sale.               

„România s-a asociat rapid şi foarte bine cu evenimentele internaţionale de snooker, găzduind Campionatele Europene EBSA, precum și o serie de evenimente dedicate promovării acestui sport în țară. Sper că participanţii la acest eveniment internaţional vor avea timp să viziteze unele dintre siturile istorice și importante în acest domeniu, precum și să se bucure de viața socială vibrantă pe care o oferă Bucureştiul. Sunt sigur că va fi un eveniment superb, iar la finalul competiţiei vom sărbători noul campion mondial Under 21”, declară Maxime Cassis, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Biliard şi Snooker (IBSF).

Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Snooker Under 21
Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Snooker Under 21

“Este primul campionat mondial de snooker U21 organizat în România şi, pe de altă parte, al doilea campionat mondial de snooker U21 organizat în Europa în ultimii 10 ani, ultimul fiind organizat în anul 2010 in Irlanda. Experienţa noastră în organizarea a patru campionate europene de snooker în România, în 2006, la Constanţa, respectiv în 2010 şi în 2014 (dublu campionat), în Bucureşti, a constituit pentru noi o importantă carte de vizită. Este o dovadă de potenţialitate şi indică o încredere pe care ne-o acordă şi federaţia mondială de profil. Rezultatele noastre, obţinute în special începând cu 2007, anul înfiinţării Federaţiei Române de Snooker, alături de evaluările la care am fost supuşi de către organizaţia europeană, denotă faptul că suntem validaţi din punct de vedere al potenţialului la standardele internaţionale de a organiza un astfel de eveniment. Ţara organizatoare are ocazia de a aduce un număr semnificativ de jucători în acest turneu, iar, pe de altă parte, pe plan naţional creşte vizibilitatea publică a snooker-ului. Hotelul Caro, deja gazdă tradiţională în organizarea unui astfel de campionat, reprezintă, în opinia mea, un loc în rezonanţă cu principiul snooker-ului, care este un joc elitist, nu de masă”, a precizat Francisc Tobă, preşedintele Federaţiei Române de Snooker.Copy of 3

Snookerul este noua religie în China. Această ţară are 60 de milioane de jucători! Noi vrem să doborâm recordul de participare cu această ediţie. Campionul Mondial își va câștiga dreptul de a juca în circuitul profesional. Mă bucur că federația română a reușit să aducă acest eveniment în luptă cu China. Organizarea unor astfel de evenimente în România ne oferă șansa de a avea mai mulți sportivi români care să participe. Este pentru a doua oară, în ultimii 10 ani, când Europa aduce un Campionat Mondial. Astfel de competiţii au loc de obicei în Asia, în SUA, în țări cu posibilități financiare mult mai mari. Juniorii promit cel mai mult în competiţiile naţionale de snooker şi nu numai. Poate că ei aplică cel mai mult principiile disciplină, educaţie şi muncă, exact în această ordine. Anul trecut, snookerul românesc a mai stabilit un record: 57 de break-uri de peste 50 de puncte, dintre care 32 au fost realizate de Andrei Orzan, recordul său şi, în acelaşi timp, recordul românesc fiind de 92 de puncte, în turneele oficiale”, subliniază Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Snooker.

Echipa Innovation Travel alături de somelierul George Ignat, reprezentantul Vinurilor lui Dinescu si de jurnalistul Florin Albu
Echipa Innovation Travel alături de somelierul George Ignat, reprezentantul Vinurilor lui Dinescu si de jurnalistul Florin Albu

De menţionat că marea miză este câştigarea competiţiei, campionul urmând să joace garantat în circuitul profesionist. Câştigătorii ediţiilor trecute, foşti juniori, au ajuns ulterior nume mari şi grele în elita snooker-ului mondial. Printre ei se numără şi Ronnie O’Sullivan, care a câştigat Campionatul Mondial de Snooker U21 din 1991, Ricky Walden (câştigător în 2001) sau Neil Robertson (câştigător în 2003).

