Ader la Campania „Scrie Româneşte pe Net”

Cunoscutul site „AmFostAcolo” a demarat o campanie dedicată folosirii diacriticelor şi a scrierii corecte a limbii române. Am fost contactat de Cornel Bociort, directorul AmFostAcolo, care m-a informat despre această campanie, cu care sunt perfect de acord şi m-am oferit să o fac publică şi pe blogul meu.

Că totuşi, suntem români şi trebuie să scriem şi să vorbim corect româneşte, că aşa e mai bine. Shi nu sa skriem shi sa vb romaneshte, k asha nu krd k e bn 🙂

Redau manifestul AmFostAcolo şi îmi aduc propriile argumente:

1. Am învăţat să citesc şi să scriu cu diacritice

2. Sunt jurnalist şi mereu folosesc diacritice

3. Cred că evitarea prescurtărilor (mai ales) precum şi folosirea diacriticelor, atunci când se poate, reprezintă un respect pentru interlocutor

4. După cum vedeţi, pe blogul meu folosesc diacritice

5. Nu cred că aţi văzut vreodată o publicaţie tipărită sau o carte fără diacritice.

Iată ce propune AmFostAcolo:

Având în vedere situaţia din „domeniu” – una destul de tristă – şi iminenta aniversare a Zilei Naţionale a României, AmFostAcolo.ro va lansa, în 19.11.2012, campania „Scrie Româneşte pe net”, care urmăreşte promovarea (a) scrierii cu diacritice româneşti şi (b) respectării normelor şi regulilor  limbii române, în toate formele de manifestare în scris şi în primul rând pe internet.

Ne-am  propus, ca principale obiective ale acestei campanii, să:

• conştientizăm / sensibilizăm opinia publică cu privire la importanţa scrierii corecte a limbii române  în toate domeniile (nu doar pe internet!)

• adunăm un cât mai mare număr de susţinători – instituţii cu atribuţii şi/sau competenţe în domeniu, publicaţii,  organizaţii şi trusturi media, firme, companii, personalităţi ale societăţii civile etc.

• readucem tastaturile româneşti în magazine (formând / stimulând cererea pentru aceste produse)

• obligăm instituţiile statului (în primul rând Ministerul Educaţiei  şi pe cel al Administraţiei) să finanţeze / sprijine înlocuirea tuturor tastaturilor  din şcoli, licee, facultăţi, prefecturi, primării, alte entităţi administrative centrale ori locale (spitale, poliţie, fisc etc.) cu tastaturi  româneşti

• presăm / forţăm roTLD (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti) să accepte implementarea diacriticelor româneşti în numele de domeniu (.ro)

• Suntem una dintre ultimele ţări care nu au adoptat încă această măsură!

Suportul mediatic de desfăşurare a acestei campanii este reprezentat, în acest moment, de un sait dedicat (www.scrie.româneşte-pe.net), o pagină de Facebook şi de saitul AmFostAcolo.ro. Pe acest din urmă domeniu a fost lansată, de altfel, o primă componentă a acestei campanii – „Scrie româneşte pe AmFostAcolo” – a se vedea

http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/initiativele-afa,407,3712/de-la-afa-pentru-romania-cu-drag,13026/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__35512.htm

Vă propunem, prin prezentul mesaj, să vă alăturaţi acestei campanii, sprijinind public şi promovând mesajul exprimat de aceasta.

Puteţi sprijini iniţiativa prin unul sau mai multe din mijloacele de mai jos:

1)      solicitând înscrierea în secţiunea „Îmbrăţişează campania (sponsori morali)” de pe pagina www.scrie.româneşte-pe.net. (Veţi figura acolo cu nume + eventual link către pagina dvs. de internet)

2)      Promovând, prin mijloace proprii, mesajul şi obiectivele campaniei – respectiv, după caz: pagini de internet proprii, publicaţii clasice sau electronice, radio, TV etc.

3)      Achiziţionând tastaturi româneşti şi dotându-vă instituţia, organizaţia, compania etc. cu un astfel de echipament care să permită o exprimare mai bună în scris a angajaţilor şi colaboratorilor (în cazul în care nu aveţi deja acest tip de tastaturi în dotare, sau nu le aveţi peste tot, la fiecare calculator).

4)      Achiziţionând tastaturi româneşti cu care să sponsorizaţi dotarea unei şcoli, liceu, facultate,  unitate a Administraţiei publice centrale sau locale etc.

5)      Vă puteţi înscrie printre sponsorii campaniei prin donaţii în bani (vor fi folosiţi exclusiv pentru achiziţia de tastaturi oferite solicitanţilor, cheltuieli de aprovizionare şi livrare etc. şi pentru promovarea iniţiativei), spaţiu publicitar în publicaţiile sau transmisiile  radio sau TV, alte forme particulare de sponsorizare prin barter. Pentru toate formele de sponsorizare menţionate – sau care pot fi incluse la acest punct – vom încheia un contract şi emite facturi.

În speranţa că această iniţiativă a reuşit să vă trezească interesul şi că veţi fi de acord să vă alăturaţi acestei campanii,

Cornel BOCIORT 

www.amfostacolo.ro

www.scrie.româneste-pe.net

3 comentarii


  1. Avem și un banner acum, dacă dorești să-l „lipești” pe undeva prin ‘zonă’; adresa lui e aici: http://scrie.românește-pe.net/foto/728x90px_afa_ropenet.jpg
    Și o mică observație, însoțită și de o rugăminte: chiar în finalul articolului nostru ce descrie campania, este o eroare la adresa web din semnătură… e scrisă cu S în loc de Ș! :)) deci corect este http://www.scrie.românește-pe.net . Rugămintea – desigur, dacă se poate, să fie corectat textul. Mulțumim!

    Răspunde

    1. eu recunosc de cand eram mitietl ca gramatica nu a fost si nici nu va fii punctul meu forte, candva voi afla raspunsul.dar apreciez oamenii care corecteaza pe altii.numai prietenii te corecteaza, dusmanii te lasa in plata Domnului.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *