La finalul fiecărui an, Federaţia Română de Snooker invită iubitorii acestui sport să participe la o nouă ediţie a Trofeului Prinţul Dimitrie Sturdza, competiţie adresată tuturor jucătorilor de snooker şi organizată de Federaţia Română de Snooker.
În acest an, turneul s-a desfăşurat în perioada 12-14 decembrie 2014, pe mesele Centrului Naţional de Snooker (Intrarea Grânarului 8, sectorul 2), şi a fost dotat cu premii în valoare totală de 2.000 de lei. Taxa de participare pentru concurenti a fost de 100 de lei, iar spectatorii au avut intrarea liberă.
Am fost şi eu prezent la ceremonia de decernare a premiilor. Şi am aflat câteva lucruri extraordinare despre cât de respectat este snookerul din România. De exemplu, Centrul Naţional de Snooker este o extensie a Academiei de Snooker Terry Griffith, unica din lume autorizată să funcţioneze cu acest nume, după cea originală, din Marea Britanie.
Marele câştigător a fost deja cunoscutul Andrei Orzan, care, la cei 19 ani ai lui, promite să fie un viitor Ronnie O’Sullivan al României. Firma ATD-Dynamic Billiard i-a oferit lui Andrei Orzan un premiu special
pentru rezultatele deosebite obţinute în anul competiţional 2014 (dublu campion naţional – Men şi Tineret, cele mai multe breakuri > 50 puncte, cel mai mare break – 92 puncte).
Iată că juniorii promit cel mai mult în această competiţie. Poate că ei aplică cel mai mult, vorba lui Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Snooker, principiile „disciplină, educaţie şi muncă”, exact în această ordine. În acest an, snookerul românesc a mai stabilit un record: 57 de break-uri de peste 50 de puncte, dintre care 30 au fost realizate de Andrei Orzan, recordul său şi, în acelaşi timp, recordul românesc fiind de 92 de puncte. Probabil că anul viitor va aduce break-uri de peste 100 de puncte.
Federaţia Română de Snooker a fost înfiinţată acum 7 ani, iar meritul introducerii snookerul la nivel competiţional în România se datorează unor oameni pasionaţi, care au renunţat la multe pentru acest sport, precum Francisc Tobă, preşedintele Federaţiei Române de Snooker şi Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Snooker. De asemenea, au pus umărul la performanţele snookerului românesc Bogdan Gamaleţ, vicepreşedinte al Federaţiei, Constantin Paraschivescu, secretar general, Daniela Coman, Marcel Bera şi Gabriela Barbu.
De asemenea, mă bucură să spun că de un an de zile, Innovation Travel, firma pe care o reprezint, este partener oficial al Federaţiei Române de Snooker. Împreună cu Federaţia Română de Snooker şi cu Asociaţia Europeană de Snooker şi Biliard, Innovation Travel a organizat, în martie 2014, un dublu campionat european de snooker, „Under 21” individual şi Women, Men & Masters echipe, la hotelul Caro din Bucureşti.
Preşedintele Francisc Tobă a amintit că Federaţia Română de Snooker şi România în general au realizat 4 campionate europene în numai 8 ani: 2006, 2010 şi dublul campionat, de care aminteam, în 2014.
Ei bine, Innovation Travel şi Federaţia Română de Snooker vă pregătesc câteva surprize şi mai mari pentru 2015. Ele vor fi dezvăluite foarte curând!