Snooker-ul este unul dintre cele trei discipline (pool, carom şi snooker) din familia biliardului propriu zis şi aniversează în acest an 140 de ani de la apariţie. Îşi are originea în biliardul englezesc, apărut în urmă cu peste 300 de ani. Snooker este practic ”nepotul” biliardului englezesc, apărând în 1875, ca urmare a unei extensii a celor trei bile, albă, galbenă şi roşie, care făceau obiectul de activitate al biliardului englezesc. Astfel Sir Chamberlain a adăugat încă 14 bile roşii, şi încă cinci colorate la cea galbena, ajungând astfel la forma actuala denumită snooker.

Maxime Cassis, vicepreşedintele Federaţiei Mondiale de Biliard şi Snooker şi preşedintele federaţiei europene de profil
Maxime Cassis, vicepreşedintele Federaţiei Mondiale de Biliard şi Snooker şi preşedintele federaţiei europene de profil

Federaţia Internaţională de Biliard şi Snooker, IBSF, a fost înfiinţată, în actuala formă, în 1973, după ce în 1971 era înfiinţat Consiliul Mondial al Biliardului şi Snooker-ului. Din 2013, sediul central al organizaţiei este în Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Despre Federaţia Română de Snooker

Federaţia Română de Snooker a fost înfiinţată in anul 2007. Inaugurarea Centrului National de Snooker, în decembrie 2007, a însemnat o nouă perspectivă în dimensiunea reală a obţinerii performanţei sportive în disciplina snooker. Odată cu înfiinţarea Federaţiei Române de Snooker şi a Centrului Naţional de Snooker s-au creat condiţiile optime pentru selecţie, iniţiere şi pregătire, în vederea obţinerii marii performanţe. Conducerea F. R. Snooker formată din Francisc Tobă, preşedinte, Daniela Coman, vicepreşedinte, Constantin Paraschivescu, secretar general, Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal, Marian Fediuc, Gabriela Barbu şi Marcel Bera, membri ai biroului federal, au desfăşurat continuu o activitate eficientă şi susţinută în vederea asigurării condiţiilor optime de antrenament şi participare la calendarul intern şi internaţional. Dovada o reprezintă numărul mare de copii, juniori şi tineri formaţi la Centrul National de Snooker care au obţinut rezultate deosebite la Campionatele Naţionale desfăşurate în toţi aceşti ani. Federaţia Română de Snooker a organizat, până în prezent, 4 campionate europene în România şi respectă un calendar anual competiţional strict şi foarte serios. Zece etape de Campionat National la categoriile Juniori, Tineret, Ladies, Masters si Men (doua divizii – Liga Naţională, formată din 24 de sportivi, şi divizia secundă – turneu open)   În prezent, F.R. Snooker are peste 350 sportivi legitimaţi la cele 17 cluburi afiliate. Obiectivul F. R. Snooker este acela de a promova un sportiv în circuitul profesionist.

Iată trofeele... Cine le va obţine oare?
Iată trofeele… Cine le va obţine oare?

Despre Innovation Travel

Innovation Travel este o agenţie de turism, de evenimente şi de PR. Împreună cu Federaţia Română de Snooker şi cu Asociaţia Europeană de Snooker şi Biliard, Innovation Travel a organizat, în martie 2014, un dublu campionat european de snooker, Under 21 şi Women, Men & Masters echipe seniori, la hotelul Caro din Bucureşti. De asemenea, printre alte evenimente organizate de Innovation Travel se numără Incoming Romania Travel Forum (2014), Conferinţa „Dunărea – Comoara turistică a Europei”, Forumul bilateral Bucureşti – Shenzhen (China), „Prietenii Atlantykron” etc.

Copy of 24aCopy of 7Copy of 9

 

2 comentarii


    1. Un turneu european va fi organizat, cel mai probabil, in prima parte a lunii iunie 2018. Voi reveni cu amanunte.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *